Trenutek odločitve: 24-letni vezist Corinthiansa José Paulo Bezerra Maciel Júnior ali krajše Paulinho je v 86. minuti žogo poslal pod prečko Fernanda Muslere. Foto: Reuters
Trenutek odločitve: 24-letni vezist Corinthiansa José Paulo Bezerra Maciel Júnior ali krajše Paulinho je v 86. minuti žogo poslal pod prečko Fernanda Muslere. Foto: Reuters

Južne sosede Brazilcev je zlomil šele gol Paulinha, ki je v 86. minuti zadel po podaji Neymarja iz kota. Karioke so sicer povedle v 41. minuti, ko je bil uspešen Fred, a je na začetku drugega polčasa (48.) Edinson Cavani izenačil.

Urugvaj lahko obžaluje zapravljeno enajstmetrovko Diega Forlana, ki jo je že v 14. minuti ustavil vratar Julio Cesar.

Brazilija bo tako igrala v tretjem zaporednem finalu tega tekmovanja. Njen nasprotnik pa bo znan po četrtkovem polfinalnem obračunu med Španijo in Italijo.

Minuta molka za Marca Viviena Foeja
Pred začetkom tekme so se z minuto molka spomnili kamerunskega nogometaša Marca Viviena Foeja, ki je pred desetimi leti - 26. junija 2003 - prav tako na Pokalu konfederacij umrl zaradi odpovedi srca med tekmo Kameruna in Kolumbije v Lyonu.

Cesar ubranil enajstmetrovko Forlanu
Uvodne minute srečanja so minile v "tipanju" oziroma previdni igri obeh reprezentanc. Nato pa je v 13. minuti David Luiz v kazenskem prostoru vlekel za dres Diega Lugana, kar je pomenilo enajstmetrovko. K žogi je pristopil Diego Forlan in ustrelil v levi spodnji kot vrat Julia Cesarja, ki pa ga je "prebral" in ubranil strel.

Neymar pripravil zadetek Fredu
Brazilija je imela v nadaljevanju pričakovano terensko premoč, a se je Urugvaj pametno branil in prežal na protinapade. Brazilci niso resneje ogrozili vrat Fernanda Muslere. Tako je bilo vse do 41. minute, ko je Neymar na desni strani kazenskega prostora izjemno utekel na globinsko podajo in ustrelil, a je Muslera odbil strel. Žoga se je odbila do Freda, ki jo je za desno vratnico poslal v mrežo.

Cavani kaznoval nespretnost Brazilcev
Urugvaj je izenačil že v 3. minuti drugega polčasa. Brazilcem ni uspelo izbiti žoge iz svojega kazenskega prostora, tako da je ta po "biljardu" prišla do Edinsona Cavanija, ki jo je z diagonalnim strelom za desno vratnico Julia Cesarja poslal v mrežo.

Paulinho zabil zmagoviti gol
V 57. minuti je robustni Hulk silovito sprožil iz prostega strela z več kot 35 metrov, a je bil Muslera na mestu. V 79. minuti je v kazenskem prostoru domačih priložnost za strel dobil Cavani, čigar poskus pa je zletel mimo desne vratnice. Brazilija je bila tudi v drugem polčasu nevarnejši nasprotnik, a se je Urugvaj uspešno branil. In ko je že dišalo po podaljšku, je v 86. minuti Paulinho po podaji Neymarja iz kota z glavo zabil odločilni gol. Paulinho je na daljši vratnici preskočil Martina Caceresa. Urugvaj je v končnici pritiskal, a je Brazilija vzdržala.

POKAL KONFEDERACIJ

POLFINALE

Belo Horizonte:
BRAZILIJA - Urugvaj 2:1 (1:0)
Fred 41., Paulinho 86.; Cavani 48.
Brazilija: Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz , Marcelo , Luiz Gustavo , Paulinho, Oscar (73./Hernanes), Neymar (91./Dante), Hulk (64./Bernard), Fred.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Rodriguez, Caceres, Pereira, Arevalo, Gonzalez (83./Gargano), Forlan, Suarez, Cavani .

Sodnik: Enrique Osses (Čile)
Fortaleza, četrtek ob 21.00:
ŠPANIJA - ITALIJA