Milivoje Novaković se v Talinu ni naigral, saj je bil ob sistemu 4-1-4-1 v napadu preveč osamljen. Foto: EPA
Milivoje Novaković se v Talinu ni naigral, saj je bil ob sistemu 4-1-4-1 v napadu preveč osamljen. Foto: EPA
Karol Mets (Estonija) - Kevin Kampl (Slovenija)
Estonci so se odlično pripravili na Kevina Kampla in ga povsem odrezali od igre, pri čemer se je izkazal zlasti Karol Mets. Šele v zadnjih trenutkih, ob jurišu na izenačenje, je Kampl pokazal, kako nevaren je lahko. Foto: EPA
Grenak poraz nogometašev v Talinu
Slovenci razočarani in poraženi iz Talina
Analiza drugega polčasa tekme Estonija - Slovenija
Selektor Katanec razočaran po porazu

"Mislim, da Estonija ni bila boljši nasprotnik, mi samo nismo izkoristili svojih priložnosti. Dejansko nismo prav zelo dobro igrali. Bili smo premalo pogumni v položajih ena na ena," je po tekmi dejal prvi napadalec Milivoje Novaković.

Anketa: Polovica krivi napačen sistem
V nočni anketi o vzrokih slovenskega poraza v Talinu je sodelovalo 500 uporabnikov MMC-ja. Točno polovica meni, da je bila kriva napačen selektorjev sistem, tretjina izpostavlja najprej premalo napadalno igro, preostalih 17 odstotkov pa usodni dogodek vidi v izključitvi Stevanovića.


"Skupaj igramo, da dosegamo gole, in skupaj tudi izgubljamo. Ne gre samo zame ali za kakšnega drugega igralca,"
je "Nova" krivdo za strelsko nemoč Slovenije razporedil na celotno moštvo. "To je šele prva tekma, ostajamo optimistični. Zdaj smo razočarani, a pred nami je še veliko tekem," je še dodal 35-letni napadalec Šimicu S-Pulsa.

Katanec: Slabi streli, a dobra organizacija igre
"Zelo smo razočarani nad izidom. Ne morem kritizirati fantov, a v nogometu ne zmaga vedno moštvo, ki si ustvari boljše priložnosti. Naši streli niso bili dobri in nismo zadeli, a organizacija naše igre je bila v redu. Imamo še devet tekem. Ne moreš se kvalificirati že po prvi tekmi, kot tudi ne moreš biti izločen po njej," je po neuspešnem štartu razmišljal selektor Srečko Katanec, čeprav je imel na koncu Samir Handanović v eni sami na koncu usodni akciji več resnega dela kot Sergej Pareiko na drugi strani.

"Smo samo zmagali in za to gre v nogometu"
"Dejstvo, da smo zmagali, ne pomeni, da smo igrali bolje kot Slovenija. Smo samo zmagali, in za to tudi gre v nogometu. Zelo smo zadovoljni z našo predstavo, predvsem v smislu, da smo garali bolj trdo kot Slovenci. Obrambno smo bili zelo kompaktni, po izključitvi slovenskega igralca pa smo dobili dodatni zagon,"
je bil realen selektor Magnus Pehrsson, ki pa se je razumljivo tudi veselil nove velike zmage Estonije nad Slovenijo.

"Upam, da je to šele začetek in da bomo med ciklusom še razvili naše moštvo. To je moj najsrečnejši dan v vlogi selektorja Estonije. Skupaj smo trdo delali zadnjih osem mesecev, da smo bili pripravljeni za to tekmo," je razložil svoje veliko veselje 38-letni Šved na klopi Estonije.

Citat za prebrat Srečka Katanca: "Zelo težko bi igrali z 2 napadalcema, ker določeni igralci nam ne zagotavljajo prevlade v sredini igrišča."

Preberite še komentar radijskega poročevalca Boštjana Janežiča iz jutranje Športne zgodbe Vala 202.

Purje še drugič slovenski krvnik
Spet je Ats Purje zatresel slovensko mrežo, enako je bilo že v Stožicah, ko je pred tremi leti takrat Kekovi izbrani vrsti zaprl vrata uvrstitve na Euro 2012. Po štirih zaporednih strelih od blizu je vratar Samir Handanović moral kapitulirati.

Vsi Katančevi izbranci so bili skoncentrirani, a glavni igralci, kot sta bila zlasti Kevin Kampl in Josip Iličić, so zatajili. Še kako dobro se fantje zavedajo, da je prva kvalifikacijska tekma najpomembnejša s psihološkega vidika, čeprav se res še niso delile vozovnice za Francijo.

Zahteven začetek kvalifikacij
Slovenija nima najugodnejšega uvodnega razporeda, saj bo čez mesec dni, 9. oktobra, v Mariboru gostila Švico in nato čez tri dni gostovala v Litvi. 14. novembra sledi še gostovanje v Angliji na Wembleyju.

Skupno pozitivna statistika Slovenije z Estonijo po ponedeljkovem bolečem porazu ne šteje, po remiju in petih zmagah v nizu so zdaj Estonci dobili zadnji dve srečanji.

Kronična neučinkovitost
Slovenci letos ob treh porazih na prijateljskih tekmah v Alžiriji, Urugvaju in Argentini sploh še niso dosegli gola. Tudi na četrti - tekmovalni - tekmi niso zadeli, pri tem pa so ob štirih porazih Katančevi varovanci prejeli sedem golov.

Vizija pred novim ciklusom je bila povsem drugačna, selektor je zahteval kompaktno razporeditev s hitrim prehodom iz obrambe v napad, a ni bilo dovolj prostora, sploh pa ne domišljije.

Odločila estonska agresivnost
Pri Estoncih je manjkal poškodovano srce moštva Konstantin Vassiljev, selektorju Švedu Magnusu Pehrssonu pa je uspelo z agresivno igro. V skupini E sta kvalifikacije ob Estoniji s po tremi točkami začeli še Anglija in Litva.

Grenak poraz nogometašev v Talinu
Slovenci razočarani in poraženi iz Talina
Analiza drugega polčasa tekme Estonija - Slovenija
Selektor Katanec razočaran po porazu