Na prvem derbiju je Đorđe Ivanović zadel za remi, tokrat pa je popeljal Olimpijo v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Na prvem derbiju je Đorđe Ivanović zadel za remi, tokrat pa je popeljal Olimpijo v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Razlika med večnima tekmecema je na vrhu lestvice državnega prvenstva znova le točka. Olimpija je prekinila serijo petih zmag Mariborčanov, ki so v Ljubljano prišli brez Jana Mlakarja, Nemanje Mitrovića in Martina Milca, zmaji pa so pogrešali steber obrambe, Mirala Samardžića. V prvem delu je bila domača vrsta boljša, v drugem pa so gostje pritisnili, lepo priložnost pa je za veliko zmago izkoristila Olimpija. Odlično strelsko formo sta potrdila Ivanović, ki je bil strelec tudi na prvem derbiju sezone v Ljudskem vrtu (1:1), to pa je bil že njegov osmi gol sezone, in Vombergar, ki je tretjič v karieri zadel proti Mariboru, na zadnjih sedmih tekmah pa se je med strelce vpisal petič.

Olimpija na krilih izjemnega Ivanovića dobila derbi v Stožicah

Čeprav so imeli vijoličasti v prvem delu nekoliko več časa žogo v svoji posesti, pa so bili Ljubljančani agresivnejši in konkretnejši v duelih, hkrati pa so si priigrali več priložnosti. Že v uvodni minuti se je ponudila Luki Marinu, potem ko je spodrsnilo Aleksu Pihlerju, toda diagonalni strel z leve je bil lahek plen Ažbeta Juga. Peta minuta je tekla, ko je prvič zapretil Maribor. Marko Perković je podrl Rudija Požega Vancaša, ki je prodiral, z ugodnega položaja s prostega strela pa je slabo streljal Rok Kronaveter. Tri minute pozneje je s približno 11 metrov po podaji Vombergarja slabo žogo zadel Mario Kvesić, v 15. minuti pa je najlepšo mariborsko priložnost v prvem polčasu zapravil Jasmin Mešanović, ki ga je po izgubljeni žogi Mihaila Caimacova z lepo globinsko podajo zaposlil Jan Repas, a je šel Žiga Frelih pravočasno iz vrat in je strel ubranil.

Analiza po prvem polčasu tekme Olimpija - Maribor

19. minuta je tekla, ko je Ivanović silovito sprožil s približno 25 metrov. Jug se je s konicami prstov dotaknil žoge, ki je nato zatresla prečko. Tri minute po izvrstnem poskusu Ivanovića je Olimpija povedla, v glavni vlogi pa je bil znova odlični srbski napadalec. Caimacov je poslal lepo globinsko žogo med oba gostujoča osrednja branilca. Ilija Martinović je povsem izpadel iz igre, Ivanović pa je preigral Juga in žogo pospravil v prazno mrežo. Caimacov je v 35. minuti z leve strani poslal novo nevarno žogo v kazenski prostor. Kvesić jo je zgrešil, Ivanoviću pa ni uspel volej. Kvesić je tik pred koncem polčasa mojstrsko preigral Pihlerja, ki se je zadrsal mimo, nato pa streljal z roba kazenskega prostora, toda žogo je slabo zadel in zletela je mimo vrat.

Spretni Ivanović po podaji Caimacova poskrbel za vodstvo Olimpije
Analiza po tekmi Olimpija – Maribor

V četrti minuti drugega dela je z roba kazenskega prostora žogo zavrtinčil Ivanović, toda meril je premalo natančno. Sicer je drugi polčas odločneje začel Maribor, ki je precej bolje igral kot prvih 45 minut. V 51. minuti je rezervist Aljoša Matko, ki je nekoliko poživil igro, lepo žogo prepustil Kronavetru. Ta je prišel do strela z roba kazenskega prostora, toda za las je meril mimo vrat. Pet minut pozneje je bil po prodoru premalo natančen še Požeg Vancaš. Po pritisku gostov je bilo prvič vroče v mariborskem kazenskem prostoru v 62. minuti, ko je Ivanović, potem ko je opravil s Felipejem Santosom, prodrl v kazenski prostor, toda ne Vombergar ne Kvesić nista prišla do strela, na koncu pa je razčistil Jug.

Takoj zatem je na drugi strani po podaji Kronavetra z diagonalnim strelom poskusil Matko, Frelih pa je odbil v kot. V nadaljevanju napada je z glavo podaljšal proti drugi vratnici Pirih, tam pa je bil prekratek Mešanović in Olimpija se je ubranila. Po pritisku Maribora so gostitelji v 67. minuti izpeljali hiter protinapad. Žogo je po desni strani popeljal Jan Andrejašič, poslal predložek pred vrata, kjer je bil prenizek Martinović, Ivanović pa je streljal z glavo. Jug je ubranil, toda žogo je le odbil, na pravem mestu pa je bil osamljen Vombergar, ki jo je pospravil za njegov hrbet. Po povišanju vodstva je Dino Skender, ki proti Mariboru še ni izgubil, nekoliko zaprl postavitev. Vijoličasti so sicer napadali, a je zgoščena obramba zmajev dobro opravljala svojo nalogo in gostje si zares velike priložnosti za znižanje zaostanka niso več priigrali.

Vombergar sredi največjega pritiska Maribora povišal na 2:0

Dan bi se moral začeti z dvobojem med Taborom Sežano in Celjem, a je tekma zaradi zasnežene zelenice prestavljena.


15. krog:
OLIMPIJA – MARIBOR 2:0 (1:0)
Ivanović 22., Vombergar 67.

Olimpija: Frelih, Boakye (60./Andrejašič), Perković, Milović, Pavlović, Elšnik, Caimacov, Kvesić (84./Ostrc), Marin (69./Korun), Ivanović (69./Močinić), Vombergar (84./Bosić).

Maribor: Jug, Santos, Martinović, Peričić, Kolmanič, Pihler, Cretu (46./Matko), Repas (79./Mihelič), Požeg Vancaš, Kronaveter (79./Kotnik), Mešanović (69./Tavares).

Sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)


CB24 TABOR SEŽANA – CELJE
Preloženo zaradi zasneženega igrišča.


Odigrano v sredo:
GORICA – DOMŽALE 0:2 (0:0)
Jakupović 68., Vuklišević 82.

MURA - BRAVO 0:0

KOPER – ALUMINIJ 1:0 (1:0)
Mulahusejnović 43.

Lestvica:                             
MARIBOR             15  8 4 3 29:18 28
OLIMPIJA            15  8 3 4 20:12 27
MURA                15  7 5 3 17:8  26
KOPER               15  7 5 3 22:15 26
DOMŽALE             14  5 4 5 23:20 19
CB24 TABOR SEŽANA   14  5 3 6 16:17 18
CELJE               14  4 4 6 14:16 16
BRAVO               14  4 4 6 14:19 16
ALUMINIJ            15  3 4 8 10:25 13
GORICA              15  2 4 9 11:25 10
Skender: Mariboru nismo dovolili veliko priložnosti