Bogovi so padli na glavo. Namesto vrhunca v Južni Koreji je v kvalifikacijah neporažena reprezentanca razpadala, še preden se je odpravila na prvo svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: www.alesfevzer.com
Bogovi so padli na glavo. Namesto vrhunca v Južni Koreji je v kvalifikacijah neporažena reprezentanca razpadala, še preden se je odpravila na prvo svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Najžlahtnejša ura v zgodovini reprezentance

Najpomembnejša spregledana prijateljska tekma v zgodovini moške članske reprezentance Slovenije. Generalka pred krstom na svetovnih prvenstvih, po kateri bi morala NZS na čelu s predsednikom Rudijem Zavrlom razčistiti stvari, kar bi omogočilo resno tekmovanje in ne samo sodelovanje na mundialu, ki se je končalo z blamažo za vse vpletene. Prizori, ki so jih mediji namerno spregledali, namesto, da bi opozorili na prežeče čeri in bližajočo katastrofo. Večer, ko bi se še dalo rešiti, da se dežela na sončni strani Alp čez dva tedna ne bi razdelila na srečke in zlatke in bi mogoče ostali srečni in zlati. Če ...

Nobene pozornosti incidentu
"Incident, ki se je zgodil ob menjavi, ni bil ustrezno obravnavan in se mu tudi ni posvečalo nobene pozornosti, posebej glede na dejstvo, da je bil naslednji dan prost,"
je v poročilu selektorja po koncu SP-ja 2002 in s tem prvega sodelovanja z NZS-jem zapisal Srečko Katanec. Navedek v poročilu, ki ga je za krovno organizacijo oblikoval avgusta 2002, se je nanašal na menjavo v 60. minuti tekme, ko je prvi zvezdnik reprezentance Zlatko Zahovič jezno in užaljeno odreagiral na menjavo z Nastjom Čehom.

Kontroverzna menjava Zahoviča na tekmi proti Gani (2002)
Sorodna novica Zahovič v Atenah spisal prvo poglavje nogometne pravljice

Koliko časa lahko še zdržita skupaj?
Prisotnim na Bežigradu je bilo že predtem vidno in slišno, da med tvorcema prve nogometne pravljice vre in poka, a po tekmi o tem skorajda ni bilo govora. Gledalci, navijači, očividci, vse v enem so zlasti na južni tribuni neposredno za klopjo slovenske reprezentance vso uro tekme slišali izvajanja, medklice in geste na relaciji selektor – številka deset. Ob vsakem dotiku in potezi, akcija – reakcija. Po mojstrovini s prostega strela in vodstvu se je napetost še stopnjevala. Navijači iz vseh koncev Slovenije so se za slovensko klopjo spogledovali, med polčasom pa burno komentirali. "Koliko časa lahko še zdržita skupaj?"

Pet prelomnih reprezentančnih tekem

Nogometna zveza Slovenije je v petek praznovala 100-letnico obstoja, saj je 24. aprila 1920 sedem klubov ustanovilo njeno predhodnico, Ljubljansko nogometno podzvezo. Jubilej na MMC-ju zaznamujemo s spominom na pet prelomnih reprezentančnih tekem. Po srečanjih Slovenija - Italija leta 1994 v Mariboru (1:1), Grčija - Slovenija leta 1998 v Atenah (2:2) in tekmi Eura 2000 Slovenija - ZR Jugoslavija (3:3) je čas za četrti pogled v preteklost.

Zadetek Zlatka Zahoviča proti Gani (2002)

Namesto na klop naravnost proti slačilnici
Po uri igre je bil Zahovič kljub pred tekmo izraženi želji, da si želi odigrati vso tekmo, ker je zaradi poškodbe spomladi izgubil že preveč tekem v dresu Benfice, vseeno zamenjan. Kot zadnji izmed dogovorjene peterice menjav za to prijateljsko srečanje. ZZ top je vzel trak iz las in se namesto proti rezervni klopi in izhodu ob sredinski črti odpravil naravnost proti slačilnici, kar je na bežigrajski podrtiji pomenilo izhod mimo gola na zahodni strani in proti Plečnikovemu oltarju, znotraj katerega so bile slačilnice.

Sorodna novica Video: Nepriznani gol Milaniča "ukradel" zmago nad svetovnimi podprvaki

Kapetan in vratar ga nista prepričala
Vratar Marko Simeunović in nadomestni kapetan Željko Milinović sta zaman prepričevala Zahoviča, naj se gre usest na rezervno klop oz. vsaj pravilno izvede menjavo s Čehom. Tudi češki sodniki so zaman čakali in se spogledovali, kljub kršenju takratnih pravil pa se Michal Beneš ni odločil za sankcijo.

Kot kup nesreče obsedel pod častno tribuno
Zahovič je medtem prikorakal do Plečnikovega oltarja, a namesto da bi odšel v slačilnico, se je ob vratih usedel na tla in od tam ob vznožju častne tribune sam samcat preždel kakšnih 10 minut, preden se je le odpravil pod tuš.

Naslovnica Ekipa v soboto 18. maja 2002, jutro po petkovi tekmi Slovenije z Gano, upodobljena sta oba slovenska strelca, katerih prijateljstvo je tudi razbila prihajajoča afera. Foto: MMC RTV SLO
Naslovnica Ekipa v soboto 18. maja 2002, jutro po petkovi tekmi Slovenije z Gano, upodobljena sta oba slovenska strelca, katerih prijateljstvo je tudi razbila prihajajoča afera. Foto: MMC RTV SLO

"S Srečkom se dobro razumeva"
"Ne vem, kako naj razložim, da bodo vsi razumeli pravilno. Ni šlo za to, da bi bil razočaran zaradi menjave, ampak mi je nerodno iti predčasno z igrišča. Imam namreč tisto zmagovalno mentaliteto in na vsaki tekmi želim igrati 90 ali 100 minut. Mislim, da tega ni treba vzeti za nekaj slabega. To je v meni, preprosto me je sram iti z igrišča. Mislim, da zaradi tega ni nastal noben problem. S Srečkom se dobro razumeva. Nekoli manj se razumeva z žogo,"
je po tekmi z Gano novinarjem pripovedoval Zahovič (citat povzet iz knjige Gremo naprej! (2015) avtorja Iva Gajiča, založba Faktor studio in Partner graf). Katanec je z nasmehom pokomentiral neobičajni Zahovičev odhod z igrišča: "Mene ni nič zmotilo. Jaz nimam nobenega problema."

Skoraj popolni medijski molk
Razburjeni prisotni navijači so po pozni petkovi tekmi v soboto zaman prečesavali sobotne časopisne izdaje in radijske ter televizijske objave, da bi dobili kakšno dodatno informacijo in pojasnilo. Večina medijev je samo navedla, da je igra v 2. polčasu padla tudi zaradi tega, ker je Katanec z igrišča potegnil nekaj pomembnih igralcev. Eden redkih, ki je potrdil, da se prisotnim le ni sanjalo, je bil Jože Okorn v Dnevniku: "Zahovičev gol in užaljenost".

Bila je za reprezentanco prosta sobota, vsi so se poslavljali od domačih in se pripravljali na daljnoazijsko avanturo. V nedeljo popoldne je sledil let iz Ljubljane prek Frankfurta proti Japonski, kjer je v Mimasaki sledil zaključek priprav na SP 2002. 2. junija je prišla težko pričakovana prva tekma Slovenije na SP-jih, vnovično soočenje s Španijo, znanko iz Amsterdama in Eura 2000.

Sorodna novica Boleč spomin na dni, ko se je v Koreji kupovala Šmarna gora

Skorajda šokantna menjava zrušila zgodbo
Španci so bili boljši s 3:1. Prvenstvo za Slovence se je prelomilo v 63. minuti: "63. Skorajda šokantna menjava: Ačimovič je zamenjal Zahoviča." Sprožil se je niz dogodkov, ko je ponarodelo kupovanje Šmarne gore, vsakdo je imel izoblikovano mnenje. Če je veliko večino izbruh afere Katanec – Zahovič šokiral, so očividci z južne bežigrajske tribune samo doživljali déjà vu.

Sramota namesto boja za napredovanje
"Dogajanja po tekmi ne bom komentiral, lahko pa rečem, da je bilo zaradi teh dogodkov za nas svetovno prvenstvo zaključeno, saj ga na svetu ni strokovnjaka, ki bi obvladal nastalo situacijo,"
je v poročilu NZS-ju priznal selektor Katanec. Že po prvi tekmi mundiala je bilo konec nogometne pravljice, ki se je sfižila na največjem svetovnem odru, v položaju, ko je izjemno izkušena in uigrana izbrana vrsta imela proti Južni Afriki in Paragvaju vse možnosti za napredovanje, a namesto tega je razpadla zlata generacija.

Poročilo s tekme Slovenija – Gana v Ljubljani (2002)

Generalka z Gano ni napolnila Bežigrada
Zadnja pripravljalna tekma pred premiernim nastopom na mundialu začuda ni napolnila bežigrajskega stadiona v Ljubljani. Na petkov večer, 17. maja 2002, se je na razpadajočem Plečnikovem objektu zbralo okoli 7000 gledalcev, da bi na soočenju z Gano pospremili Slovenijo na dolgo pot na Japonsko in Južno Korejo.

Selektor Srečko Katanec je pred tekmo svaril in opozarjal, sami reprezentanti so govorili o težkih nogah po napornih pripravah, a na videz se je izteklo vse po načrtu. Zmaga z 2:0 proti afriški vzhajajoči sili Gani, ki je gradila reprezentanco, s katero so zaigrali v izločilnih bojih prihodnjih dveh mundialov, a tisti večer je malokoga zanimal Michael Essien, Sulley Muntari, John Mensah ali Stephen Appiah.

Proti Gani je Zlatko Zahovič dosegel 32. gol na 64. reprezentančni tekmi. V naslednjih dveh letih je na 16 preostalih tekmah za Slovenijo zatresel samo še trikrat: v kvalifikacijah proti Cipru in Malti ter na zadnji tekmi ob porazu na prijateljskem soočenju pri Švici (1:2). Foto: www.alesfevzer.com
Proti Gani je Zlatko Zahovič dosegel 32. gol na 64. reprezentančni tekmi. V naslednjih dveh letih je na 16 preostalih tekmah za Slovenijo zatresel samo še trikrat: v kvalifikacijah proti Cipru in Malti ter na zadnji tekmi ob porazu na prijateljskem soočenju pri Švici (1:2). Foto: www.alesfevzer.com

Vrhunca: prosti strel Zahoviča, vtekanje Novaka
Sama igra ni bila navdušujoča, a ker je bil za zlato generacijo najbolj naporen del priprav, razumljivo, gledalci pa tega niso zamerili. Važno je bilo, da so vsaj na trenutke pokazali prepoznavno igro, dosegli dva gola in zmagali. V 25. minuti je Zlatko Zahovič tudi z malce teatralnim padcem izigral prosti strel na vrhu kazenskega prostora in ga nato mojstrsko spremenil v 32. gol na 64. tekmi v reprezentančnem dresu. V zadnji minuti 1. polčasa so Slovenci spletli še najlepšo akcijo tekme, ki jo je začel na sredini Saša Gajser, Sebastjan Cimerotič je zaplesal in se prelevil v prefinjenega podajalca, natančno pa je zaključil Džoni Novak za komaj tretji gol na 68. reprezentančni tekmi,

Sorodna novica Video: Pet let od konca Zahovičeve ere

Terensko pobudo prepustili črnim zvezdam
Katanec, ki je napovedoval, da bo tekmo začel z nekoliko spremenjeno postavo, je na klopi pustil Milana Osterca in Aleša Čeha (priložnost sta dobila Sebastjan Cimerotič in Saša Gajser). Odsotnost kapetan se je poznala, saj so Ganci prevzeli kontrolo nad sredino igrišča in imeli terensko premoč, toda do priložnosti in golov so prihajali Slovenci.

Tudi v drugem delu kljub premoči črne zvezde niso bile dosti nevarnejše, Marka Simeunovića so ogrožali z jalovimi streli od daleč. Po golu Gane je dišalo le v 88. minuti, ko je Simeunović obranil strel Petra Oforija. Slovenska obramba je delovala zanesljivo, napad pa je bil slabši del moštva, saj pravih priložnosti v nadaljevanju ni bilo več, tudi ker je Katanec z igrišča potegnil nekaj pomembnih igralcev.

Srečko Katanec je ob javnem pranju perila na otoku Džedžu napovedal slovo s koncem SP-ja v Južni Koreji. Leta 2013 se je vrnil na mesto selektorja Slovenije, a ni več ponovil uspeha iz prvega obdobja, ko je dosegel svoje največje trenerske uspehe. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec je ob javnem pranju perila na otoku Džedžu napovedal slovo s koncem SP-ja v Južni Koreji. Leta 2013 se je vrnil na mesto selektorja Slovenije, a ni več ponovil uspeha iz prvega obdobja, ko je dosegel svoje največje trenerske uspehe. Foto: www.alesfevzer.com

Glavna težava po tekmi – neukrotljiva žoga
"Rezultat je boljši od igre, ampak to je tudi bilo za pričakovati, saj smo v fazi, ko igre ni za pričakovati, zaradi maksimalnih treningov. Ko pa ekipa odigra pod takšnimi pogoji in zmaga, to pomeni, da ima kvaliteto,"
je v studiu po tekmi že preoblečen v obleko povedal prvi zvezdnik Zahovič.

Na novinarski konferenci se je bolj kot težavam z žulji branilca Marinka Galiča, ki je bil zato zamenjan v 38. minuti, posvečalo neukrotljivemu balonu po imenu fevernova. "Žoga, žoga, žoga in samo žoga. Dejstvo je, realnost tudi, da je ta žoga zelo velik problem," je odkimaval selektor Katanec nad uradno žogo prvenstva na Japonskem in v Južni Koreji.

Generalka za napačno stvar
"Zmaga je vedno dobrodošla, še posebej po napornih treningih. Fantje so bili dejansko utrujeni in ko noge bolijo, potem tudi glava ne dela prav in žoga ne uboga. Toda vem, da bomo na SP-ju igrali dosti boljše, saj se lahko le tako nadejamo uspeha. Igrali smo proti zelo dobri ekipi, tehnično izredno dovršeni in mladi, ki me je zelo navdušila. Do tekme s Španijo nas čaka še kar nekaj dela,"
je vseeno optimizem vlival selektor, a kaj ko se je takrat namesto generalke za uspeh videlo generalko za epski spor, ki je zaznamoval slovensko nogometno zgodovino.


Fotogalerija tekme Slovenija – Gana (www.alesfevzer.com)

Pripravljalna tekma na SP 2002, 17. maja 2002, Ljubljana:

SLOVENIJA – GANA (2:0)
7.000; Zahovič 25., Novak 45.

Slovenija: Simeunovič, Milinovič, Galič (39./Vugdalič), Knavs, Novak, Zahovič (60./N. Čeh), Pavlin (46./Sankovič), Rudonja, Gajser (46./Ačimovič), Karič, Cimerotič (46./Osterc).

Gana: Kingston, Amponsah, Gyan, Mensah (82./Karim), Essien, Appiah (61./Ibrahim), Sulley (68./Rahman), Blay, Edusei, Ofori, Boateng (77./Pantsil).

Sodnik: Michal Beneš (Češka)

Odmevi po tekmi Slovenija - Gana v Ljubljani (2002)

Posnetki legendarnih tekem reprezentance Slovenije na TV SLO 2/MMC-ju:

Sobota, 25. aprila, ob 16.55LjubljanaDodatne kvalifikacije za EP 2000SLOVENIJA – UKRAJINA (2:1)
Ponedeljek, 27. aprila, ob 14.45LjubljanaDodatne kvalifikacije za SP 2002SLOVENIJA – ROMUNIJA (2:1)
Torek, 28. aprila, ob 15.00MariborKvalifikacije za SP 2010SLOVENIJA – POLJSKA (3:0)
Sobota, 2. maja, ob 15.55
MariborDodatne kvalifikacije za SP 2010SLOVENIJA – RUSIJA (1:0)
Nedelja, 3. maja, ob 14.25
PolokwaneSP 2010, 1. krogSLOVENIJA – ALŽIRIJA (1:0)
Ponedeljek, 4. maja, ob 15.55
JohannesburgSP 2010, 2. krogSLOVENIJA – ZDA (2:2)
Torek, 5. maja, ob 15.55
Port ElizabethSP 2010, 3. krogSLOVENIJA – ANGLIJA (0:1)