Četrti dvoboj sezone 2020/21 med Olimpijo in Mariborom se je končal še s tretjim remijem. Zmagovalca je dal le večni derbi v 15. krogu, ko je Olimpija doma 3. decembra lani z 2:0 premagala Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Četrti dvoboj sezone 2020/21 med Olimpijo in Mariborom se je končal še s tretjim remijem. Zmagovalca je dal le večni derbi v 15. krogu, ko je Olimpija doma 3. decembra lani z 2:0 premagala Maribor. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je imela pobudo (17 poskusov, 5 strelov v okvir), Maribor pa priložnosti (6 poskusov in 3 streli v okvir), a na koncu se je obračun vodilnih slovenskih klubov po dveh letih končal brez zadetkov. Z delitvijo točk med Ljubljančani in Štajerci se na vrhu ohranjajo razmerja iz 32. kroga. Razplet večnega derbija v Ljubljani pomeni, da bo v zadnjih treh krogih potekal troboj za naslov prvaka.

Troboj za prvaka, v zadnjem krogu Maribor – Mura

Protega: Remi najbolj razveselil Muro

A hkrati lahko Mura samo še bolj obžaluje zadnje pol ure sobotne tekme z Bravom, ko je na domači zelenici zapravila vodstvo z 2:0 in namesto treh osvojila le eno točko. Zato pa so z nepričakovanim porazom pri zadnji Gorici (2:1) svoje življenje in evropske načrte zapletle Domžale. Lahko o prvaku odloči celo zadnji, 36. krog, ko se bosta v Ljudskem vrtu soočila Maribor in Mura?

Kapun: Še vedno smo prvi in imamo vse v svojih rokah

"Nismo zadovoljni. Že od samega začetka smo šli na zmago. Želja so bile tri točke. Toda to je nogomet. Še vedno pa smo prvi in imamo vse v svojih rokah," je po tekmi za TV Slovenija povedal vezist Olimpije Nik Kapun.

Branilec Maribora Martin Milec je bil podobno razpoložen. "Nismo zadovoljni. Želeli smo si vse tri točke, saj derbije igraš, da zmagaš. Imamo pa še tri tekme do konca, če bomo te tri dobili, smo lahko prvi."

Trenerja sta si želela več na derbiju
V medsebojnih dvobojih je Olimpija v prednosti tako proti Mariboru (zmaga in trije remiji) kot proti Muri (dve zmagi, remi in poraz), zaradi česar je prednost Ljubljančanov malce udobnejša kot deluje. Razmerje med Štajerci in Pomurci pa je poravnano pri zmagi, remiju in porazu. Foto: www.alesfevzer.com
V medsebojnih dvobojih je Olimpija v prednosti tako proti Mariboru (zmaga in trije remiji) kot proti Muri (dve zmagi, remi in poraz), zaradi česar je prednost Ljubljančanov malce udobnejša kot deluje. Razmerje med Štajerci in Pomurci pa je poravnano pri zmagi, remiju in porazu. Foto: www.alesfevzer.com

Razpored vodilne trojice v zadnjih treh krogih sezone 2020/21

34. krog:
Sobota ob 16.45: MARIBOR – GORICA
Ob 20.00: ALUMINIJ – MURA
Nedelja ob 17.15: CELJE – OLIMPIJA

35. krog:
Sreda, 19. maja, ob 15.00: MURA – DOMŽALE
Sreda, 19. maja, ob 17.15: KOPER – MARIBOR
Sreda, 19. maja, ob 20.30: OLIMPIJA – TABOR SEŽANA

36. krog:
Sobota, 22. maja: BRAVO – OLIMPIJA
Sobota, 22. maja: MARIBOR – MURA

Vombergar v prečko, nato pa z igrišča

Prva je v 5. minuti zapretila Olimpija. Đorđe Ivanović je lepo prodrl po desni strani in poslal predložek v sredino, Gal Kurež je atraktivno streljal z volejem, a je žoga zletela mimo leve vratnice Ažbeta Juga.

Prečka Vombergarja v 9. minuti derbija

Še bližje zadetku so bili Ljubljančani v 9. minuti, ko je po kotu Andres Vombergar s strelom z glavo iz neposredne bližine stresel prečko. Vombergar je moral zaradi poškodbe v 25. minuti predčasno z igrišča.

Maribor se je v nadaljevanju prebudil, a si je v prvem polčasu priigral zgolj eno omembe vredno priložnost. V 27. minuti je po slabem izvajanju golavta Žige Freliha v kazenski prostor prišel Jan Mlakar in streljal, vendar mu je Frelih uspešno zaprl prostor in blokiral nevaren poskus.

Do odmora nato ne na eni ne na drugi strani ni bilo več pravih priložnosti.

Analiza prvega polčasa tekme Olimpija – Maribor
Andres Vombergar je začel tekmo v prvi postavi Olimpije, zatresel prečko, v 25. minuti pa je moral zaradi poškodbe predčasno z igrišča. Foto: www.alesfevzer.com
Andres Vombergar je začel tekmo v prvi postavi Olimpije, zatresel prečko, v 25. minuti pa je moral zaradi poškodbe predčasno z igrišča. Foto: www.alesfevzer.com

Kronaveter nevaren takoj po vstopu na zelenico

Tudi uvod drugega polčasa ni prinesel resnejših nevarnosti za oba vratarja. V 58. minuti je gostujoči trener Simon Rožman na zelenico poslal Roka Kronavetra in Aljošo Matka, ta poteza pa bi se mu kmalu obrestovala – že dve minuti pozneje, ko je po akciji Jana Repasa in Martina Milca streljal Kronaveter, a je Uroš Korun blokiral žogo in sledil je le kot.

V 69. minuti je Milec streljal od daleč, Frelih je žogo na kratko odbil, Denis Klinar, ki je na desni strani pritekel do nje, pa se ni dobro znašel in po vodi je splavala še ena priložnost Maribora.

Končnica po zelenih taktih, a nenatančnih

V Stožicah remi vodilnih v Prvi ligi

V zaključku tekme je gol visel v zraku na obeh straneh, a so bili streli preveč nenatančni, da bi se izkoristilo vse večje število napak in živčnost tako pri zelenih kot tokrat rumenih.

V 80. minuti se je s prostega udarca z roba kazenskega prostora velika priložnost ponudila Olimpiji, a je kapetan Timi Max Elšnik streljal visoko prek živega zidu in vrat Maribora. V 86. minuti so Ljubljančani izvedli kot z desne strani, na drugi vratnici je branilec Korun iz težkega položaja poskušal s strelom z glavo na prvo vratnico, a je žoga za malo zgrešila cilj.

Brez Delamee Mlinarja in Finka

V ekipi Olimpije ni bilo Antonia Delamee Mlinarja in Matica Finka, ki sta se poškodovala v sredo na tekmi v Domžalah. Pri Mariborčanih je Repas stisnil zobe in igral od začetka srečanja.

Studio po tekmi Olimpija – Maribor
Sorodna novica Rožman: Malce nasmeha se je vrnilo na obraze, kar je gotovo pozitivno

Goričani šokirali Domžalčane

Prva nedeljska tekma je bila v Novi Gorici, kjer je zadnja Gorica z 2:1 premagala četrtouvrščene Domžale. Te so izgubile prvič po nizu petih tekem brez poraza.

Goričani šokirali Domžalčane

Po manj kot četrt ure so vrtnice presenetljivo vodile že z 2:0. V 8. minuti je po dolgi goriški akciji zadel Lamin Colley, ki mu je v domžalskem kazenskem prostoru žogo z glavo spustil spretni Žan Vipotnik. Že čez štiri minute so gostitelji vodstvo podvojili po hitrem prenosu igre na domžalsko polovico. Z leve strani je globinsko žogo poslal Nkama, v višini desne vratnice pa je Mathias Oyewusi natančno dokončal protinapad.

Do konca prvega dela je bila Gorica bližje povišanju vodstva kot Domžale znižanju zaostanka.

V 74. minuti je na 2:1 z glavo znižal Damjan Vuklišević, več pa gostom ni uspelo. V 77. minuti je bil Dario Kolobarić sam pred goriškim vratarjem Urošem Likarjem, toda žogo je poslal mimo vrat. Malce je cilj zgrešil tudi Arnel Jakupović v 80. minuti s prostega strela, tik pred koncem pa je Senijad Ibričić dobro izvedel prosti strel, Likar pa je žogo z zadnjimi močmi preusmeril v vratnico.

34. KROG

Sobota ob 15.00:
BRAVO − CB24 TABOR SEŽANA

Ob 16.45:
MARIBOR − GORICA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 20.00:
ALUMINIJ − MURA

Nedelja ob 17.15:
CELJE − OLIMPIJA

Ob 20.00:
DOMŽALE − KOPER

Aluminij do prve zmage v Kopru

Aluminij pri Kopru utrdil osmo mesto

33. krog se je sklenil s tekmo Koper − Aluminij, ki je na dvanajstem gostovanju na Bonifiki dosegel sploh prvo zmago. Že v 7. minuti so gostje povedli, Nik Marinšek je ukradel žogo nepazljivemu Marku Pejiću in nesebično zaposlil Tilna Pečnika, ki je mirno matiral Ivana Vargića. Na tekmi, polni priložnosti, je po slabe pol ure Aluminij vodil že z 2:0. Po neizbiti žogi je branilec Kopra Ivan Borna Jelić Balta v svojem kazenskem prostoru podrl prehitrega Aljaža Krefla. Kljub nepisanemu pravilu je najstrožjo kazen izvedel kar sam Krefl in z natančnim strelom našel pot mimo Vargića.

V nadaljevanju so Koprčani iskali pot do znižanja in vrnitve v tekmo, a jim je gol preprečil tudi okvir vrat, ne samo razpoloženi čuvaj mreže Luka Janžeković, ki je ubranil vse štiri neposredne strele na gol. Piko na i pomembni zmagi je postavil rezervist Tonči Mujan v prvi minuti sodnikovega dodatka.

Zgornji dom brez zmage v tem krogu
Podravci so se devetemu Celju znova odlepili za štiri točke, s čimer lanskim državnim prvakom še naprej grozi dodatni boj za obstanek v Prvi ligi TS. Zanimivo, da je v izredno pomembnem 33. krogu brez zmage ostal celotni zgornji dom 1. slovenske nogometne lige.


Sorodna novica Mura proti Bravu zapravila 2:0 in skok na vrh

Prva liga, 33. krog


GORICA − DOMŽALE 2:1 (2:0)
Colley 8., Oyewusi 12.; Vuklišević 74.

Gorica: Likar, Paljk, Zirdum, T. Kavčič, Hodžić, Begić (79./Mlinarić), Nkama, Kačinari (46./Cvijanović), Oyewusi (25./Velikonja), Vipotnik (79./Baruca), Colley (64./Tomiček).

Domžale: Mulalić, Šoštarič Karič, Klemenčič, Vuklišević, Podlogar, Käit, Markuš (46./Pišek), Ibričić, Svetlin (46./Kolobarić), Jakupović, Vuk (85./Saitoski).

Sodnik: David Šmajc (Predoslje pri Kranju)
Rumeni kartoni: Kačinari, Colley, Zirdum, Nkama, Mlinarić; Markuš, Saitoski.


OLIMPIJA − MARIBOR 0:0

Olimpija: Frelih, Korun, Savić, Maksimenko, Boakye, Pavlović (75./Andrejašič), Kapun (75./Ostrc), Elšnik, Kurež (61./Pungaršek), Ivanović, Vombergar (25./Perović).

Maribor: Jug, Milec, Martinović, Uskoković, Koderman, Pihler, Gorenak (58./Kronaveter), Repas, Klinar (84./Kotnik), Felipe Santos (58./Matko), Mlakar.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)
Rumeni kartoni: Kurež, Kapun; Uskoković, Pihler, Gorenak, Milec, Kronaveter, Martinović.

Posnetek celotne tekme Olimpija – Maribor

KOPER − ALUMINIJ 0:3 (0:2)
T. Pečnik 7., Krefl 24./11-m, Mujan 91.

Koper: Vargić, Žužek, Jelić Balta, Mittendorfer, Mišić, Dodlek, Pejić (46./Caimacov), Viler, Vršič (46./Barišič), Palčič, Spinelli (46./Vekić).

Aluminij: Janžekovič, Azemović, Petek, G. Pečnik (78./Pantalon), Prša, Marinšek (71./Jakšić), Bolha, Krefl, T. Pečnik (77./Čermak), Flakus Bosilj (87./Mujan), Kadrić (87./Ploj).

Sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)
Rumeni kartoni: Mišić, Dodlek; T. Pečnik


Odigrano v soboto:
CB24 TABOR SEŽANA − CELJE 0:1 (0:1)
Vrbanec 8.

MURA − BRAVO 2:2 (2:0)
Mandić 4., 42.; Nukić 63./11-m, Brekalo 86.


LESTVICA

OLIMPIJA          33 16 11  6 44:26 59
MARIBOR           33 15 12  6 58:39 57
MURA              33 15 11  7 44:25 56
DOMŽALE           33 13 12  8 48:36 51
KOPER             33 11  9 13 38:47 42
BRAVO             33  9 14 10 35:35 41
CB24 TABOR SEŽANA 33 11  7 15 37:41 40
ALUMINIJ          33  9 11 13 28:41 38
CELJE             33  9  7 17 28:40 34
GORICA            33  6  8 19 23:52 26