Adam Delius je prepričan, da bo Olimpija številka ena v Sloveniji in odskočna deska za Evropo. Foto: zajem zaslona
Adam Delius je prepričan, da bo Olimpija številka ena v Sloveniji in odskočna deska za Evropo. Foto: zajem zaslona

Tri milijone je bilo treba nakazati za poplačilo dolgov, dva pa je prejel 83-letni Mandarić, ki je Olimpijo vodil zadnjih šest let. Leta 2016 je po 21 letih suše osvojil naslov državnega prvaka, uspeh je ponovil tudi dve leti pozneje. Zmaji so osvojili tudi tri pokalne lovorike (2018, 2019 in 2021).

Ekskluzivno za TV Slovenija je spregovoril novi prvi mož Olimpije. Zaljubil se je v Ljubljano in poudaril, da bi sprejel drugačne odločitve, kot jih je Mandarić. Stavi na trenerja Dina Skenderja, ki mu poleti 2020 ni uspelo pripeljati državnega naslova v Stožice. V zadnjih krogih je zapravil lepo prednost in na odločilni tekmi v Celju remi (2:2) ni bil dovolj. 37-letnik iz Osijeka je dobil drugo priložnost in Delius mu popolnoma zaupa.

Novi lastnik Olimpije Delius velik zagovornik trenerja Skenderja

Kakšni so vaši cilji v Sloveniji? Kakšne načrte imate z Olimpijo?
Najprej moram poudariti, da sem bil presenečen, da nam je uspelo dokončati posel z Milanom Mandaričem. Že pred enim letom smo podpisali pogodbo. Do posla nato ni prišlo, vendar ne zaradi oklevanja z naše strani. Mandarić je imel pomisleke in do konca nisem verjel, da bomo podpisali končno pogodbo. Pred nekaj dnevi sem bil nato presenečen, ko smo le sklenili dogovor. Zelo sem bil srečen, potem ko vse do konca nisem verjel.

Zaljubil sem se v Ljubljano. Bil sem na stadionu in videl navijače. To je bilo posebno doživetje. Odločitev seveda ni bila lahka, saj sem podjetnik. Zelo intenzivno sem razmišljal. Končno odločitev sem sprejel v mestu, ko sem pil kavo. Ljudje so bili zelo prijazni. Tisto noč sem nato ob 2.30 sam sedel na mostu, poleg mene pa je bil zmaj. Nobenega drugega ni bilo, saj smo bili srede pandemije. Začutil sem, da želi zmaj priti do mene. Zame velja filozofija, da se klub ne prodaja. Če bom zbolel, potem je treba seveda razmisliti. Želim zgraditi trdne temelje, a uspe mi lahko le, če sem dobrodošel. Če nisem dobrodošel, sem napačen predsednik.

V Ljubljani sem tujec, ki se je zaljubil v mesto in v klub. Videl sem tudi navijače drugih klubov, a mi imamo prav posebne. To je prav posebna moč kluba.

Ni lahko priti v klub kot lastnik nepremičninske mreže podjetij. Vsekakor sem nogometni fanatik, a v mojem poklicu moraš čustva zadrževati, čeprav je to večkrat težko.

Dino Skender je 19. junija 2020 postal trener Olimpije, 8. januarja pa je moral oditi. 37-letni Hrvat bo zdaj dobil drugo priložnost, imel pa bo močno podporo Deliusa. Foto: www.alesfevzer.com
Dino Skender je 19. junija 2020 postal trener Olimpije, 8. januarja pa je moral oditi. 37-letni Hrvat bo zdaj dobil drugo priložnost, imel pa bo močno podporo Deliusa. Foto: www.alesfevzer.com

Upam, da bomo kmalu imeli poln stadion. 16.000 gledalcev in še verjetno 400.000 ali 500.000 ljudi, ki navijajo za naš klub. Sem le eden izmed navijačev.

Moj cilj je, da bo Olimpija na mestih, kamor spada. Mi smo številka ena in tudi ostali bomo na prvem mestu. Prišli bodo tudi porazi, ki pa naj bodo redki. Upam, da bodo očetje želeli vpisati sinove v naš klub. To je moj cilj. Olimpija mora biti odskočna deska za Evropo. Igralcem, ki se bodo dokazali, bom odprl vrata v Evropo. To so moje sanje.

Imam dogovor z gospodom Mandarićem, ki je iz osebnih razlogov odšel v ZDA. Zdaj je velik pritisk in odločil se je, da lahko dam intervju. Držal se bom najinih dogovorov. Olimpija bo klub, ki bo zgled drugim. Vem, kdo je predsednik Uefe. Ne bom ga razočaral. Prepričan sem, da bo zvezda Olimpije svetila. Zmaj se bo prebudil in pripravljen je na boj.

V zadnjem letu je pri Olimpiji velik kaos. Vrstile so se menjave trenerjev. Kaj se bo spremenilo z vašim prihodom?
Odločili smo se za trenerja, ki je mlad in zelo inteligenten. Lahko se zgodi, da bo dobil kakšno ponudbo evropskega kluba in me prosil za prekinitev pogodbe. To željo mu bom izpolnil. Zdaj je doma v Ljubljani in moramo mu dati priložnost, da v miru opravlja delo.

Ko je prvič postal trener, je bilo težko obdobje sredi pandemije. Veliko je bilo mladih igralcev, treningi niso potekali normalno. Prejel je veliko kritik, ker je ob koncu sezone izgubil tekme. V resnici sploh ni dobil prave priložnosti.

Odločitve je nato sprejel gospod Mandarić. Zdaj jih bom jaz, a sem popolnoma drugačen človek. Takih odločitev ne bi nikoli sprejel. Vsak dela napake. Trener je nedotakljiv in ima popolno podporo predsednika.

Bayern ali 1860 München?
Povabil vas bom na tekmo Bayerna. Imam kar nekaj stikov pri 1860 Münchnu, a cilj vsakega igralca je seveda Bayern. Cilj naših igralcev mora biti, da bodo skavti Bayerna prišli na tekmo in ugotovili, da je dovolj dober.