Agim Ibraimi je z dvema goloma dokazal, da je Maribor napravil pravo potezo, ko ga je pripeljal nazaj iz Cagliarija. Foto: EPA
Agim Ibraimi je z dvema goloma dokazal, da je Maribor napravil pravo potezo, ko ga je pripeljal nazaj iz Cagliarija. Foto: EPA
Maribor
Mariborčani so si priigrali evropsko jesen in nekaj milijonov evrov, ki jih prinaša Evropska liga. Foto: EPA
Eden Ben Basat
Po golu Edena Ben Basata za 2:1 je postalo "vroče", vendar je nato Agim Ibraimi hitro izenačil na 2:2. Foto: EPA
Agim Ibraimi veliki junak v Larnaki
Ibraimi hitro odgovoril Ben Basatu
Ben Haim vrnil Maccabi v igro
Ibraimi popeljal Maribor v vodstvo

Seveda pa je v igri še več - Liga prvakov. Vijoličasti, ki so tekmo v Ljudskem vrtu dobili z 1:0, bodo tekmeca za vstop v "raj" dobili na petkovem žrebu v Nyonu.

Mariborčani so na stadionu Antonisa Papadopoulosa v Larnaki zadeli v pravih trenutkih. Najprej je Agim Ibraimi v 35. minuti dosegel vodilni gol, nato pa je isti igralec v 54. minuti z drugim zadetkom ekspresno izničil vodstvo Maccabija po golu Edena Ben Basata. Vijoličasti so po izenačenju na 2:2 tekmo brez težav pripeljali do konca.

Tavares ogrel dlani Pabla
Maribor je dobro začel srečanje. Že v 2. minuti je Bohar z leve strani poslal predložek pred vrata Maccabija, kjer je Marcos Tavares poskusil z glavo, a je bil vratar Juan Pablo na mestu. Mariborčani so tudi v nadaljevanju dobro držali nasprotnike na "varni razdalji", hkrati pa pletli obetavne akcije pred kazenskim prostorom Maccabija in v njem. Maccabi je prvič zapretil v 11. minuti, ko je Ben Basat z roba kazenskega prostora meril mimo desne vratnice Jasmina Handanovića.

Ibraimi načel mrežo Maccabija
Sledila je igra med obema kazenskima prostoroma. Po obdobju zatišja pa šah mat akcija Maribora. V 35. minuti je Tavares na levi strani našel vtekajočega Damjana Boharja, ki je ustrelil "s prve", Pablo je žogo odbil, a le do Ibraimija, ki je sprožil s približno desetih metrov in zadel za desno vratnico. Pablo se je žoge dotaknil, vendar je bil prekratek.

Ben Haim vlil nekaj upanja
Zadetek ni pretirano potrl "domačih", ki so v 42. minuti izenačili. Dor Micha je podal v kazenski prostor za hrbet mariborske obrambe, kamor je vtekel Tal Ben Haim in matiral Handanovića. Nekoliko je zamudil mladi Peter Stojanović. Polčas se je končal z 1:1. V 49. minuti je Maribor izpeljal nevarno akcijo, po kateri je Dare Vršič sprožil "s prve" z roba kazenskega prostora, a je njegov strel za kakšnega pol metra zletel mimo desne vratnice.

Ibraimi hitro odgovoril Ben Basatu
V 53. minuti pa hladna prha za Maribor. Potem ko je Aleksandar Rajčević blokiral strel Erana Zahavija, se je žoga odbila do osamljenega Ben Basata, ki jo je s približno desetih metrov potisnil v mrežo. Toda veselje je bilo kratkotrajno, saj je že v naslednjem napadu Ibraimi izenačil. Mitja Viler je poslal dolg predložek na desno stran kazenskega prostora, kjer je Ibraimi mojstrsko z glavo zadel za daljšo vratnico Pabla.

Maribor tekmo mirno pripeljal do konca
Maccabi je v nadaljevanju vse sile usmeril v napad. V 65. in 70. minuti je bilo nevarno ob poskusih Ben Basata in Ben Haima. Maribor se je potegnil na svojo polovico, napadi Maccabija pa so se vrstili. V 83. minuti je Handanović ubranil poskus Ben Basata. Na drugi strani je dobro poskusil rezervist Sallalich, vendar meril mimo vrat. V 90. minuti je do strela z roba kazenskega prostora prišel še Bohar, a je njegov projektil zletel čez vrata. Kljub temu se je malo pozneje veselje Štajercev na Cipru začelo ...

Šimundža: Držali smo obljubo
"Tako kot sem napovedal že pred tekmo, želimo ga zabiti. In zabili smo dva gola. Dejstvo je, da imamo taktično kulturo v fazi obrambe in ambicioznost v fazi napada, kar smo danes dvakrat dokazali. Moramo se pa zavedati, da smo igrali proti super ekipi,"
je po tekmi dejal trener Maribora Ante Šimundža.


LIGA PRVAKOV, 3. predkrog

Prvaki, povratne tekme:
Maccabi Tel Aviv - MARIBOR 2:2 (1:1) 0:1
700; Ben Haim 42., Ben Basat 53.; Ibraimi 35., 54.

Maccabi: Pablo; Yeini , Tibi, Carlos G. (46./Prica), Shpungin; Radi, B. Harush (63./Igiebor), Zahavi, Micha; Ben Basat, Ben Haim (70./Einbinder).
Maribor: Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Filipović, Dervišević (74./Mertelj), Bohar, Vršič (84./Sallalich), Ibraimi; Tavares (67./Mendy).
Sodnik: Martin Strömbergsson (Švedska)

BATE BORISOV - Debrecen 3:1 (1:1) 0:1
Volodko 39., Rodionov 66., Krivets 94.; Sidibe 20.
: Bouadla 38./Debrecen
Dalibor Volaš in Rene Mihelič nista igrala za Debrecen.
Sreda:
MALMÖ - SPARTA PRAGA 2:4
ŠERIF - SLOVAN BRATISLAVA 1:2
STEAUA - AKTOBE (KAZ) 2:2
SALZBURG - KARABAH (AZR) 1:2
APOEL - HELSINKI 2:2
DINAMO ZAGREB - AALBORG 1:0
CELTIC - LEGIA VARŠAVA 1:4
PARTIZAN - LUDOGOREC 0:0

Neprvaki:
Panathinaikos - STANDARD LIEGE 1:2 (1:2) 0:0
Arslanagić 17./ag; Mbombo 36., M'Poku 41.
Martin Milec ni bil v postavi Standarda.
LILLE - Grasshoppers 1:1 (1:1) 2:0
Balmont 19.; Abrashi 33.
: Pavlović 69./Grasshoppers
Sreda:
ZENIT ST. PETERBURG - AEL LIMASSOL 0:1
KÖBENHAVN - DNIPRO DNIPROPETROVSK 0:0
BEŠIKTAŠ - FEYENOORD 2:1

V odebeljenem tisku je izid prvih tekem.

Agim Ibraimi veliki junak v Larnaki
Ibraimi hitro odgovoril Ben Basatu
Ben Haim vrnil Maccabi v igro
Ibraimi popeljal Maribor v vodstvo