Michela Platinija je Mednarodna nogometna zveza leta 2015 suspendirala, ker mu je očitala, da je bil povezan s podkupovalnim škandalom. Foto: EPA
Michela Platinija je Mednarodna nogometna zveza leta 2015 suspendirala, ker mu je očitala, da je bil povezan s podkupovalnim škandalom. Foto: EPA

Platini je za pariški tednik Marianne izrazil prepričanje, da bo dokazal svoj prav in opral svoje ime. Dejal je, da ne priznava "nesmiselnih sodnikov Fife in Casa", saj to "niso pravi sodniki".

"Kdo so ti klovni?"
"Ne morem sprejeti tega poraza, če nisem storil ničesar narobe. Za štiri leta so mi onemogočili delovanje v nogometu! Kdo so ti klovni, ki so mi prepovedali opravljati delo?" se je vprašal Platini.

"Nesmiselni sodniki Fife in Casa niso pravi sodniki," je bil oster Platini, ki ga skrbi tudi nedavna preiskava švicarskega sodstva proti omenjenemu spornemu nakazilu. V tem postopku, ki je primarno uperjen proti Blatterju, ima Platini hkrati vlogo priče in vlogo obtoženega, so potrdili švicarski preiskovalci.

"Pričakujem velike in tiste prave odločitve švicarskega tožilstva, ki je samo opravilo preiskavo glede domnevno 'nezakonitega' plačila," je še dejal in dodal, da je izkoristil pravico do pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, da se brani pred "vsemi prevaranti iz Zuricha in Fife".

"Gre za zaroto proti meni, da ne bi postal predsednik Fife. Moja pot do pravice se je šele začela. Prepričan sem, da bom imel na koncu prav jaz," meni Platini.

Prav je, da bo SP v Rusiji
Novinarji tednika so ga med drugim opomnili, da je sam glasoval za dodelitev organizacije mundiala 2018 Rusiji. "Še vedno menim, da je to dobra ideja. Menim, da moramo razširiti nogomet po vsem svetu, tudi v regijah sveta, ki se za nogomet ne zdijo tako 'mamljive'. Vi gledate le na politiko, jaz pa na 150 milijonov Rusov, ki so zadovoljni, da bodo gostili svetovno prvenstvo," se je vprašal Platini, ki sicer priznava, da tudi v nogometu vlada politika, a po njegovem mnenju še zdaleč nima velikega vpliva.

Platini je prepričan, da nobena država ne bo bojkotirala prvenstva.

"Če bi me danes prosili, naj se vrnem v nogomet, bi najraje postal šef televizijske mreže, saj bi imel tako precej več moči od predsednika Uefe," je še navrgel Platini in dodal, da je televizija tista, ki določa dan tekme, uro tekme, zdaj pa bo po uvedbi tehnologije VAR lahko vplivala še na razplet tekme.

Platinija je krovna mednarodna zveza Fifa leta 2015 suspendirala za osem let, ker mu je očitala, da je bil povezan s škandalom podkupovanja, oziroma da je kot predsednik Uefe nezakonito prejel dva milijona švicarskih frankov za svetovalna dela od nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja.

Kazen so mu pozneje dvakrat znižali, najprej za dve leti, po uspešni pritožbi na športnem razsodišču Cas v Lozani pa še za dve. Nadaljnji poskusi izpodbijanja kazni pa niso bili uspešni, švicarsko sodišče je njegov predlog zavrnilo in tako bi po prvotno izrečeni kazni v svet nogometa v kakšni uradni vlogi zdaj 62-letni Platini spet lahko vstopil prihodnje leto.