55-letni strokovnjak je v preteklosti vodil razne čilske in argentinske klube, v Evropi pa se je uveljavil na klopi Villarreala. Foto: EPA
55-letni strokovnjak je v preteklosti vodil razne čilske in argentinske klube, v Evropi pa se je uveljavil na klopi Villarreala. Foto: EPA
Alfredo di Stafano, Florentino Perez in Manuel Pellegrini
Častni predsednik Reala Alfredo di Stefano je predstavil nova vodilna moža kluba in članskega moštva. Foto: EPA
Jorge Valdano
Jorge Valdano bo desna roka Florentina Pereza, obema pa bo svetoval Zinedine Zidane. Foto: EPA

Pellegrini, ki je doslej vodil ekipo Villarreala, je tako na čelu madridske zasedbe nasledil Španca Juandeja Ramosa, ki je sredi lanskega decembra sklenil polletno pogodbo. Čilenec je s kraljevim klubom podpisal dveletno pogodbo.

"Vedel sem, da bom nekoč vodil Real Madrid," je z navdušenim in čustvenim glasom Pellegrini pozdravil medije. "Srečo imam, da mi je Florentino zaupal vodenje tega velikega podviga. Mislim, da sem prišel v pravem trenutku," je v uspeh na novem službenem mestu verjame Čilenec.

Pokale osvajal v Čilu in Argentini
Pellegrini se je v domovini uveljavil na klopi Universidad Catolica, argentinski San Lorenzo je popeljal do prve mednarodne lovorike, nato se je zavihtel na klop slovitega Riverja Plateja. V 18 mesecih je osvojil en naslov argentinskega prvaka, odstopil pa je leta 2004 po senzacionalnem porazu v finalu pokala Sudeamericana s perujskim Ciencianom.

S podmornico v vrh La Lige
Kot trener "rumene podmornice" je klub iz majhnega španskega mesta prvič popeljal v Ligo prvakov. Prvo sezono v elitnem tekmovanju je Villarreal prilezel vse do polfinala, kjer ga je z 1:0 izločil Arsenal. Lani sta Pellegrini in Villarreal celo zasedla drugo mesto v La Ligi.

Manuel Luis Pellegrini Ripamonti slovi kot trener z očesom za mlade nadarjene igralce, ki jih uspešno dodaja ob bok izkušenejšim nogometašem. Njegova moštva krasi kombinatorna igra s kratkimi podajami in učinkovitost ob prekinitvah.

Zidane in Valdano ob Perezu
Pellegrini pa ni edina Perezova nova okrepitev; pridružil se je novemu prvemu svetovalcu kluba, nekdaj legendarnemu francoskemu nogometašu Zinedinu Zidanu, ki je sprejel ponudbo in bo Realu pomagal z nasveti. Zidane je od 2001 do 2006 tudi igral za "galaktično" madridsko zasedbo. Nekdanji argentinski napadalec in trener Jorge Valdano pa je novi generalni direktor in podpredsednik kluba.

Koliko resnice se skriva v govoricah?
Za zdaj je bil Perez presenetljivo tiho in še ni na glas napovedal novih okrepitev igralskega kadra, ki bodo kmalu sledile, a tamkajšnji mediji špekulirajo, da naj bi se Realu že v naslednji sezoni pridružili zvezdniki Manchester Uniteda Portugalec Cristiano Ronaldo, Liverpoola Španec Xabi Alonso in Milana Brazilec Kaka.

Valverde kapitan "rumene podmornice"
Villarreal je medtem že našel novega stratega, moštvo bo prevzel Ernesto Valverde, dosedanji trener grškega Olympiakosa. Valverde je v domovini že vodil Athletic Bilbao in Espanyol, s katerim je leta 2007 igral v finalu pokala Uefa.

T. G.