Luis Fabiano je bil najboljši strelec turnirja, Kaka najboljši igralec, Brazilija pa poleg najboljše ekipe turnirja tudi najbolj športna (nagrada fair play). Foto: Reuters
Luis Fabiano je bil najboljši strelec turnirja, Kaka najboljši igralec, Brazilija pa poleg najboljše ekipe turnirja tudi najbolj športna (nagrada fair play). Foto: Reuters
Lucio
Takole je bil videti odločilni zadetek iz Howardove perspektive. Neubranljivo. Foto: Reuters
Veselje ZDA-ja
Veselje ZDA po prvem zadetku je bilo nepopisno. Foto: Reuters
Luis Fabiano
Takole je Luis Fabiano žogo poslal med nogami Jaya DeMerita v gol. Foto: Reuters
Tim Howard
Tim Howard je branil odlično, a bil pri zadetkih popolnoma brez moči. Na koncu je osvojil nagrado za najboljšega vratarja turnirja. Foto: Reuters
Brazilci tretjič osvojili Pokal konfederacij
Vsi goli neverjetnega finala

Ko so ZDA povedle z 2:0 so brazilski navijači obstali, 57 minut kasneje pa začeli slaviti. Varovanci Carlosa Dunge so z izjemno predstavo v drugem polčasu zmleli Severnoameričane in osvojili tretji naslov prvaka Pokala konfederacij. Igralec turnirja je postal novopečeni napadalec Real Madrida Kaka, ki je odlično razigraval svoje soigralce.

Šok Američanov v 10. minuti
Po prvih minutah, ki so pripadle Brazilcem, je Clint Dempsey v 10. minuti dosegel gol za ameriško reprezentanco po njeni prvi pravi akciji. Jonathan Spector je podal v kazenski prostor, kjer je Dempsey ostal sam in z desnico zadel v desni spodnji kot Julia Cesarja. Po zadetku so ZDA zaigrale še bolje.

ZDA še drugič prekinile napade Brazilcev
A ni trajalo dolgo, da so Brazilci znova začeli napadati in ogrožati vrata Tima Howarda. V 26. minuti je bil od daleč nevaren Felipe Melo, že minuto kasneje pa je sledil nov šok v režiji igralcev v belih dresih. Po protinapadu Charlieja Daviesa in Landona Donovana so namreč povedli z 2:0. Slednji je najprej lepo iz igre vrgel Ramiresa, potem pa ukanil še Julia Cesarja, ki je moral priznati dobro prevaro igralca LA Galaxyja.

Howard preprečil zmanjšanje prednosti
V 35. minuti je sledila do takrat največja priložnost brazilske reprezentance, Robinho je podal Alexu Santosu, ki se je znašel sam na levi strani v neposredni bližini gola, Tim Howard pa je njegov strel izjemno ubranil. Brazilci so bili sicer v prvem polčasu izrazito boljši, streljali desetkrat, imeli 59-odstotno posest žoge, a niso bili niti približno tako učinkoviti kot varovanci Boba Bradleyja.

Luis Fabiano četrtič po 37 sekundah
Carlos Dunga
tako kot njegov pet let starejši kolega ob polčasu nista menjala igralcev, bolj pa se je to obrestovalo rumeno-modrim. Že 37 sekund po začetku drugega dela igre je Maicon na rob kazenskega prostora lepo podal Luisu Fabianu, ki je iz obrata žogo v gol poslal med nogami Jaya DeMerita. Za napadalca Seville je bil to četrti gol na turnirju.

Je žoga prešla golovo črto?
Ob skorajšnjem izteku ure igralnega časa so imeli Južnoameričani novo odlično priložnost, po podaji iz levega kota je dobro streljal Lucio, znova pa se je z odlično obrambo izkazal ameriški vratar. Ta je imel veliko dela tudi dve minuti kasneje, ko je z glavo streljal Kaka, žoga pa se je od Howarda odbila v prečko. Med potjo je morda že prešla golovo črto, resnico pa bodo pokazale kasnejše analize.

Gol Brazilcev visel v zraku
Da je Howard v izredni formi je dokazal tudi v 71. minuti, ko je imel Luis Fabiano priložnost za drugi zadetek in izenačenje na 2:2. 28-letnik se je znašel sam pred vratarjem Evertona, ki se je znova izkazal, tri minute kasneje pa bil vseeno brez moči. Gol je visel v zraku (do takrat 19 strelov Brazilije!), Kaka je znova pripravil priložnost in iz leve podal točno na noge Robinha, ki je bil sam štiri metre stran od gola, a uspel zadeti le prečko (druga na tekmi!). Luis Fabiano je bil na pravem mestu ob pravem času, odbito žogo pa je z glavo pospravil v mrežo in Brazilijo popeljal do izenačenja.

Lucio odločil izjemni finale
Nogometaši iz dežele sambe se niso ustavili niti pri rezultatu 2:2 in deset minut po izenačenju prišli do zelo želenega vodstva. Iz desnega kota je podal Elano, odlično pa se je v kazenskem prostoru znašel Lucio, ki je bil izjemno natančen z glavo.

Statistika povsem na strani zmagovalcev
Brazilci so v nekaj več kot 90 minutah finala streljali 25-krat, kar trinajstkrat v okvir vrat, medtem ko Američani poskusili osemkrat (4 v okvir). Posest žoge je bila 59 : 41 % v korist Južnoameričanov, ki so imeli na voljo 10 udarcev iz kota, medtem ko so njihovi kolegi od tam podali petkrat. Brazilci so na Pokalu konfederacij slavili leta 1997 in 2005.

FINALE:
ZDA - BRAZILIJA 2:3 (0:2)
52.291; Dempsey 10., Donovan 27.; Luis Fabiano 46., 74., Lucio 84.

Brazilija: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Luisao, Santos (66./Dani Alves), Melo, Gilberto Silva, Ramires (66./Elano), Kaka, Fabiano, Robinho.

ZDA: Howard, Spector, DeMerit, Onyewu, Bocanegra, Dempsey, Feilhaber (75./Kljestan), Clark (88./Casey), Donovan, Davies, Altidore (75./Bornstein).

Za 3. mesto:
ŠPANIJA - JAR * 3:2 (2:2, 0:0)
31.788; Güiza 88., 89., Alonso 107.; Mphela 73., 93.

* - po podaljšku

Brazilci tretjič osvojili Pokal konfederacij
Vsi goli neverjetnega finala