Brazilija je tretjič slavila na Pokalu konfederacij, drugič zapored, in je postala prvi kandidat za končno slavje na mundialu. Foto: Reuters
Brazilija je tretjič slavila na Pokalu konfederacij, drugič zapored, in je postala prvi kandidat za končno slavje na mundialu. Foto: Reuters
vuvuzele
Največ prahu so poleg nogometa dvignile vuvuzele, ki s svojim hrupom motijo številne navijače in lastnike TV pravic, a Fifa zagotavlja, da ostajajo na stadionih. Foto: EPA
Uspešna generalka v Južni Afirki
Brazilci tretjič osvojili Pokal konfederacij

Kdor se je spraševal o smiselnosti Pokala konfederacij, je dobil odgovor v nedeljo, ko so reprezentance Južnoafriške republike, Španije, ZDA in Brazilije postregla z navdušujočima tekmama, ki niso pustile ravnodušnih niti tistih, ki zatrjujejo, da ob zvokih razvpitih vuvuzel nikakor ne morejo spremljati nogometa na jugu črne celine. Na srečo je tako, da je nogomet resnično nepredvidljiva "lepa igra", ki na najvišjem nivoju le redkokdaj razočara.

Finale prava pika na i
Izjemen povratek Brazilije po zaostanku z 0:2 v prvem polčasu je bil primeren konec turnirja, ki so ga mnogi ocenili kot nepotrebnega. Pred navdušenimi navijači, večinoma domačini, je na 16 tekmah padlo kar 44 golov oz. 2,75 gola/tekmo.


"Brazilija je pokazala, zakaj je Brazilija," je ameriški selektor Bob Bradley povzel bistvo zmagovitega moštva "carioc", ki so s 3 goli v drugem polčasu ubranili naslov izpred štirih let. Izbrana vrsta Carlosa Dunge se je 12 mesecev pred vrhuncem štiriletnega nogometnega ciklusa prebila na "pole position" in si pri tem še kupila prepotrebni mir v domovini.

ZDA zagotovilo za razburjenje
Polfinalna zmaga ZDA nad Španijo (2:0), s katero se je končal nepremagljivi niz evropskih prvakov je bil drugi vrhunec tekmovanja, za tretjega pa sta na tekmi za 3. mesto poskrbela "furia" in "bafana-bafana" z osupljivim zaključkom rednega dela in tremi goli v petih minutah (4:3 za Španijo po podaljšku). Vsaj častno omembo si zasluži tudi zadnji krog v skupini B, ko so se Američani iz brezupnega položaja prebili v polfinale in ob tem izločili Egipt in Italijo, aktualne svetovne prvake.

Predsednik zadovoljen, pričakuje še več
"Rekel bi, da je organizacijski komite na 7,5 od 10. Upam, da bodo gostitelji v času žreba vsaj na 8, v času prvenstva pa na desetki," je generalko pred svetovnim prvenstvom ocenil predsednik Fife Sepp Blatter. "Toda zdaj se ne bomo skrivali samo za komplimenti, ampak bo treba še kar nekaj stvari izboljšati," je Blatter opozoril Južnoafričane pred počivanjem na lovorikah.

Poudarek na transportu, posteljah in varnosti
Poleg nerazprodanega tekmovanja je največ težav povzročil transport in očitno pomanjkanje ustreznih namestitvenih kapacitet, če bo drugo leto v JAR-u res pripotovala napovedanih 450 tisoč tujih navijačev. Poleg transporta in turističnih postelj v ospredju ostaja tudi varnost, za katero je bilo tokrat dobro poskrbljeno, nekaj težav so imeli le brezskrbni Egipčani.

"Danes je prvi dan mundiala"
"Posebna skupina strokovnjakov je na voljo in v pomoč prirediteljem. Verjamemo, da smo v 11 mesecih sposobni odpraviti vse težave in probleme," je odločen predsednik organizacijskega komiteja Danny Jordaan, ki je dodal: "Proslavljanje ob uspešno izvedenem projektu bo kratko. Zdaj se začenja prvi dan svetovnega prvenstva."

Žrebanje skupin za 19. svetovno prvenstvo v nogometu bo 4. decembra, največji športni dogodek na svetu pa se bo začel 11. junija, sklenil pa se bo z velikim finalom 11. julija. Naj se odštevanje za prvi mundial v Afriki začne!

Uspešna generalka v Južni Afirki
Brazilci tretjič osvojili Pokal konfederacij