Junak srečanja Milivoje Novakovič je s 16 goli tudi najboljši strelec bolgarskega državnega prvenstva. Foto: RTV SLO
Junak srečanja Milivoje Novakovič je s 16 goli tudi najboljši strelec bolgarskega državnega prvenstva. Foto: RTV SLO
Gol Novakoviča
Prvenec Milivoja Novakoviča v slovenskem dresu. Foto: RTV SLO
Chris Birchall
Chris Birchall pri strelu za 2:1. Birchall je edini belopolti igralec v moštvu Trinidada in Tobaga za SP. Foto: RTV SLO
Stern John
Napad TiT-a je bil na drugi pripravljalni tekmi (v soboto poraz z Walesom 1:2) ponovno neučinkovit. Foto: Reuters
Borut Mavrič in Stern John
Borut Mavrič se je izkazal kot zanesljiv člen v slovenski obrambi. Foto: Reuters

Trinidad in Tobago je prevladoval v prvem delu, a je po hitrih golih Slovenije zaostal z 2:0. V 4. minuti je po podaji Nastje Čeha iz prostega strela v kazenski prostor Klemen Lavrič spustil žogo do Branka Iliča, ki je podal do Milivoja Novakoviča, ta pa je s šestih metrov z leve strani prefinjeno matiral Shako Hislopa.

Drugi zadetek je v 16. minuti znova padel po podaji Čeha, tokrat iz kota. Na bližnji vratnici je z glavo streljal Tonči Žlogar, vratar Hislop je strel samo preusmeril, do žoge pa se je spet dokopal napadalec bolgarskega Litexa in z volejem poslal žogo še drugič v mrežo.

Pobuda na strani gostov
Gostje s Karibov so vrnili udarec v 26. minuti, ko je Dwight Yorke začel akcijo na levi strani, podal na vrh kazenskega prostora do prostega Chrisa Birchalla, slednji pa je z natančnim strelom s 23 metrov lepo premagal nemočnega Boruta Mavriča.

V prvem polčasu so bili več pri žogi Soca Warriorsi, ki so imeli tudi več priložnosti, še posebej Stern John, ki je zapravil kar tri. V 45. minuti je po levi strani pobegnil Jason Scotland, podal hitro žogo na bližnjo vratnico, tam pa je John streljal z glavo iz neposredne bližine, vendar je Borut Mavrič uspel ustaviti poskus s celim telesom.

Zaznamoval večer
Začetek drugega polčasa je bil medel, Trigiji pa so večji del držali žogo v svojih nogah. Po nekaj poskusih je Slovenija v 77. minuti povedla s 3:1. Strel Roberta Korena po samostojnem prodoru je vratar Trinidada in Tobaga še ubranil, odbito žogo pa je spretni Novakovič hitro pospravil v mrežo. V 82. minuti se je 27-letniku ponudila priložnost še za četrti zadetek, a je lepo dolgo podajo Boruta Semlerja nesebično podaljšal do Čeha, kateremu pa je Hislop ubranil ne preveč natančen strel.

V zadnji minuti je v slovenski izbrani vrsti debitiral Dejan Rusič, ki je zamenjal strelca vseh zadetkov za Slovenijo. Po petmesečni odsotnosti z zelenic je v drugem delu zaigral tudi rekonvalescent Milenko Ačimovič. Semler se je prav tako vrnil po poškodbi.

Napoved boljših časov?
Slovenija je tako v Celju slavila po natanko 499 dneh. Oktobra 2004 je na kolena kot zadnjo spravila Italijo. V nedeljo čaka Oblakovo selekcijo težji preizkus - v Parizu jih pričakuje afriški podprvak Slonokoščena obala z Didierjem Drogbajem na čelu. Slovenija bo nastopila brez legionarjev, ki igrajo na Norveškem, in z utrujenimi igralci Domžal in Gorice, ki bodo dan prej igrali še zadnji krog državnega prvenstva.

Celje, prijateljska nogometna tekma:

SLOVENIJA         3 - 1   TRI. & TOBAGO
Novakovič 4., 16., 77. Birchall 26.
----------------------------------------

B. Mavrič Hislop
Komac ** Gray
M. Mavrič A. John
Ilič Lawrence
Kokot Andrews
Čeh ***** Birchall
Žlogar **** Scotland
Zavrl *** Edwards *
Koren Whitley **
Novakovič ****** Yorke
Lavrič * S. John

----------------------------------------
* 53./Ačimovič * 45./Sancho
** 55./Semler ** 69./Wise
*** 70./Birsa
**** 83./Šukalo
***** 85./Jokič
****** 89./Rusič
3.500; Sodnik: Tanović (SČG)