Gianni Infantino je na mestu predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) nasledil kontroverznega Seppa Blatterja. Foto: Reuters
Gianni Infantino je na mestu predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) nasledil kontroverznega Seppa Blatterja. Foto: Reuters

Organi pregona niso navezali stika z menoj ali zvezo v povezavi s tem.

Gianni Infantino
Sepp Blatter
Fifo že dalj časa pretresajo različni škandali. Foto: EPA
Afera »Panamski dokumenti« buri duhove

Švicarska policija je preiskala prostore Evropske nogometne zveze, iskala pa je pogodbe, povezane s televizijskimi pravicami za Ligo prvakov, ki razkrivajo vpletenost v tako imenovane panamske papirje Infantina.
Obisk policije je potrdila Uefa. Policija je želela vpogled v pogodbe med Uefo in Cross Trading Teleamazonasom, podjetji, ki sta vpleteni v prodajo televizijskih pravic za finale Lige prvakov med letoma 2006 in 2009 v Ekvadorju. Takrat je bil Infantino vodja Uefinega pravnega oddelka in podpisnik papirjev.
Infantino, v kampanji sicer izrazit borec za preglednost poslovanja - med drugimi je v pogovoru za Val 202 Italijana pohvalil tudi predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin -, je v času, ko je deloval pri Evropski nogometni zvezi, sodeloval z nekaterimi akterji afere o podkupovanju, ki je navsezadnje odnesla tudi Blatterja.

Preprodajanje pravic za nogometna tekmovanja
Dokumenti namreč kažejo na povezave med obtoženimi in Infantinom, kar sta Fifa in Uefa doslej zanikali. Infantino, ki je celotno kampanjo za mesto predsednika Fife gradil na poštenosti in zgledni moralni ter etični drži, je obljubil, da bo spral madeže s Fife. A panamski dokumenti so razkrili, da je bil prav Infantino sopodpisnik dokumentov, ki Uefo prvič povezujejo s spornimi podjetji, vključenimi v afero podkupovanja pri Fifi. Uefa je od leta 2003 do 2009, ko je bil Infantino vodja njene pravne službe, prek podjetja Team Marketing prodala južnoameriške medijske pravice za Ligo prvakov, Pokal Uefa in evropski superpokal podjetju Cross Trading. To je takoj preprodalo te pravice za precej večje vsote - v primeru Ekvadorja za trikrat več. Cross Trading je hčerinsko podjetje Full Playa - v lasti Argentinca Huga Jinkisa. Ta je med obtoženimi v podkupovalni aferi Fife.

Infantino v izjavi za javnost zanikal obtožbe
Ameriški preiskovalci imajo dokaze, da je za več milijonov dolarjev podkupoval nogometne funkcionarje, ko si je v preteklosti zagotavljal medijske in komercialne pravice tekmovanj. Zdaj je v hišnem priporu. "Nikoli nisem osebno sodeloval s Cross Tradingom ali pa z njegovimi lastniki, saj je za Uefo postopek izpeljalo podjetje Team Marketing," je bil v izjavi za javnost odgovor Infantina. Dodal je: "Organi pregona niso navezali stika z menoj ali zvezo v povezavi s tem." Med spornimi posli evropske zveze je tudi pogodba za prodajo VIP-vstopnic za Euro 2016 brazilskemu podjetju Traffic Sports Europe, ki je prav tako tesno povezano z obtožbami podkupovanja pri mednarodni zvezi.

Fifa ostala brez člana etične komisije
Zaradi vpletenosti v posle, ki so jih razkrili raziskovalni novinarji v projektu Panamski dokumenti, je Fifa ostala brez člana etične komisije. Urugvajec Juan Pedro Damiani je sam odstopil s tega položaja. Odstopil je, potem ko so v panamskih dokumentih razkrili, da je njegovo svetovalno podjetje pomagalo nekdanjemu predsedniku južnoameriške nogometne zveze Eugeniu Figueredu, ki ga v ZDA čaka proces zaradi suma prejemanja podkupnin, pri ustanavljanju podjetja v davčnih oazah. "Lahko potrdimo, da je gospod Damiani odstopil s položaja člana etične komisije," je sporočil predstavnik tega organa Marc Tenbuecken.

Organi pregona niso navezali stika z menoj ali zvezo v povezavi s tem.

Gianni Infantino
Afera »Panamski dokumenti« buri duhove