Na čelo Fife je prejšnje leto prišel Gianni Infantino, z njim pa očitno tudi nova metla, ki bo spremenila nogometni zemljevid. Foto: Reuters
Na čelo Fife je prejšnje leto prišel Gianni Infantino, z njim pa očitno tudi nova metla, ki bo spremenila nogometni zemljevid. Foto: Reuters
Na SP-ju od leta 2026 naprej 48 moštev

Reprezentance bodo razdeljene v 16 skupin s po tremi moštvi. Iz vsake skupine bosta napredovali po dve. 32 reprezentanc bo nato igralo na izpadanje, vse do končne odločitve. V skupinskem delu bodo morda vsako tekmo v primeru remija odločile enajstmetrovke, vendar to še ni potrjeno.
Število tekem se bo povečalo s 64 na 80, vendar bo svetovni prvak tako kot do zdaj odigral sedem tekem. Svetovno prvenstvo bo trajalo 32 dni. Z razširitvijo prvenstva naj bi se dobiček povišal za več kot pol milijarde evrov.

Kako bo razdeljenih dodatnih 16 vozovnic, še ni znano. Največ od razširitve pričakujeta Azija in Afrika, ki naj bi dobili po štiri dodatne ekipe.

Na mizi sta bila še dva predloga s po 40 reprezentancami in eden z 48, pri katerem bi bilo 16 ekip vnaprej uvrščenih v glavni del.
Nazadnje se je svetovno prvenstvo razširilo leta 1998, in sicer s 24 na 32 ekip, kolikor je predvidenih tudi na naslednjih dveh tekmovanjih v Rusiji 2018 in Katarju 2022. Predtem je od leta 1954 do leta 1982 in prvenstva v Španiji na SP-ju nastopalo po 16 ekip, nato pa po 24.
Največji klubi ne delijo Infantinovega navdušenja
Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino je na novinarski konferenci poudaril velikanski, zgodovinski pomen širitve formata SP-ja, kajti, po njegovem mnenju, gre "za ustvarjanje svetovnega prvenstva za 21. stoletje". "Nogomet ni le zadeva Evrope ali Južne Amerike, ampak je nogomet postal svetovni šport," je prepričan Infantino.

V največjih evropskih klubih ne delijo Infantinovega navdušenja. V Evropskem združenju nogometnih klubov (ECA) so že od vsega začetka proti spremembam, Infantina pa so že večkrat pozvali, naj opusti načrte o razširitvi svetovnega prvenstva. Da mundial ostane takšen, kot je, naj bi bilo v interesu tako nogometašev kot navijačev. "Spodletelo nam je, da bi uvideli veliko prednost zdaj uveljavljenega formata, prvenstva z 32 ekipami, ta format se je z vseh mogočih vidikov izkazal za najboljšega," so pri ECA zapisali v torkovi izjavi za javnost.

V združenju klubov s stare celine imajo pomisleke tudi glede nujnosti sprememb: "Vprašljivo je hitenje pri sprejemanju tako pomembne odločitve, kajti devetletno obdobje je prekratko za uveljavitev sprememb, brez prave podpore naših delničarjev nas bo takšna sprememba zelo prizadela. Prepričani smo, da gre pri spremembah formata predvsem za politično odločitev, sprejeto pod velikim političnim pritiskom, in ne odločitev, ki bi temeljila na stroki oziroma športu, kar v ECA še zlasti obžalujemo."

Tebas: Infantino se je odločil, da se bo šel politiko
Med največjimi kritiki sprememb so v nemškem nogometu. Aktualni svetovni nogometni prvaki so razočarani, da se bo širil format prvenstva, kajti ne vidijo prav ničesar pozitivnega v tem, da bo v glavnem delu turnirja nastopilo toliko več držav. "Še vedno sem trdno prepričan, da je zdajšnji format mundiala dober, predvsem s športnega vidika, ne vem, kaj bomo dejansko pridobili s povečanjem števila udeleženk," je bil kritičen selektor elfa Joachim Löw, ki je svoje stališče objavil na spletni strani nemške zveze DFB. Podobnega mnenja je tudi prvi mož DFB Reinhard Grindel, ki ni srečen z načrti Fife: "Moja največja skrb je, da se bo s tem spremenila tudi sama narava nogometa in da bo največja žrtev pravzaprav nogometna igra, ki bo izgubila svojo privlačnost."

Tudi prvi mož španske lige Javier Tebas ni mogel skrivati svojega ogorčenja: "Fifa se je odločila, da se bo šla politiko. Gianni Infantino se je odločil, da se bo šel politiko. Gre za uresničevanje njegove predvolilne obljube. Da bi bil izvoljen, je obljubil, da bo več držav na prvenstvu. Ampak to niso obljube, ki jih je dal za zagotovitev profesionalne ravni nogometa. Te spremembe uvaja brez naše odobritve, kar nas še bolj jezi."

Fifa naj bi pobrala vsaj 605 milijonov evrov več
Po drugi strani pa je Infantino s predlogom očitno povzel razmišljanja manjših nogometnih narodov, ki prav skozi širitev formata in povečanja števila udeleženk vidijo veliko priložnost. "Mislim, da gre za zelo pozitivno odločitev, ki je pomembna prav za nas majhne nogometne narode. Posledično bo to pomenilo, da se bo še povečala priljubljenost športa, tako bo še več navijačev lahko uživalo v tem, da bodo njihove ekipe na mundialu. Seveda to tudi pomeni pravičnejšo delitev sredstev, kar pomeni, da bodo lahko tudi majhne zveze več namenile za razvoj nogometa, infrastrukturo in razvoj mladinskih pogonov," je prepričan izvršni direktor škotske zveze Stewart Regan.

Med največjimi zmagovalci takšnega povečevanja udeleženk SP-ja so zanesljivo v Afriki in Aziji, prav tako ne gre zanemariti načrtovanih večjih prihodkov, vsaj 605 milijonov evrov več naj bi pobrala Fifa v primerjavi z dobičkom, ki ga načrtujejo za SP leta 2018 v Rusiji. Podporniki prenove so prepričani, da bo vzdušje na prvenstvih lahko samo boljše, ko se bodo na mundial zgrnile množice najrazličnejših ljudstev, vsako s svojo nogometno navijaško kulturo. Že širitev formata Eura 2016 je imela zelo pozitivne posledice. Če ne bi bilo širitve, se ne bi nikoli zgodilo, da bi Islandija kot nogometni malček izločila takšnega velikana, kot je Anglija, ali da bi mali Wales prišel vse do polfinala.

Na SP-ju od leta 2026 naprej 48 moštev