Samir Handanovič je bil spet med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Posebej mojstrsko je ustavil Sneijderja, ki je bil sam pred njegovimi vrati. Foto: Reuters
Samir Handanovič je bil spet med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Posebej mojstrsko je ustavil Sneijderja, ki je bil sam pred njegovimi vrati. Foto: Reuters
Andrej Komac in Arjen Robben
Slovenija je predvsem v prvem polčasu dokazala, da se lahko kosa z najmočnejšimi reprezentancami sveta. Foto: Reuters
Nizozemska reprezentanca po zmagi proti Sloveniji
Marco Van Basten najbrž po tekmi proti Sloveniji ne bo imel v domovini nič manj kritikov. Foto: Reuters
Tulipani srečno do našega skalpa
Izjava Matjaža Keka

Giovanni Van Bronckhorst je streljal s skoraj 30 metrov, oplazil Mateja Mavriča, žoga pa je spremenila smer in presenetila odličnega Samirja Handanoviča. Nizozemci so sicer zadeli tudi vratnico in imeli večjo posest žoge (39:61), a bi si Slovenci vseeno zaslužili remi, tako pa s štirimi točkami v skupini G ostajajo daleč od evropskega prvenstva, kamor se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci. Skoraj 10.000 gledalcev v Celju je znalo nagraditi drznost in pozitivne spremembe, ki jih je v ekipo vnesel Matjaž Kek in so borbenim fantom namenili aplavz.



Ofenziva pred odmorom
Prvi polčas je navdušil Areno Petrol, v kateri je bilo 9.000 gledalcev. Na prvo obetavno slovensko akcijo ni bilo treba dolgo čakati. Podajo Nastje Čeha je Ermin Rakovič podaljšal s peto do Klemna Lavriča, španski sodnik pa je dosodil prepovedan položaj. V 10. minuti je bila piščalka ob igranju van Bronckhorsta z roko v kazenskem prostoru nema. Samirja Handanoviča je prvi resno ogrel Dirk Kuyt, v 24. minuti pa je bil slovenski vratar še enkrat uspešen ob močnem strelu Wesleya Sneijderja s 15 metrov. Zadnji del prvega polčasa je prinesel slovensko ofenzivo. V 36. minuti je Mile Ačimovič lepo našel Klemna Lavriča, ki je sam stekel proti vratom Edwina van der Sara, a se je zapletel in streljal visoko čez gol.

Lavričev protinapad neuspešen
Po odmoru se je žoga preselila na slovensko polovico. Wilfried Bouma je po strelu iz kota z glavo zatresel vratnico, nato pa sta poskušala še Ibrahim Affelay in Arjen Robben. V 60. minuti je sijajno posredoval Handanovič in Sneijderju snel žogo. Slovenija je nato le zadihala, Lavrič pa je dobil nepričakovano darilo in v 65. minuti sam krenil proti van der Saru. Žal ga je spet zmanjkalo. V igro sta vstopila še Milivoje Novakovič in Valter Birsa, vendar gola ni bilo. Seveda bi bili še kako zadovoljni z izidom 0:0, nato pa je 32-letni igralec Barcelone van Bronckhorst izkoristil manjšo nepazljivost slovenske obrambe. V sodnikovem podaljšku se je ponudila priložnost za 1:1, ki pa je Matej Mavrič po strelu s kota ni izkoristil.

Skupina G:
ROMUNIJA - LUKSEMBURG 3:0 (1:0)
Mutu 26., Contra 56., Marica 90.

BOLGARIJA - ALBANIJA 0:0


SLOVENIJA 0 - 1 NIZOZEMSKA
van Bronckhorst 85.
---------------------------------------
S. Handanovič van der Sar
Ilič Heintinga **
Mavrič Mathijsen
Jokič Bouma
Cesar Emanuelson
Komac Affellay ***
Čeh Babel *
Koren van Bronckhorst
Ačimovič * Kuyt
Lavrič *** Sneijder
Rakovič ** Robben
---------------------------------------
* 61./Šukalo * 73./Koevermans
** 65./Novakovič ** 74./De Jong
*** 83./Birsa *** 85./Seedorf
Sodnik: M. E. Mejuto Gonzales (Španija)
 
Lestvica:                          
NIZOZEMSKA 6 4 2 0 8:2 14
ROMUNIJA 5 3 2 0 10:3 11
BOLGARIJA 5 2 3 0 7:3 9
BELORUSIJA 5 2 1 2 9:11 7
SLOVENIJA 5 1 1 3 4:8 4
ALBANIJA 5 0 3 2 3:6 3
LUKSEMBURG 5 0 0 5 1:9 0
 
C. R.
                        
Tulipani srečno do našega skalpa
Izjava Matjaža Keka