Wayne Rooney je za Manchester United odigral 559 tekem in dosegel 253 golov. Foto: EPA
Wayne Rooney je za Manchester United odigral 559 tekem in dosegel 253 golov. Foto: EPA

Manchester United in Everton sta v tem tednu najprej izpeljala posel za Romeluja Lukakuja, za katerega so rdeči vragi na Goodison Park poslali 85 milijonov evrov, ob tem pa sta se dogovorila že za klavzule, ki so domnevno vredne kar 17 milijonov evrov. Rooney je Everton zapustil leta 2004, ko je Manchester United zanj plačal 26,5 milijona funtov odškodnine. Zdaj naj bi liverpoolski klub zanj odštel deset milijonov funtov. Na Goodison Parku so zelo dejavni na nogometni tržnici, saj so pripeljali že Jordana Pickforda, Michaela Keana, Davyja Klaassena in Sandra Ramireza.

"Wayne je pokazal ambicioznost in zmagovalno miselnost, kar potrebujemo v naši ekipi. Ve, kako osvajati naslove, in res sem vesel, da se je odločil za vrnitev domov. Rad ima Everton in želel si je vrniti. Še vedno je star le 31 in ne dvomim o njegovi kakovosti. Fantastično, da je postal naš član," je dejal trener Evertona Ronald Koeman.

Najboljši strelec Man Uniteda in reprezentance
Ko je Rooney zapuščal Everton, kjer je naredil prve nogometne korake, je veljal za enega najbolj nadarjenih igralcev na svetu in pozneje tudi upravičil pričakovanja. V dresu rdečih vragov je navduševal več kot desetletje in medtem tudi podrl rekord legendarnega Bobbyja Chartlona po številu golov za klub z Old Trafforda. Chartlona je prehitel tudi na vrhu lestvice strelcev angleške reprezentance. Za izbrano vrsto je dosegel 53 golov, zbral pa je 119 nastopov. Šest več jih ima rekorder Peter Shilton. Z Manchester Unitedom je petkrat osvojil Premier ligo, leta 2008 Ligo prvakov in svetovno klubsko prvenstvo, letos pa je slavil v Evropski ligi. Pod vodstvom Joseja Mourinha pa v pretekli sezoni kapetan rdečih vragov ni veliko igral.

"Vesel sem, da sem nazaj. Komaj čakam, da se pridružim ekipi, začnem trenirati in tudi igrati. Prva tekma bo zagotovo polna čustev. Nisem prišel nazaj le zato, ker sem navijač Evertona in sem tu odraščal. Prišel sem, ker verjamem, da klub lahko poseže visoko in je uspešen. Želim biti del tega. Zagotovo bo pritisk, ampak sem pripravljen. Verjamem, da lahko pomagam pri uspehih kluba," je ob vrnitvi povedal Rooney.