Danny Welbeck je na izenačeni tekmi v Baslu izkoristil izjemno podajo Raheema Sterlinga in prinesel Angliji dragoceno zmago. Foto: Reuters
Danny Welbeck je na izenačeni tekmi v Baslu izkoristil izjemno podajo Raheema Sterlinga in prinesel Angliji dragoceno zmago. Foto: Reuters
Agim Ibraimi (Makedonija)
Agim Ibraimi je z osmim reprezentančnim golom poskrbel za častni zadetek Makedonije v Španiji (5:1). Foto: EPA
Peter Jehle (Liechtenstein) - Aleksandr Samedov (Rusija)
Peter Jehle je štirikrat pobral žogo iz svoje mreže, pri čemer pa sta za prva dva ruska gola poskrbela kar njegova soigralca iz reprezentance Liechtensteina. Foto: Reuters
Slovaška po zmagi v Ukrajini
Slovaki so v Kijevu premagali Ukrajino z 1:0, odločila pa sta s podajo kapetan Marek Hamšik in strelec Robert Mak. Foto: Reuters

Začetek kvalifikacij za Euro 2016 je že v nedeljo poskrbel za nekaj presenečenj, v ponedeljek pa se je žal največji podvig posrečil Estoniji z zmago nad Slovenijo. V slovenski skupini E je potekal derbi med prvima favoritoma, kjer pa je Švica morala priznati premoč Anglije.

Šolski protinapad za vodstvo Anglije
Po polčasu brez golov so v Baslu gostje z Otoka povedli po hitrem protinapadu. Kapetan Wayne Rooney je na levi strani v ogenj poslal Raheema Sterlinga, ki je z natančnim predložkom na drugi vratnici našel Dannyja Welbecka, ki je zatresel za 0:1.

Cahill preprečil izenačenje Švice
Slabih deset minut zatem je Josip Drmić že preigral in premagal Joeja Harta, a je zanesljivo izenačenje preprečil požrtvovalni branilec Gary Cahill. Ob popolnem napadu Švicarjev je v sodnikovem podaljšku Welbeck potrdil pomembno zmago Angležev. Znova je šlo za protinapad, ki ga je začel Sterling in vpletel Rickyja Lamberta, zaključil pa je dvakratni strelec in prvi junak tekme v Baslu.

Furia v slogu prvakov
Španija
se je po polomu v Braziliji predstavila v stari in tudi novi luči - tekoča in učinkovita igra je bila preveč za Makedonijo (5:1). Nekaj upanja je Makedoncem na tekmi v Valencii vlil član Maribora Agim Ibraimi, ki je z bele točke znižal na 2:1. A do konca so napadali samo še evropski prvaki, ki so si dali duška in zmagovito stopili proti Franciji 2016.

V skupini C je Luksemburg presenetil Belorusijo in doma iztržil točko za 1:1, pri čemer pa so bili gostitelji le dvanajst minut oddaljeni celo od zmage. Zadetek Gersona ob koncu 1. polčasa je izničil Dragun, ki je zatresel mrežo tudi s pomočjo sreče.

Obilna pomoč nasprotnikov za Ruse
Dan se je začel s pričakovano in visoko zmago Rusije nad Liechtensteinom (4:0), ki pa po dogodkih na igrišču v Himkiju vseeno ni bila povsem gladka. Gostje iz majhne alpske kneževine so si namreč sami zabili kar dva avtogola: Martin Büchel že v 4. minuti prvega polčasa, Franz Burgmeier pa v peti minuti nadaljevanja. Sledila je še uspešna enajstmetrovka Dmitrija Kombarova, piko na i pa je v 65. minuti postavil rezervist Artem Dzjuba, ki je predtem že izsilil najstrožjo kazen.

V skupini G sta se na Dunaju srečali Avstrija in Švedska, oba zadetka pa sta padla v prvih 12 minutah. David Alaba je najprej priigral najstrožjo kazen, nato pa še bil natančen z 11-m. Švedi so hitro izenačili, ko je po prekinitvi iz obrata zadel Erkan Zengin.

Prvi krog kvalifikacij se bo končal v torek, ko bo na sporedu še osem tekem v treh skupinah, najzanimivejše srečanje Češka - Nizozemska pa si boste lahko ogledali na TV SLO 3/MMC-ju.


SKUPINA C:
LUKSEMBURG - BELORUSIJA 1:1 (1:0)
Gerson 42.; Dragun 78.

ŠPANIJA - MAKEDONIJA 5:1 (3:1)
Ramos 16./11-m, Alcacer 17., Busquets 45.+3, Silva 50., Pedro 91.; Ibraimi 28./11-m

UKRAJINA - SLOVAŠKA 0:1 (0:1)
Mak 17.


SKUPINA E:
ESTONIJA - SLOVENIJA 1:0 (0:0)
Purje 86.

SAN MARINO - LITVA 0:2 (0:2)
Matulevičius 5., Novikovas 36.

ŠVICA - ANGLIJA 0:2 (0:0)
Welbeck 58., 94.

Švica: Sommer; Lichtsteiner, Von Bergen, Djourou, Rodriguez, Inler, Behrami, Xhaka ( 70./Drmić), Shaqiri, Mehmedi ( 74./Džemaili), Seferović.

Anglija: Hart; Stones, Baines, Cahill, Jones ( 77./Jagielka), Henderson, Wilshere ( 73./Milner), Delph, Sterling, Welbeck, Rooney ( 90./Lambert).


SKUPINA G:
AVSTRIJA - ŠVEDSKA 1:1 (1:1)
Alaba 7./11-m; Zengin 12.



ČRNA GORA
- MOLDAVIJA 2:0 (1:0)
Vučinić 45.+3, Tomašević 73.

RUSIJA - LIECHTENSTEIN 4:0 (1:0)
Büchel 4./ag, Burgmeier 50./ag, Kombarov 54./11-m, Dzjuba 65.

Kvalifikacije za EURO 2016 - vrhunci ponedeljkovih tekem
Vrhunci tekem Švica - Anglija in San Marino - Litva
Welbeck junak v Baslu
Kvalifikacije za EURO 2016 - vrhunci ponedeljkovih tekem
Vrhunci tekem Švica - Anglija in San Marino - Litva
Welbeck junak v Baslu