Aleš Mertelj, Zoran Pavlovič, Rene Mihelič in Dalibor Volaš (v ozadju) se veselijo - kot se je pozneje izkazalo - zmagovitega zadetka vijoličastih. Foto: Reuters
Aleš Mertelj, Zoran Pavlovič, Rene Mihelič in Dalibor Volaš (v ozadju) se veselijo - kot se je pozneje izkazalo - zmagovitega zadetka vijoličastih. Foto: Reuters
Zoran Pavlovič
Trenutek odločitve: žoga po strelu Zorana Pavloviča iz kota je končala v mreži. Foto: EPA
Johan Vonlanthen
Aleš Mejač je z ostrim štartom ustavil Johana Vonlanthena. Foto: Reuters
Milan Gajić in Aleš Mertelj
Aleš Mertelj in Milan Gajić sta se takole borila za žogo. Foto: Reuters
Zoran Pavlovič
Zoran Pavlovič je soigralce popeljal do velike zmage. Foto: Reuters
Elvedin Džinič
Visoko dvignjena pest Elvedina Džiniča v znak štajerskega triumfa na Letzigrundu. Foto: EPA
Izjemno izhodišče Maribora

Junak in hkrati osmoljenec srečanja na slovitem Letzigrundu je bil Zoran Pavlovič. Velenjčan je v 49. minuti poskrbel za potezo tekme, ko je iz kota premagal nezanesljivega Andreo Gautellija in povedel Mariborčane v vodstvo s 3:2. Kapetan vijoličastih bi nato lahko v 82. minuti bržkone že dokončno pokopal švicarske prvake, vendar je z bele točke zgrešil okvir vrat.

Na srečo Lundra ...
Domači so povedli po manj kot treh minutah igre. Matjaž Lunder je napravil veliko napako in praktično podaril žogo Ericu Hassliju, ki je sam stekel proti vratom Marka Raniloviča. Poskus Hasslija je skoraj na golovi črti ustavil Elvedin Džinič, a se je žoga odbila naravnost na noge Johana Vonlanthena, ki jo je poslal pod prečko.

... grešil tudi Guatelli
Vijoličasti so se kljub hladnemu tušu hitro pobrali. Najprej je poskus Pavloviča z okoli 23 m vratar Andrea Guatelli komaj ustavil, nato pa je v 12. minuti napravil veliko napako, ki je vijoličastim omogočila izenačenje. Italijan je namreč predložek Pavloviča izbil na nogo Marcosa Tavaresa, ki je žogo le potisnil v prazno mrežo. Malo pozneje bi se vijoličasti lahko veselili še drugega gola, a je Pavlovičev strel ustavila prečka.

Soloakcija Tavaresa za vodsto
Švicarska mreža se je drugič zatresla v 21. minuti. Tavares je z roba kazenskega prostora sprožil na gol. Žoga je med letom oplazila Rochata in tako spremenila smer, da je presenetila Guatellija. Izenačenje je prišlo 8 minut pozneje. Dušan Djurić je podal v kazenski prostor - za hrbet vijolični obrambi - kamor je vtekel Hassli in žogo rutinirano poslal prek Marka Raniloviča. Ob pokrivanju Hasslija je nekoliko zamudil Lunder.

Pavlovičeva mojstrovina iz kota
V 38. minuti nova izjemna priložnost slovenskih prvakov. Aleš Mertelj je z desne strani sijajno poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil Dalibor Volaš le za las prekratek. Blizu golu je bil v 41. minuti tudi Pavlovič, čigar poskus s prostega strela je oplazil vratnico. Zato pa je bil Velenjčan natančnejši v 49. minuti, ko je neposredno iz kota presenetil nezanesljivega in slabo postavljenega Guatellija. Nov šok za domače in drugo vodstvo slovenskih prvakov.

Od junaka do ... osmoljenca je kratka pot
Zürich je na vse načine poskušal izenačiti, a je vijolična obramba zaprla vse poti. Še najbližje zadetku je bil Hassli, čigar volej je ustavila prečka. V 82. minuti bi lahko Pavlovič zapečatil usodo Švicarjev. Po padcu Mertlja v kazenskem prostoru (prekršek Milana Gajića) je sodnik Eric Braamhar hitro pokazal na belo točko. Pavlovič je pristopil k žogi, a zgrešil vrata.

'Panter' Ranilovič 'snel zicerja'
Zapravljena 100-odstotna priložnost se varovancem Darka Milaniča ni maščevala, za kar je najzaslužnejši odlični Ranilovič, ki je v zadnjih minutah s panterskim refleksom ustavil nevarna strela Vonlanthna. Povratna tekma bo na sporedu v sredo, 5. avgusta, ko bi pred polnim Ljudskim vrtom vijolice kaj lahko potrdile veliki met - uvrstitev v 4., zadnji, predkrog Lige prvakov.

LIGA PRVAKOV - 3. PREDKROG, prvaki

ZÜRICH - MARIBOR 2:3 (2:2)
8.000; Vonlanthen 3., Hassli 29.; Tavares 12., 21., Pavlovič 49.

Zürich: Guatelli, Lampi, Tihinen, Rochat, Gajić, Aegerter, Tico, Margairaz (64./Nikci), Vonlanthen, Djurić (76./Alphonse), Hassli

Maribor: Ranilovič, Mejač (78./Jurkič), Džinič (77./Kljajević), Lunder, Popovič, Mertelj, Bačinovič, Mihelič, Pavlovič, Volaš (70./Jelič), Tavares

Rumeni kartoni: Gajić, Ägerter; Mertelj, Mejač

Sodnik: Eric Braamhaar (Nizozemska)

APOEL NIKOZIJA - PARTIZAN 2:0 (0:0)
Mirosavljević 50., Zewlakow 85.

SALZBURG - DINAMO ZAGREB 1:1 (1:0)
Zickler 45.; Mandžukić 63.
RK: Mandžukić 90./Dinamo Zagreb

AKTOBE (KAZ) - MACCABI HAIFA 0:0
BAKU - LEVSKI SOFIJA 0:0
ŠERIF - SLAVIJA PRAGA 0:0
VENTSPILS - BATE BORISOV 1:0 (1:0)
LEVADIA TALIN - DEBRECEN 0:1 (0:1)
KÖBENHAVN - STABAEK (NOR) 3:1 (2:0)
SLOVAN BRATISLAVA - OLYMPIACOS 0:2 (0:2)

Povratne bodo 4. in 5. avgusta.

Neprvaki:
SPARTA
- PANATHINAIKOS 3:1 (2:0)
ANDERLECHT - SIVASSPOR 5:0 (3:0)
ŠAHTAR - TIMISOARA 2:2 (0:1)
CELTIC - DINAMO MOSKVA 0:1 (0:1)
Kokorin 7.
SPORTING - TWENTE 0:0

Povratne bodo 4. in 5. avgusta.

Za preboj v skupinski del Lige prvakov klube čaka še t. i. "play-off", ki je ločen na tabelo s prvaki in neprvaki.

Izjemno izhodišče Maribora