Andre Silva je kronal premoč Portugalcev. Foto: Reuters
Andre Silva je kronal premoč Portugalcev. Foto: Reuters
Veliko veselje Turkov v Stockholmu. Še dve minuti pred koncem rednega dela so zaostajali, na koncu pa odnesli vse tri točke. Foto: Reuters
Aleksandar Mitrović je dosegel oba gola za Srbijo na stadionu Partizana. Foto: Reuters

Portugalska je odigrala prvo tekmo v novem tekmovanju in dosegla prvo zmago. Italijani, ki niso igrali na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji, imajo tako le točko po dveh tekmah. Razočarali so že proti Poljski (1:1).

Selektor Fernando Santos je v igro poslal isto enajsterico kot na prijateljski tekmi proti Hrvaški (1:1) prejšnji teden. Gostitelji so imeli v prvem polčasu 64-odstotno posest. Izjemno priložnost je imel v 27. minuti Bernardo Silva, ki je že ukanil Gianluigija Donnarumma, a je z golove črte odbil Jorginho. Štiri minute zatem je po predložku Maria Ruija v kazenskem prostoru slabo posredoval Bryan Cristante in skoraj bi zatresel lastno mrežo, žoga se je odbila od prečke. V 35. minuti je strel Williama Carvalha z 20 metrov za las zgrešil vrata.

V 48. minuti je Armindo Bruma sijajno prodrl v kazenski prostor in zaposlil Andreja Silvo, ki je z natančnim strelom z levo nogo zatresel mrežo. Bernardo Silva je imel lepo priložnost za 2:0 šest minut zatem, a se je izkazal Donnarumma. Šele v zadnje četrt ure so Italijani zaigrali malce bolje. Najlepšo priložnost za izenačenje je imel Simone Zaza v 78. minuti, ko je po kotu z glavo streljal malce čez vrata.
Rezervist Akbaba zrežiral preobrat v Stockholmu
Švedska je navijačem v Stockholmu pripravila pravo dramo z nesrečnim koncem. Po golih Isaaca Kieseja ob koncu prvega dela in Viktorja Claessona na začetku drugega so gostitelji povedli z 2:0. Hakan Calhanoglu je znižal v 51. minuti z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora. Junak tekme je bil rezervist Emre Akbaba, ki je najprej izenačil v 88. minuti, nato pa v 92. minuti z glavo odločil švedsko usodo.

Albanci, ki so v uvodni tekmi premagali Izrael, so tokrat klonili na Škotskem. Berat Djimsiti je z avtogolom poskrbel za vodstvo tekmecev v 47. minuti, zmago je potrdil Steven Naismith v 68. minuti. Na Hampden Parku v Glasgowu je sodil Matej Jug.

Romuni odnesli točko iz Beograda
V skupini 4 je bilo napeto v Beogradu. Srbiji kljub dvema zadetkoma Aleksandra Mitrovića (26. in 63. minuta) ni uspelo premagati Romunije. Nicolae Stanciu je izenačil na 1:1 v 48. minuti z bele točke, George Tucudeanu pa je v 68. minuti postavil končni izid s spretno reakcijo pred vrati po kotu Stanciuja.

V drugi tekmi te skupine ni bilo tako razburljivo, Stefan Savić z bele točke in Marko Janković sta že v prvem polčasu Črnogorcem zagotovila zmago nad Litvo z 2:0.

Löw edini z več kot 100 zmagami na klopi "elfa"
Nemški selektor Joachim Löw je dosegel še en mejnik v trenerski karieri, potem ko je vodil izbrano vrsto na prijateljski tekmi proti Peruju. Na tekmi v Sinsheimu so Nemci zmagali z 2:1, Löw pa je še 167. vodil nemške nogometaše kot selektor, s čimer je izenačil dosežek Seppa Herbergerja. Zmaga nad Perujem je bila za Löwa, ki nemško izbrano vrsto vodi že vse od leta 2006, že 109. na čelu reprezentance, medtem ko je Herberger na 167 tekmah zbral 94 zmag. Noben drug nemški trener razen Löwa ni dosegel stotice.

Liga A, skupina 3:
PORTUGALSKA
- ITALIJA 1:0 (0:0)
Andre Silva 48.

Portugalska: Rui Patricio, Joao Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Mario Rui, Ruben Neves, Pizzi (74./Renato Sanches), William Carvalho (86./Sergio Oliveira), Bernardo Silva, Bruma (77./Martins), Andre Silva.

Italija: G. Donnarumma, Lazzari, Caldara, Romagnoli, Criscito (74./Emerson), Jorginho, Cristante (79./Belotti), Bonaventura, Zaza, Chiesa, Immobile (59./Berardi).

Sodnik: William Collum (Škotska)


Liga B, skupina 2:
ŠVEDSKA - TURČIJA 2:3 (1:0)
Thelin 35., Claesson 49.; Calhanoglu 51., Akbaba 88., 92.


Liga C, skupina 1:
ŠKOTSKA - ALBANIJA 2:0 (0:0)
Djimsiti 47./ag, Naismith 68.

Skupina 4:
SRBIJA - ROMUNIJA 2:2 (1:0)
Mitrović 26., 63.; Stanciu 48., Tudedean 68.

ČRNA GORA - LITVA 2:0 (2:0)
Savić 34./11-m, Janković 35.


Liga D, skupina 1:
ANDORA - KAZAHSTAN 1:1 (0:0)
Alaez 86.; Logvinenko 68.
RK: Mužikov 76./Kazahstan

Skupina 3:
KOSOVO
- FERSKI OTOKI 2:0 (0:0)
Zeneli 50., Nuhiu 55.

MALTA - AZERBAJDŽAN 1:1 (1:1)
Agius 10./11-m; Khalilzade 26.