Zoran Ubavić je dolga leta igral za Olimpijo in ji pomagal tudi, ko je padla v peto ligo. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Ubavić je dolga leta igral za Olimpijo in ji pomagal tudi, ko je padla v peto ligo. Foto: www.alesfevzer.com

Na dan derbija med Olimpijo in Mariborom je prišla žalostna novica, da se je po zahrbtni bolezni poslovil Ubavić, ki je oktobra dopolnil 50 let. Zadnja leta, ko se je boril z demenco, je živel v velikem pomanjkanju, stroški preiskav so bili visoki in zato so mu na pomoč priskočili nekdanji soigralci in prijatelji, ki so marca organizirali dobrodelno licitacijo dresov za pomoč njegovi družini. Zoran je potreboval vsakodnevno oskrbo.

Derbi med Olimpijo in Mariborom bodo organizatorji v njegov spomin prekinili v 9. minuti. Številko 9 je Ubavić nosil pri ljubljanskem klubu.

Ubavić je blestel v dresu Olimpije in bil najboljši strelec prve sezone slovenske lige. Tedaj je zabil 29 golov, kar je še danes rekord državnega prvenstva. Skupaj je – igral je še za Gorico, Vevče in Ljubljano – v državnem prvenstvu zbral 149 nastopov in zabil 82 golov. Zbral je tudi en nastop za slovensko reprezentanco. Zaigral je prav na prvi tekmi izbrane vrste, ko se je leta 1992 na prijateljski tekmi pomerila z Estonijo. Olimpiji je pomagal tudi, ko je padla v peto slovensko ligo. V novi ljubljanski zgodbi je sodeloval tri leta. Skupaj je dres Olimpije oblekel 142-krat, 112-krat pa zatresel mrežo.