Jerome Valcke je nezadovoljen z  negativno publiciteto o prvenstvu v evropskih medijih. Foto: EPA
Jerome Valcke je nezadovoljen z negativno publiciteto o prvenstvu v evropskih medijih. Foto: EPA
Danny Jordaan
Danny Jordaan je povedal, da je bila prodaja med revnejšimi Južnoafričani, ki so jim namenjene cenejše vstopnice, slabša tudi zato, ker so vstopnice prodajali na bankah in prek svetovnega spleta. Aprila bodo zanje odprli običajna prodajna mesta. Foto: EPA
Policisti
V Južnoafriški republiki se v povprečju zgodi po 50 umorov na dan. Med munidalom bo za varnost skrbelo več kot 40.000 policistov. Foto: EPA

Prodaja vstopnic za svetovno prvenstvo v nogometu v zadnjem času vse bolj buri duhove, a organizatorji so si po tretji fazi prodaje, ki se je končala prejšnji teden, le nekoliko oddahnili. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je v omenjeni fazi prejela 1,2 milijona prošenj za vstopnice iz 192 držav. Skupno so tako do zdaj prodali približno 2 milijona vstopnic. Vseh je na voljo 3 milijone.

Prodaja boljša tudi v JAR-u
"Od žreba skupin 4. decembra povpraševanje raste. Prodaja poteka zelo dobro, zelo smo zadovoljni," pravi predsednik organizacijskega komiteja Danny Jordaan.

Fifa poudarja, da je bila slabša prodaja vstopnic razumljiva, saj je Južnoafriška republika precej oddaljena od Evrope, od koder prihaja največ reprezentanc. Zanimanje za nakup vstopnic je zdaj veliko večje tudi med Južnoafričani, saj so v tretji fazi pokupili skoraj milijon vstopnic, kar je nekaj manj kot 80 odstotkov vseh vstopnic, ki so jih do zdaj prodali v gostiteljici prvenstva. Precej manjše je zanimanje v sosednjih državah JAR-a - Bocvana, Mozambik in Namibija so skupaj kupili le 5.500 "kart".

V ZDA in na Otoku največ zanimanja
Za slovenske ljubitelje nogometa je zanimiv podatek, da je največ, več kot 50.000 prošenj za vstopnice prišlo iz ZDA, 41.529 pa iz Velike Britanije. ZDA in Anglija sta, kot je znano, tekmici Slovenije v skupini C. V Nemčiji so prodali malo manj kot 15.000 dragocenih lističev papirja. Tudi leta 2002, ko je bilo prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem, se nemški navijači še zdaleč niso ravno tepli za "karte".

Za šest tekem je bilo prošenj za vstopnice v vseh kategorijah več, kot jih je na voljo, med njimi za finale in oba polfinala.

Kritika poročanja medijev
Organizatorji so poudarili, da so se ugibanja o pomanjkanju zanimanja v Evropi osredotočila na prodajo vstopnic prek nacionalnih zvez, pozabila pa so na druge načine prodaje. Valcke je ocenil, da sta pomanjkanje poletov v Južnoafriško republiko in visoke cene letalskih vozovnic bili težava, z Jordaanom pa sta obsodila poročanje medijev o visoki ravni kriminala v državi, slabih namestitvenih zmogljivostih in težavah s prometom.

"Žalostno je, da moram vsak dan, ko se zbudim, poslušati ljudi, ki pravijo, da ni dobro potovati v JAR ... To je nesmiselno in popolnoma napačno," je dodal Valcke. Predvsem v Angliji in Nemčiji so se v zadnjih tednih veliko ukvarjali z (ne)varnostjo v Južnoafriški republiki. Valcke meni, da ima vsaka država svoje varnostne težave, tudi ZDA in Velika Britanija.

"Nekatere stvari, ki ste jih prebrali, nimajo niti približno povezave z realnostjo. Veseli smo, kjer smo. Reprezentance so prav tako zadovoljne z nami in prihajajo," je dejal Jordaan.