Brane Oblak je bil slovenski selektor med letoma 2004 in 2006. Foto: Drago Perko
Brane Oblak je bil slovenski selektor med letoma 2004 in 2006. Foto: Drago Perko
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar pogreša več konkretnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Športni izziv: Oblak, Prašnikar, Zupan in Hrovatič o nogometni reprezentanci
Odmevi po porazu z Norvežani
"Ljubijankić je zahteval menjavo, Kelhar pa ima dober skok"

Oblak, slovenska nogometna legenda in član najboljše enajsterice svetovnega prvenstva leta 1974, meni, da radikalni ukrepi, kot je menjava selektorja, niso potrebni: "Igre ne moremo ocenjevati, ker je ni bilo. Bila je borbenost, zaslužili smo si vsaj točko, kajti Norvežani so bili katastrofa. 'Penal' je bil sporen. Največji problem je, da ta reprezentanca nima vodje. Če je vodja Cesar, je to premalo, kajti on vsako žogo nabija naprej, tako kot to počno Norvežani. Zadevo je treba pustiti pri miru. Položaj še ni izgubljen, skupina je izenačena. Največjo neumnost bi naredili, če bi menjali selektorja. Njegov naslednik bi namreč sedel na vroči stol, kar bi še njega uničilo. Stojanoviću je treba pomagati, a on mora sam ugotoviti, kaj dela narobe. Jaz o njegovih napakah ne bom javno govoril."

Pušnik: Na obeh tekmah slabo v obrambi
Trener prvoligaša iz Celja Marjan Pušnik pa opozarja, da v moštvu ni kemije. Hkrati zatrjuje, da kvalifikacije še zdaleč niso končane: "Prvo tekmo smo odigrali slabo, a tudi Švica je realno gledano najmočnejša reprezentanca, zato ob porazu nisem bil pretirano razočaran. Proti Norvežanom smo bili blizu točki. Norveška ni več tako močna, kot je bila. Za obe tekmi je značilna zelo slaba igra v obrambi. Vezisti so napravili preveč napak, predaleč so stali od nasprotnikov in bili premalo konkretni v igri naprej. Za vse linije velja, da se niso ujele. Kvalifikacije pa še zdaleč niso končane. Na naslednjih tekmah proti Cipru in Albaniji je treba osvojiti najmanj štiri točke, s čimer bi se priključili drugim reprezentancam."

Prehitro smo se odrekli Korenu in Novakoviću
Pušnik je nato nadaljeval: "Je pa očitno, da ni prave kemije v moštvu. Čeprav javnost nenehno zahteva mlade igralce, smo se prehitro rešili Korena in Novakovića. Igrati morajo najboljši, pa ni važno, ali so stari ali mladi. Tudi želja v reprezentanci mora biti večja. Vem, da ima selektor velike probleme, ker nekateri igralci ne igrajo, a kmalu bo moral oblikovati jedro 14 igralcev, ki bodo nosili glavno breme. To sta storila tudi Srečko Katanec in Matjaž Kek."

Prašnikar: Premalo smo konkretni
Prvi selektor slovenske reprezentance po osamosvojitvi Bojan Prašnikar pa je opazil "sterilnost" v napadu: "Zagotovo smo pričakovali več, tako od igre kot rezultatsko. Ne glede na to smo imeli na obeh tekmah svoje priložnosti. Škoda je, ker smo štartali slabo, zdaj bo treba to nadoknaditi. Problem je, da smo dokaj sterilni v napadu in da težko prihajamo do priložnosti. Na drugi strani delamo preveč napak v obrambi. Če hočemo zmagovati, moramo biti konkretnejši v vseh fazah igre."

Zupan: Stojanović mora najti ustrezen koncept in udarno enajsterico
Strokovni komentator TV Slovenije in nekdanji selektor mlade reprezentance Branko Zupan je v oddaji Športni izziv izpostavil, da je najpomembnejša naloga, ki zdaj čaka selektorja Stojanovića, ta, da najde koncept igre, ki najbolj ustreza igralcem. Hkrati se mora po Zupanovem mnenju Stojanović odločiti za udarno enajsterico, ki bo nosila breme na preostalih tekmah.

Hrovatič: Imperativ Brazilija 2014 je preveliko breme
V isti oddaji je nogometni delavec in menedžer Tone Hrovatič ocenil, da si je Nogometna zveza Slovenije z imperativom uvrstitve na svetovno prvenstvo naprtila preveliko breme, ki preveč obremenjuje Stojanovića in njegove varovance. "Želje so eno, realnost je drugo. Ali imamo mi igralce, ki igrajo za Tottenham ali Real Madrid, ali pa imamo igralce, ki igrajo v drugi nemški ligi? Slovenija je petkrat manjša kot Švica, pa bi bili radi na vsakem tekmovanju. Z izjemo Samirja Handanovića nimamo nogometaša, ki bi v velikem klubu igral vidno vlogo. Na zadnji tekmi sta mlada Kurtić in Bačinović pregorela v preveliki želji," je razmišljal Hrovatič.

Športni izziv: Oblak, Prašnikar, Zupan in Hrovatič o nogometni reprezentanci
Odmevi po porazu z Norvežani
"Ljubijankić je zahteval menjavo, Kelhar pa ima dober skok"