Slovenski nogometaši so dosegli prvo zmago na uradnih tekmah po lanskem septembru, ko so v gosteh z 2:1 ugnali Moldavijo. Foto: RTV SLO
Slovenski nogometaši so dosegli prvo zmago na uradnih tekmah po lanskem septembru, ko so v gosteh z 2:1 ugnali Moldavijo. Foto: RTV SLO
Slovenski navijači
Navijačev je bilo v Celju le za vzorec. Foto: RTV SLO
Robert Koren
Robert Koren je dobro formo iz kluba potrdil z reprezentančnim zadetkom. Foto: RTV SLO
Brane Oblak
Brane Oblak je takoj po tekmi misli preusmeril k Belorusiji. Foto: RTV SLO
Bojan Jokič in Charles Leweck
Bojan Jokič v dvoboju s Charlesom Leweckom. Foto: Reuters
Jeff Strasser in Nastja Čeh
Najboljši luksemburški nogometaš Jeff Strasser ni ogrozil slovenskih vrat. Foto: Reuters

To je povzetek druge tekme slovenskih nogometašev v kvalifikacijah za Euro 2008. Oblakovi fantje so po visokem vodstvu v prvem polčasu v nadaljevanju resda pričakovano varčevali moči, a dva tisoč gledalcev, ki so plačali drage vstopnice, jim je ob koncu namenilo žvižge. Praktično edina prebliska sta bila oba gola.

V resnici tri žoge za hrbtom Jonathana Jouberta?
V 30. minuti je prvo pravo priložnost na tekmi izkoristil Milivoje Novakovič, ki je bil uspešen z glavo po predložku Branka Iliča z desne strani, tik pred iztekom prvega dela pa je Robert Koren močno streljal s približno 25 metrov, žoga pa se je po odboju od Clauda Reiterja znašla v mreži.

Morda je bila za črto tudi nekaj minut prej, ko se je po močnem strelu Klemna Lavriča odbila od prečke, a sodnik je menil drugače. Na začetku so bili Slovenci preveč živčni. Lavrič, Novakovič in Mile Ačimovič so se sicer znašli v polpriložnostih, vendar je bila igra prepočasna in v njej veliko napak.

Luksemburžani zadeli okvir vrat
V drugem polčasu so že v uvodnih minutah gostitelji zapretili prek Ačimoviča, ki pa pred vrati ni bil najbolj spreten, nato pa je sledila prava uspavanka, ki bi jo prej lahko prekinili gostje kot domači. Borut Mavrič je moral posredovati po strelu Clauda Reiterja, spreten poskus Sebastiena Remyja ni bil dovolj natančen, Rene Peters pa je z lepim strelom od daleč celo zadel prečko.

Realne domete naših bo v sredo pokazala Belorusija.

Izjavi po tekmi:
Brane Oblak, selektor Slovenije:
"Tekma je bila povsem podobna obračunu med Nizozemsko in Luksemburgom. In mi in oni smo imeli težave z obrambno igro Luksemburžanov, nismo mogli prebiti njihove obrambne linije. A važno je, da smo zmagali in prebili led. Ekipa, ki je bila na začetku tekme v nekem transu, se pobira, kar je spodbuda za naprej. Luksemburg sem že pozabil, zanima me le še Belorusija, ki je močnejša od današnjega nasprotnika. V nedeljo bomo imeli regeneracijski trening, nato pa bodo igralci prosti do večera."
Guy Hallers, selektor Luksemburga: "Videli smo dva različna polčasa. V prvem smo igrali slabo, mnogo boljše v drugem. Vsi smo pod vplivom tragičnega dogodka. Naš vratar si je zlomil roko."


SLOVENIJA
2 - 0 LUKSEMBURG Novakovič 30. Koren 45. ---------------------------------------- B. Mavrič Joubert *** Ilič Kintziger M. Mavrič Hoffmann Cesar Reiter Jokič Peters Koren Strasser Birsa Bettmer Čeh Joachim ** Ačimovič * Lombardelli * Novakovič Remy Lavrič ** Mutsch
----------------------------------------
* 75./Komac * 42./Leweck ** 85./Burgič ** 66./Huss *** 72./Gillet
2.000; Sodnik: Panayiotis KAILIS (Ciper)


Skupina G:
SLOVENIJA
- LUKSEMBURG 2:0 (2:0)
Novakovič 30., Koren 45.

ROMUNIJA - BELORUSIJA 3:1 (2:1)
Mutu 7., Marica 10., Goian 76.; Kornilenko 20.

BOLGARIJA - NIZOZEMSKA 1:1 (1:0)
M. Petrov 12.; van Persie 62.


Lestvica:
ROMUNIJA 3 2 1 0 7:3 7 NIZOZEMSKA 3 2 1 0 5:1 7 BOLGARIJA 3 1 2 0 6:3 5 SLOVENIJA 2 1 0 1 2:3 3 ALBANIJA 2 0 1 1 2:4 1 BELORUSIJA 3 0 1 2 3:8 1 LUKSEMBURG 2 0 0 2 0:3 0