Drevi večer s predsedniki

Namesto slavnostne skupščine ob okroglem jubileju bo Nogometna zveza Slovenije NZS danes ob 20. uri izpeljala spletni dogodek "Večer s predsedniki" v prenosu na spletni strani NZS, na Facebooku in Youtubu. Gostje so trije predsedniki: zdajšnji Radenko Mijatović, njegov predhodnik Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, in Rudi Zavrl, nekdanji predsednik in častni predsednik krovne nogometne zveze na Slovenskem.

Predsednik Borut Pahor se z visokim državnim odlikovanjem ob stoletnici delovanja zahvaljuje NZS-ju za izjemne uspehe v množičnosti in odličnosti. "Nogometna zveza Slovenije je zaslužna, da se je nogomet pri nas uveljavil kot množični in vrhunski šport in da smo dobili vrsto vrhunskih igralcev in trenerjev, ki dosegajo zavidljive uspehe v širšem mednarodnem okolju," je pojasnil predsednik Slovenije.

Mijatović: Iz krize bomo izšli še močnejši
"V čast mi je, da lahko NZS vodim ravno v času, ko slovenski nogomet praznuje visoki jubilej. Od leta 1920 do danes je slovenski nogomet šel skozi različna obdobja, prehodil dolgo pot razvoja in rasti. Veliko je takšnih dogodkov, na katere smo lahko upravičeno ponosni. Nogomet se je uspešno soočal z različnimi izzivi in prepričan sem, da se bo tudi s trenutnim, pred katerega ni postavljen le nogomet, temveč celotna družba. Pomembno je, da smo enotni, močni v najtežjih trenutkih. Nogomet pa bo iz tega prišel z veliko izkušnjo, ki nam bo pomagala, da bomo še močnejši,"
je v nagovoru ob obletnici povedal predsednik NZS-ja Radenko Mijatović.

Čeferin: Častitljiv jubilej, na katerega moramo biti ponosni
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin, pred leti tudi prvi mož slovenskega nogometa, pa je dejal:
"To je častitljiv jubilej in moramo biti nanj ponosni. Sam sem nogomet sprva doživljal le kot navijač in kot tisti, ki je kritiziral vsak neuspeh. Potem sem postal predsednik NZS in videl, kako neveden sem bil prej ter kako nesmotrno in nesmiselno sem včasih kritiziral. Zdaj pa gledam iz druge perspektive, ker sem predsednik Uefe. Ampak še vedno strastno navijam za slovensko reprezentanco, spremljam razvoj nogometa v Sloveniji in sem vesel, da je v dobrih rokah."

Združujejo več kot 50 tisoč igralcev
Pod okriljem NZS-ja je registriranih več kot 50.000 nogometašic in nogometašev, 1500 trenerjev in več kot 1000 sodnikov. "V otroško nogometno šolo so vsako leto vključene cele generacije dečkov in deklic. Zveza prireja vrsto tekmovanj na nacionalni in regionalnih ravneh ter izvaja družbeno odgovorne projekte, ki se povezujejo z nogometom in mlade navdihujejo z vzorništvom ter skozi igro tako, da se nihče ne čuti zapostavljen ali prikrajšan," je med drugim zapisano v obrazložitvi najvišje državne nagrade.

Sorodna novica Sto let nogometa na Slovenskem. Drži? Da in ne, a dajmo praznovati.

Sto let krovne organizacije
Krovna nogometna organizacija na Slovenskem 24. aprila praznuje stoto obletnico, potem ko je bila točno na današnji dan leta 1920 v Ljubljani ustanovljena prednica Nogometne zveze Slovenije, Ljubljanska nogometna podzveza (LNP). Na ustanovni skupščini jo je ustanovilo sedem klubov – ljubljanska Ilirija in Slovan, mariborski Rapid, Hertha, Rote Elf in 1. SSK Maribor in celjski Cillier SV.

Po drugi svetovni vojni so 29. maja 1948 ustanovili oziroma obnovili Nogometno zvezo Slovenije, ki pa svoje reprezentance ni imela vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja. Najboljši slovenski nogometaši so se v tem času uveljavljali v jugoslovanski izbrani vrsti in v svetovnih klubih. Med njimi so Brane Oblak v sedemdesetih, Marko Elsner v osemdesetih in Srečko Katanec v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Trikrat na velikih prvenstvih
Osamosvojitev Slovenije pred skoraj 30 leti je spremenila vse. Prišli so Euro 2000, SP 2002 in SP 2010 z udeležbo Slovenije, sočasno je v klubskem nogometu izstopal Maribor z rekordnimi 15 naslovi državnih prvakov in trikratnem igranju skupinskega dela Lige prvakov ter s prebojem v izločilne boje Evropske lige v sezoni 2013/2014.

NZS-ju ob 100. jubileju zlati red za zasluge