Foto:
Foto:
Tudi Zlatko Dedič (desno) bi se lahko vpisal med strelce.
Moldavci so Ačimoviča lahko zaustavljali le s prekrški.
Brane Oblak je bil po tekmi lahko zadovoljen.

Tekmo je zaznamoval Mile Ačimovič, ki je dosegel vse tri zadetke. Prenovljena reprezentanca je tako sijajno opravila prvi resni test. Nasprotnik sicer sodi v nižji kakovostni razred, a zato zmaga ne šteje nič manj. Odgovor o pravi vrednosti varovancev Braneta Oblaka pa bo znan po sredini tekmi na Škotskem.

Zmagoviti ples se je začel v 6. minuti, ko je Simon Sešlar na robu kazenskega prostora lepo našel Ačimoviča, ki je najprej preigral branilca, nato pa s strelom po tleh premagal moldavskega vratarja. Slovenci so po zadetku še naprej igrali napadalno in pretili. Najnevarnejša sta bila Nastja Čeh in mladi Zlatko Dedič, ki se je nekajkrat znašel v prepovedanem položaju.

Drugi gol je visel v zraku in v 28. minuti se je moldavska mreža le zatresla. V vlogi podajalca je tokrat nastopil Amir Karič, eksekutor pa spet 27-letni napadalec Lilla, ki je ob pomoči nasprotnega branilca zadel z glavo. Razigrani Ačimovič je nekaj trenutkov kasneje pripravil sijajno priložnost Dediču, a je Koprčan v preveliki želji izgubil dvoboj na štiri oči z vratarjem Hmarucem.

N akoncu polčasa so Slovenci nekoliko popustili in Moldavci so imeli dve izjemni priložnosti za znižanje izida. Najprej je z nekaj metrov grdo zgrešil Miterev, nato pa je s "škarjicami" neuspešno poskusil še Rogačev.

Po dobrih štirih minutah nadaljevanja je Nastja Čeh poslal predložek v kazenski prostor, kjer ga je ob drugi vratnici Ačimovič pospravil v gol in zaokrožil svojo izjemno predstavo. Moldavci so bili dotolčeni, Oblakova četa pa je lahko lažje zadihala. Lagodnejša igra bi jih skoraj stala zadetka, saj je Miterev zadel prečko, poleg tega je bilo še dvakrat vroče pred vrati Boruta Mavriča, ki pa je za mirno končnico ohranil mrežo nedotaknjeno.

Izjave po tekmi:
Brane Oblak, selektor Slovenije: "Fantje so igrali točno tako, kot smo se dogovorili. Izredno sem zadovoljen s prvim polčasom, v katerem smo poleg borbenosti in tekoče igre pokazali tudi učinkovitost. Mile in Nastja sta blestela, a moram pohvaliti tudi vse druge. Vsekakor pa so bile tudi napake. Nekoliko manj sem zadovoljen z igro na desni strani, kjer imam dva borca, a igra še ne poteka tako, kot bi morala. Velikega pomena je tudi, da smo zmagali v Celju, saj tukaj doslej reprezentanca ni bila uspešna."

Mile Ačimovič, igralec Slovenije: "Mislim, da smo se v začetku kar nekako bali te tekme, toda vse nam je odlično uspelo, tako da smo si zagotovili vse tri točke. Fantje so mladi, a imamo še vedno nekaj izkušenih nogometašev. Vse, vključno z razpoloženjem, je super. Ta tekma je bila sicer vsaj zame precej težja, kot bo tista na Škotskem, čeprav menim, da bodo Škoti težko zmagali proti naši reprezentanci."

Jalen Pokorn, igralec Slovenije: "Nasprotnika smo na dveh kasetah dobro naštudirali. Prijateljska tekma z Gruzijo, v kateri so igrali doma, je pokazala, da so tehnično močni. To so dokazali tudi tukaj, posebno ob koncu prvega dela, ko smo zamudili dve veliki priložnosti. Če bi takrat zadeli, bi tekma lahko potekala na drugačen način. Na srečo se je vse dobro izteklo in smo z zmago ter dobro igro začeli te kvalifikacije."

Viktor Pasulko, selektor Moldavije: "Razočaran sem nad igro svojih igralcev. Na nasprotnika smo se dobro pripravili, a moji varovanci se navodil niso držali. Storili so veliko napak, predvsem v igri ena na ena. Verjetno je za to kriv hitro prejeti gol, saj je potem naša igra razpadla. Na povratni tekmi bo precej drugače, čeprav se je Slovenija pokazala kot kakovostno moštvo."

V tej skupini je Italija doma z 2:1 premagala Norveško.

Preostale sobotne kvalifikacijske tekme

Južnoameriške kvalifikacije

SLOVENIJA     3 - 0       MOLDAVIJA
Ačimovič 6., 28., 49,                  
---------------------------------------
B. Mavrič           Hmaruc             
Pokorn **           Covalenco **       
Knavs               Olexici *          
M. Mavrič           Catinsus           
Karič               Lascencov          
Sešlar              Priganiuc          
Komac *             Savinov            
Čeh ***             Covaliciuc         
Ačimovič            Cebotari           
Dedič               Rogaciov ***       
Šiljak              Miterev            
---------------------------------------
* 74./Tanjič        * 46./Lungu        
** 86./Šukalo       ** 71./Ivanov      
*** 89./Koren       *** 81./Dadu       
4.000; Sodnik: Jouni Hyytia (Finska)