Celjani na prvenstveni lestvici za vodilno Olimpijo zaostajajo le še za točko. Foto: www.alesfevzer.com
Celjani na prvenstveni lestvici za vodilno Olimpijo zaostajajo le še za točko. Foto: www.alesfevzer.com
Dario Vizinger je v prvem polčasu podvojil vodstvo svoje ekipe. Foto: www.alesfevzer.com
Dario Vizinger je v prvem polčasu podvojil vodstvo svoje ekipe. Foto: www.alesfevzer.com

Celjani, ki so nazadnje grenkobo poraza okusili 16. junija v Murski Soboti (3:1), so zmagali še četrtič zapored. Po Aluminiju (0:2), Bravu (1:2) in Domžalah (4:1) je tokrat padel še aktualni prvak Maribor (1:2).

S tem so klubu iz štajerske prestolnice na prvenstveni lestvici pobegnili za šest točk in po porazu Olimpije, ki je v Stožicah pred Aluminijem klonila z 1:0, za vrhom zaostajajo le še za točko.

Dvojno celjsko vodstvo ob odmoru
V Ljudskem vrtu so nekoliko bolje v tekmo krenili Mariborčani, razpoložen je bil predvsem Rudi Požeg Vancaš, ki pa je bil v zaključkih akcij tudi nenatančen. Po dobre pol ure igre pa se je vendarle zatresla mreža – Gregor Bajde je premagal lastnega vratarja. Po visokem predložku Mitje Lotriča je 26-letni napadalec vijoličastih žogo z glavo poslal za hrbet Jasmina Handanovića. Na 2:0 je že nekaj minut pozneje povišal Dario Vizinger, ki je stekel v protinapad in z dobrih 20 metrov matiral domačega čuvaja mreže.

Razočaranje nogometašev Maribora je bilo veliko. Foto: www.alesfevzer.com
Razočaranje nogometašev Maribora je bilo veliko. Foto: www.alesfevzer.com

Po golu Peričića vzklilo upanje, a tudi hitro usahnilo
Pred začetkom drugega polčasa je Bajdeta na zelenici zamenjal Andrej Kotnik, ki pa je moral v 58. minuti zaradi poškodbe z igrišča. Trener gostiteljev Sergej Jakirović je opravil dvojno menjavo, Kotnika je zamenjal Felipe Santos, namesto Aleksa Pihlerja pa je priložnost dobil zimzeleni Marcos Tavares. Dvojna menjava se je Mariboru že takoj skoraj obrestovala. Prav Tavares je s predložkom Santosa lepo zaposlil, ta pa je bil z glavo ob vratnici nenatančen. Vijoličasti so napadali, iskali so zadetek upanja, v 88. minuti so ga le našli: po predložku iz kota je ob bližnji vratnici z glavo zadel Špiro Peričić. Glavni sodnik Bojan Mertik je tekmo po izteku rednega dela podaljšal še za štiri minute, a se izid do njegovega zadnjega žvižga ni več spremenil.

Celjani še tretjič v sezoni boljši od Maribora

Izjemen gol Klepača
V Stožicah sta bili v prvi polovici prvega polčasa ekipi precej izenačeni. Igra se je odvijala predvsem na sredini igrišča, gostitelji so si prvo (pol)priložnost priigrali v 16. minuti, ko je moral po strelu Luke Menala posredovati Luka Janžeković, hip zatem je Miral Samardžić iz ugodnega položaja sprožil čez gol. Deset minut pozneje se je izid vendarle spremenil, povedli pa so gostje. Po hitri akciji je do žoge prišel Mihael Klepač, ki je poskrbel za enega najlepših golov v sezoni. Aluminijev vezist je globinsko podajo najprej sprejel z desnico, nato pa z natančnim volejem z levico premagal nemočnega Nejca Vidmarja. Bilo je 0:1. To je bil Klepačev deveti prvenstveni gol v sezoni. Nogometaši iz Kidričevega so se v prvem polčasu odlično branili, Ljubljančani niso imeli idej v gosti postavitvi nasprotnika v vezni liniji, nikakor niti niso znali predreti dobro postavljene obrambe.

Izjemen zadetek Klepača v Stožicah

Aluminij zaklenil vrata
Če so imeli zeleno-beli v prvem polčasu težave s prebijanjem vezne in obrambne linije nasprotnika, so bile te v nadaljevanju še večje. Varovanci Slobodana Gruborja so igrali zelo zbrano in organizirano, ničesar niso prepustili naključju, igralci so si ves čas pomagali med seboj, Olimpija je prave priložnosti iskala predvsem v prekinitvah. Ena takšnih se je v 77. minuti ponudila Endriju Cekiciju, ki je s prostega strela ogrel Janžekovićeve dlani. Takoj zatem so si gostje privoščili eno redkih napak in dovolili, da je Stefan Savić povsem neovirano sprožil proti vratom, a nenatančno. V 79. minuti je Cekici znova poskusil z razdalje, tudi tokrat je bil gostujoči vratar na mestu.

Dino Skender je doživel prvi poraz na klopi Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Dino Skender je doživel prvi poraz na klopi Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Festival kartonov v končnici tekme
Olimpija je na Aluminijeva vrata vse bolj pritiskala, napadi so bili vse nevarnejši, živci vse bolj napeti. Savić je v 84. minuti prejel rumeni karton, Samardžić po drugem rumenem še rdečega le minuto pozneje. Oba bosta tako izpustila izjemno pomemben četrtkov obračun 34. kroga z Muro v Fazaneriji. Do konca tekme so se strasti razplamtele, zmaji so povsem izgubili živce. Potem ko je zaradi neumnosti rdeči karton prejel Aluminijev rezervist Jure Matjašič, sta si zaradi prepiranja s sodnikom kazen rumene barve prislužila Macky Bagnack in Tomislav Tomić, v 93. minuti zaradi prekrška v napadu še Bojan Knežević. Po petih minutah dodatka je Jug odpiskal konec obračuna.

V deseto gre rado
Aluminij je tako na desetem gostovanju v prestolnici stadion v Stožicah zapustil s polnim izkupičkom točk v žepu. Vseh prejšnjih devet gostovanj so nogometaši iz Kidričevega izgubili. To je bil tudi prvi poraz novega trenerja Dina Skenderja na klopi ljubljanskega kolektiva. Ta sedmič v letošnji sezoni na posamezni prvenstveni tekmi ni dosegel zadetka.

Prva prvenstvena zmaga Aluminija v Stožicah
Analiza tekme Olimpija - Aluminij
Triglavu v letošnji sezoni ne gre vse po načrtih. Foto: www.alesfevzer.com
Triglavu v letošnji sezoni ne gre vse po načrtih. Foto: www.alesfevzer.com
Tabor Sežana si je priboril obstanek v ligi

V Sežani nazdravljajo Laukžemisu
Na prvi nedeljski tekmi sta se v Kranju pomerila Triglav in Tabor iz Sežane. Tekma se je končala z zmago Primorcev (1:2). Prvi so zadeli gostje, ki so iz protinapada po dobre pol ure igre izkoristili neodločnost domače obrambe, v malo mrežico je žogo poslal Mario Babić. Kranjčani so izid izenačili v uvodnih minutah drugega polčasa, Milan Milanović je z glavo zadel po predložku iz kota. Triglavani so tekmo sicer končali z desetimi nogometaši, v 84. minuti je Marko Gajić prejel drugi rumeni karton. Ko je že kazalo, da se bosta ekipi razšli brez zmagovalce, pa je v 95. minuti presenetil Karolis Laukžemis. 28-letni Litovec je prodrl po levi in z natančnim diagonalnim strelom iz težkega položaja zadel za zmago.

Prva liga Telekom Slovenije, 32. krog

Nedeljske tekme:
TRIGLAV – CB24 TABOR SEŽANA 1:2 (0:1)
Milanović 52.; Babić 32., Laukžemis 95.

Triglav Kranj: Arko, Bojić (86./R. Wilmots), Milanović, Mertelj, Gliha, Gajić, Udović, Janković (90./Šalja), Mlakar (72./Arh Česen), Beciri (72./Petric), Majcen.

CB 24 Tabor Sežana: Rener, Serge, Nemanič, Ristić, Salkić, Zebić (51./Pittinari), Grobry, Mihaljević (65./Horvat), Stevanović, Babić, Bongongui (86./Laukžemis).

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


MARIBOR – CELJE 1:2 (0:2)
Peričić 88.; Bajde 34./ag, Vizinger 39.

Maribor: Handanović, Milec, Mitrović, Peričić, Viler (77./Klinar), Vrhovec (62./Dervišević), Cretu, Pihler (58./Tavares), Požeg Vancaš, Bajde (46./Kotnik (58./Felipe Santos)), Zahović.

Celje: Rozman, Kadušić, Zaletel, Čalušić (86./Travner), Marandici, Novak (85./Plantak), Štravs (65./Antanavičius), Pungaršek, Lotrič, Božić, Vizinger.

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci)


OLIMPIJA – ALUMINIJ 0:1 (0:1)
Klepač 26.
RK: Samardžić 85.; Matjašič 91.
Olimpija Ljubljana: Vidmar, Andrejašič (69./Bezjak), Samardžić, Šme (46./Bagnack), Jurčević (80./Knežević), Ostrc (46./Elšnik), Tomić, Menalo, Savić, Cekici, Vukušić.

Aluminij Kidričevo: Janžekovič, Jakšić (18./G. Pečnik), Petek, Kontek, Ploj, Grajfoner, Čermak (88./Marinšek), Horvat, Klepač, T. Pečnik (69./Matjašič), Živković.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


Ponedeljek ob 20.00:
RUDAR – MURA


Odigrano v soboto:
DOMŽALE – BRAVO 1:1 (0:0)
Jakupović 56.; Drkušić 92.
RK: Vujadinović 78./Domžale

Lestvica:
OLIMPIJA         33 20  5  8  69:39  65
CELJE            33 18 10  5  68:32  64
MARIBOR          33 17  7  9  57:37  58
ALUMINIJ         33 16  6 11  54:38  54
MURA             32 13 11  8  50:39  50
BRAVO            33 12  9 12  45:48  45
TABOR SEŽANA     33 11  7 15  41:48  40
DOMŽALE          33 10  7 16  44:59  37
TRIGLAV          33  9  4 20  40:78  31
RUDAR            32  0 10 22  27:76  10