Jorge Jesus se je letos na klopi Benfice že veselil zmage v portugalskem prvenstvu in ligaškem pokalu. V sredo je na sporedu finale Evropske lige, nato pa še finale pokala proti Rio Aveju. Foto: EPA
Jorge Jesus se je letos na klopi Benfice že veselil zmage v portugalskem prvenstvu in ligaškem pokalu. V sredo je na sporedu finale Evropske lige, nato pa še finale pokala proti Rio Aveju. Foto: EPA
Ivan Rakitić
Ivan Rakitić in soigralci so se morali pošteno potruditi za zmago nad Mariborom v šestnajstini finala. Foto: EPA
Jan Oblak blesti v dresu Benfice
Oblak in Rakitić pred finalom Evropske lige

"Vsi vemo, da je Benfica zelo velik klub v svetovnem merilu. Mislim, da bi bil ta naslov velika stvar. Še posebej po lanskem porazu v finalu v zadnji minuti. Upam, da bo letos drugače," je poudaril odlični slovenski vratar.

Benfica, ki je zadnjo pomembnejšo evropsko lovoriko - pokal državnih prvakov - pobrala leta 1962, še ni zmagala v tem tekmovanju, lani pa je prišla vse do finala, kjer pa je morala priznati premoč Chelseaju.

Lizbončani se v zgodovini z izjemo slavij v letih 1961 in 1962 v Pokalu prvakov v finalih evropskih tekmovanj niso najbolje znašli. Leta 1983 je Benfica izgubila finale Pokala Uefa proti Anderlechtu, v letih 1963, 1965, 1968, 1988 in 1990 pa je pokleknila na zadnji stopnički Pokala državnih prvakov. Portugalci upajo, da bo v desetem evropskem finalu bolje.

"Vznemirjeni smo. Že lani smo bili v finalu in izgubili, zato je dobro, da nam je drugič zaporedoma uspelo priti v finale. Upam, da bomo tokrat pokal nesli v Lizbono in tako zadovoljili navijače. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da zmagamo," je povedal direktor lizbonskega kluba in njegov nekdanji napadalec Nuno Gomes.

Gomes verjame, da bo njihov način igre nagrajen. "Igramo 'vesel' nogomet, napadalen. Radi imamo žogo in si skušamo priigrati čim več priložnosti. Fantje so organizirani, Jorge Jesus pa je zelo metodičen trener. Igralci vedo, kaj morajo narediti, ko gredo na zelenico. Ekipa dokazuje, da si zasluži zmago," meni Gomes.

Le Katanec dvignil pokal
Čeprav pri Benfici zagovarjajo napadalen nogomet, pa je bil eden ključnih mož tudi vratar. In v tej vlogi v tej sezoni blesti Oblak, ki lahko postane prvi Slovenec v finalu Evropske lige. V Ligi prvakov je v finalu igral že Zlatko Zahovič z Valencio leta 2001 (in izgubil proti streljanju enajstmetrovk proti Bayernu), zadnji Slovenec, ki pa je osvojil evropsko lovoriko, pa je bil zdajšnji slovenski selektor Srečko Katanec, ki je leta 1990 s Sampdorio slavil v pokalu pokalnih zmagovalcev. Dve leti zatem je na Wembleyju izgubil finale Lige prvakov proti Barceloni po podaljšku z 0:1.

Če bodo pri Sevilli morali paziti predvsem na Rodriga, Limo in Oscarja Car, ki so strelsko zelo uspešni, pa bo Oblak (ali izkušenejši kolega Artur) moral paziti predvsem na Carlosa Bacco, Kevina Gameira in tudi Ivana Rakitića.

Sevilla lahko izenači rekord Juventusa, Interja in Liverpoola
Sevilla, ki je v šestnajstini finala končala evropsko pot Maribora, se lahko pohvali z dvema naslovoma v tem tekmovanju, in sicer iz let 2006 in 2007. Če Sevilli uspe v finalu premagati še Benfico, se bo pridružila Juventusu, Interju in Liverpoolu. Ti trije klubi so namreč edini, ki jim je po trikrat uspelo zmagati v Evropski ligi oziroma Pokalu Uefa.

Jan Oblak blesti v dresu Benfice
Oblak in Rakitić pred finalom Evropske lige