Brane Oblak ne bo več sedel na klopi slovenske reprezentance. Foto: RTV SLO
Brane Oblak ne bo več sedel na klopi slovenske reprezentance. Foto: RTV SLO
Darko Milanič
Darko Milanič je najbolj vroč kandidat za novega selektorja. Foto: RTV SLO
Rudi Zavrl
Rudi Zavrl že pospešeno išče novega selektorja. Foto: RTV SLO
Oblak odslovljen, moti pa način

"Reprezentanca letos tako na prijateljskih kot na kvalifikacijskih tekmah ni dajala zaupanja. Bolj kot sami rezultati, ki statistično niti niso katastrofalni, je težava anemično stanje v reprezentanci, ki ga je treba s to zamenjavo popraviti," je pojasnil Zavrl.

Izrazite svoje mnenje o odhodu Oblaka na forumu.

Največji uspeh je zmaga nad Italijo
Oblak je 24. maja 2004 nasledil Bojana Prašnikarja. Z izbrano vrsto je dosegel šest zmag, sedem remijev in deset porazov. Prvič je na klopi sedel 18. avgusta 2004 na prijateljski tekmi s Srbijo in Črno goro (1:1), ki je hkrati pomenila slovo od stadiona za Bežigradom. Na začetku je dobival številne pohvale, še posebej pa sijajni predstavi proti Italiji v Celju (1:0). V letu 2005 ni bil tako uspešen in Sloveniji se ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo v Nemčiji. Kritike so začele deževati že oktobra 2005 po sramotnem porazu proti Škotski v Celju (0:3).

Slab štart v kvalifikacije za EP
Slovenija je kvalifikacije za EP 2008 začela slabo. Najprej je izgubila v Bolgariji z 0:3. Po pričakovani zmagi nad Luksemburgom (2:0) je sledil poraz proti Belorusiji (2:4), ki je bila kaplja čez rob. "Pritiski so bili veliki, tako na Oblaka kot name in na NZS. Na koncu se je izkazalo, da so bili upravičeni," je dodal Zavrl.

Bo na vročo klop sedel Milanič?
Glavni kandidat za novega selektorja je nekdanji reprezentant Darko Milanič. "Gre za to, da iščemo trenerja, ki bo avtoritativen, ki se bo spoznal na nogomet in ki bo neka garancija, da bo reprezentanca dosegala dobre rezultate. Darko Milanič je gotovo eden zelo resnih kandidatov. Sam sem z njim že stopil v stik in dogovorila sva se, da se bova, potem ko se vrnem s službene poti, sešla in videla, kako zadeve stojijo," je še povedal Zavrl, ki je predsednik NZS-ja že 17 let.

Kdo bo peti slovenski selektor?
Oblak je bil četrti selektor slovenske izbrane vrste. V treh obdobjih jo je vodil Bojan Prašnikar, med januarjem 1994 in 1997 je na klopi sedel Zdenko Verdenik, od julija 1998 do julija 2002 pa Srečko Katanec, ki je Slovenijo popeljal na evropsko in svetovno prvenstvo. Nihče od omenjenih ni v krogu kandidatov za novega selektorja.

Novi selektor bo imel kar nekaj časa, saj Slovenija naslednjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2008 igra 24. marca v Albaniji. 7. februarja naj bi odigrala še prijateljsko tekmo, ponudbi sta poslali Estonija in Sirija.

Oblak odslovljen, moti pa način