Michel Platini želi oprati svoje ime, morda bo leta 2023 kandidiral tudi za predsednika Mednarodne nogometne zveze. Foto: EPA
Michel Platini želi oprati svoje ime, morda bo leta 2023 kandidiral tudi za predsednika Mednarodne nogometne zveze. Foto: EPA

64-letni Platini, nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze, se bo naslednji teden lahko spet pojavljal v nogometnih krogih, potem ko so ga zaradi etičnih prekrškov leta 2015 kaznovali. Etična komisija Fife mu je izrekla šestletni suspenz, pozneje pa ga je skrajšala na štiri leta. Francoza v domovini zaradi korupcije še vedno preiskujejo v povezavi z dodelitvijo mundiala 2022 Katarju.

Vrnil se bom!
Platini se medtem na vso moč bori, da bi si opral ime. Za francoske medije je napovedal, da se bo v ponedeljek, ko mu poteče kazen, vrnil k nogometu. "Vrnil se bom. Ne vem še, kje, ne vem še, kako. Ne morem kar izginiti iz igre na podlagi suspenza, čeprav so ga izrekli idioti." Dodal je, da že ima veliko ponudb in prošenj, da se vrne in pomaga pri organizaciji evropskih ter svetovnih prvenstev.

Leta 2023 v boj za prvega moža Fife?
Platinija povezujejo z vlogo predsednika francoske nogometne zveze, ki bo na voljo leta 2021, še več, leta 2023 bi lahko kandidiral tudi za predsednika Fife, pri čemer bi utegnil imeti pomoč Aleksandra Čeferina, ki je na mestu predsednika Uefe nasledil Platinija. Čeferin naj ne bi prenašal zdajšnjega predsednika Fife Giannija Infantina. S pomočjo Platinija in francoskih medijev bi lahko destabiliziral Infantina, sicer nekdanjega velikega zaupnika Platinija.

Leta 2015 se mu je sesul svet
Michel Platini je bil v 80. letih sijajen nogometaš in kapetan francoske nogometne reprezentance, pozneje pa tudi selektor galskih petelinov. Leta 2007 je bil izvoljen za predsednika Uefe. Dobitnik treh zlatih žog je bil na dobri poti, da postane naslednik Seppa Blatterja tudi na čelu Mednarodne nogometne zveze, a je njegova slava zaradi korupcijske afere popolnoma zbledela.

Razlog za štiriletno kazen je doslej nerazjasnjeno plačilo dveh milijonov švicarskih frankov leta 2011, ki so mu jih izplačali pri Fifi. Odstavljena Blatter in Platini trdita, da je šlo za zakasnelo plačilo za svetovanje, ki ga je Platini za Fifo opravil med letoma 1998 in 2002.