Oster in hiter predložek Xabija Alonsa se je na začetku 2. podaljška nepričakovano znašel v mreži, kar je evropskim prvakom prineslo 3. mesto. Foto: Reuters
Oster in hiter predložek Xabija Alonsa se je na začetku 2. podaljška nepričakovano znašel v mreži, kar je evropskim prvakom prineslo 3. mesto. Foto: Reuters
Prosti strel za podaljšek
Katlego Mphela je s tem sijajnim udarcem v 93. minuti izenačil tekmo in izsilil podaljšek. Foto: Reuters
Daniel Guiza
Daniel Güiza je zamenjal Fernanda Torresa, nato pa je ob koncu rednega dela v pičli minuti dosegel kar dva gola. Foto: Reuters
Zadetki s tekme Španija - JAR

V 107. minuti tekme v Rustenburgu je Xabi Alonso izvedel prosti strel s kakšnih 25 m, ob katerem je zatajila celotna obramba Južnoafriške republike z vratarjem Itumelengom Khunejem na čelu in "furia" je prišla do težko priigranega 3. mesta na generalki za mundial 2010.

Zlata vredni rezervist bafane-bafane
V 73. minuti je rezervist Katlego Mphela prišel do žoge na vrhu španskega kazenskega prostora in jo podal do Siphiweja Tshabalale, ki je prodrl po levi strani in nato napadalcu Mamelodi Sundownsa vrnil predložek. Med dvema branilcema "furie" nepokriti Mphela je iz bližine zanesljivo zabil žogo pod prečko in poskrbel za prvi izbruh navdušenja na tribunah stadiona Royal Bafokeng.

Guiza v minuti poraz spremenil v zmago
Ko je v 88. minuti že zgledalo, da nič ne more preprečiti nepričakovanega južnoafriškega slavja, je udaril rezervist Daniel Güiza. Najprej se je v 16-m prostoru otresel nasprotnih branilcev in z natančnim strelom izenačil. Slabo minuto pozneje je bilo že 2:1 za Španijo, Güiza pa je zadel z desnega roba kazenskega prostora, ko je z navidezno podajo lobal Khuneja, pri tem mu je pomagala tudi vratnica.

Mphela izsilil podaljšek
A bafana-bafana se ni predala, v 3. minuti sodnikovega podaljška so izsilili prosti strel. K žogi je pristopil Mphela, ki jo je z izjemnim udarcem poslal v sam levi zgornji kot prenizkega Casillasa.

Nezanimiv uvod v prestižno tekmo
Na začetku so zagrozili Španci, z razdalje je poskušal David Villa in Itumeleng Khune je moral pokazati vse svoje znanje. Po pol ure ne pretirano razburljive igre se je lepa priložnost ponudila tudi gostiteljem prvenstva. Po slabem odboju je z vrha kazenskega prostora poskušal Steven Pienaar, a je Iker Casillas s skrajnimi močmi odbil njegov udarec.

Razveljavljen španski gol
Že v drugi minuti nadaljevanja je "furia" zadela, a je bil Sergio Busquets, ki je v mrežo JAR-a pospravil odbitek po strelu Ville, ob tem v prepovedanem položaju. Po odhodu Ville in neopaznega Fernanda Torresa na klop se je v položaju za zadetek znova znašel Albert Riera, a je strel v krajši vratarjev kot Khune prisebno ubranil.


Za 3. mesto:
ŠPANIJA
- JAR 3:2 (0:0)
31.788; Guiza 88., 89., Alonso 107.; Mphela 73., 93.

Španija: Casillas, Arbeloa, Albiol, Piqué, Capdevilla, Cazorla, Busquets (81./Llorente), Xabi Alonso, Riera, Villa (57./Silva), Torres (57./Guiza)

JAR: Khune, Gaxa, Mokoena, Booth, Masilela, Pienaar (64./Mphela), Sibaya, Dikgacoi, Modise (69./Van Heerden), Tshabalala (84./Mhlongo), Parker

Finale, nedelja ob 20.30:
BRAZILIJA - ZDA

Zadetki s tekme Španija - JAR