Kapetan Klemen Lavrič je na 20. srečanju v dresu Slovenije dosegel svoj četrti in peti zadetek. Foto: Reuters
Kapetan Klemen Lavrič je na 20. srečanju v dresu Slovenije dosegel svoj četrti in peti zadetek. Foto: Reuters
Veselje Milivoja Novakoviča
Slovenska devetica je zatresla mrežo Luksemburga že na tekmi v Celju, ko je izbrano vrsto vodil še Brane Oblak. Foto: Reuters
Aleš Kokot
Bočni branilec Aleš Kokot je igral kljub poškodbi levega zapestja. Foto: Reuters
Jeff Strasser in Nastja Čeh v Celju
Kapetan gostiteljev Jeff Strasser, ki igra za francoski Metz, ni uresničil napovedi o prvi kvalifikacijski zmagi po 12 letih. Foto: Reuters
Slovenci zadovoljni odhajajo domov
Slovenska reprezentanca je zadovoljila okoli 300 svojih navijačev, ki jih je organiziral dr. Marko Ilešič. Foto: Reuters
Trije zadetki za tri točke v Luksemburgu

Do visoke zmage na mirni tekmi z redkimi prekrški so varovanci Matjaža Keka prišli s potrpežljivo igro in z izkoriščanjem napak nasprotnika, medtem ko z igro niso navdušili niti sebe. Prvi zadetek je padel že v 7. minuti. Po predložku Roberta Korena z leve strani je luksemburški obrambi uspelo zadržati Milivoja Novakoviča, ki pa je z glavo vseeno podaljšal podajo do Klemena Lavriča. Slovenski kapetan si je izboril žogo in z 10 metrov premagal vratarja Jonathana Jouberta za 1:0.

Milivoje izkoristil napako vratarja
Sredi prvega dela je igralec Kölna idealno zaposlil napadalca Duisburga, ki pa se je pred nasprotnikovimi vrati nespretno zapletel. Na 2:0 so Kekovi varovanci povišali po hitrem protinapadu in vratarjevi veliki napaki. Andraž Kirm je z žogo v prostor v ogenj poslal Novakoviča, Joubert se je na robu kazenskega prostora dotaknil žoge, a mu je ni uspelo zadržati in Novakovič jo je neoviran pospremil čez črto.

Brečko režiser tretjega gola
Po odmoru je Slovenija dosegla še tretji zadetek. Branilec Mišo Brečko je že v 3. minuti nadaljevanja prodrl po desni strani in v kazenski prostor poslal odličen in natančen predložek, Lavrič pa je samo podstavil glavo za svoj drugi gol na tekmi. Do konca so prevladovali gostitelji, ki so nekajkrat nevarno zapretili s streli iz razdalje. V sodnikovem podaljšku se je priložnost za hat-trick ponudila Trbovljčanu, a tokrat se je izkazal čuvaj mreže Luksemburga.

Izjave po tekmi:
Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Premalo so pokazali odločenosti. naredili smo tisto, kar smo morali in hoteli. Zadetka smo dosegli že na začetku polčasu. Nato so se dogajala stvari, ki mi niso bile preveč všeč. Preveč lagoden pristop na sredini igrišča. Vendar imamo čez štiri dni novo tekmo, tako da razumem fante. V Celju nas čaka težka, težka tekma z nevarno Belorusijo."

Klemen Lavrič, kapetan in dvakratni strelec Slovenije: "Mogoče nismo blesteli, a izid ostane, igra se pozabi. Mislim, da ne more vseh enajst igralcev dobro igrati, ker drugače ne bi bili tam, kjer smo. Vsaka zmaga, vsaka točka je pomembna za samozavest naše mlade ekipe."

Udovič: V Celju pričakujem boljšo predstavo
"Srečanje ni prineslo tistega, kar smo pričakovali. Ni bilo igre, ki bi utrdila samozavest pred nadaljevanjem kvalifikacij. Razočaral je pristop na sredini igrišča, kjer so fantje igrali premehko. Ne moremo se zadovoljiti s tem, da smo premagali Luksemburg, ki si je med drugim v nadaljevanju priigral preveč prostora in priložnosti. V Celju pričakujem boljšo predstavo," je prvi slovenski kvalifikacijski uspeh po 11 mesecih pokomentiral Sašo Udovič, udeleženec Eura 2000.

Kvalifikacije za EP, skupina G:

LUKSEMBURG     0 - 3          SLOVENIJA
                    Lavrič 7., 48. 
Novakovič 35.
--------------------------------------- Joubert Handanovič
Bigard Brečko
Hoffmann Mörec
Strasser Žlogar ***
Peiffer ** Kokot
Lombardelli * Koren
Ferreira Kirm *
Bettmer Stevanovič
Mutsch Vršič **
Peters Lavrič
Huss *** Novakovič
---------------------------------------
* 46./Payal * 64./Komac
** 52./De Mota ** 78./Mihelič
*** 62./Kitenge *** 82./Cipot
Sodnik: Sergij BEREZKA (Ukrajina)

Romuni ne popuščajo, derbi skupine Nizozemcem
Na preostalih srečanjih 'slovenske' skupine je Romunija pričakovano slavila v Minsku. Junak srečanja je bil Adrian Mutu z dvema zadetkoma. V obračunu še neporaženih Nizozemske in Bolgarije so krajšo potegnili Balkanci. Razigrani Wesley Sneijder je klubsko formo prenesel v reprezentančno in slavje tulipanov je bilo zagotovljeno.

LUKSEMBURG - SLOVENIJA 0:3 (0:2)
2.300; Lavrič 7., 48., Novakovič 35.

BELORUSIJA - ROMUNIJA 1:3 (1:2)
Romaščenko 20.; Mutu 16., 77./11-m, Dica 44.

NIZOZEMSKA - BOLGARIJA 2:0 (1:0)
Sneijder 23., van Nistelrooy 59.

Lestvica:                           
ROMUNIJA           8  6 2 0 17:5  20
NIZOZEMSKA 7 5 2 0 10:2 17
BOLGARIJA 8 4 3 1 11:6 15
ALBANIJA 7 2 3 2 8:6 9
SLOVENIJA 8 2 1 5 8:12 7
BELORUSIJA 8 2 1 5 11:18 7
LUKSEMBURG 8 0 0 8 1:17 0



T. G.

Trije zadetki za tri točke v Luksemburgu