Evropski debi Olimpije in gordijski vozel Maribora

Celje je prvo prišlo do meje dvajsetih točk, potem ko je na svojem stadionu manj zanesljivo z 1:0 premagalo Radomlje. Edini gol za Celjane je dosegel nekdanji vezist Radomljanov Mark Zabukovnik, celjski vtis pa tokrat ni bil takšen kot na kateri od prejšnjih tekem, je debatiralo omizje radijskih nogometnih reporterjev v najnovejši epizodi podkasta Žoga je okrogla.

Celje se pospešeno utrjuje na vrhu

"Celje ni blestelo. Prišla je tekma, ko so imeli Celjani pravzaprav zelo slab dan, niso bili na takšni energetski ravni, kot poprej oz. kot zahteva Riera. To je bil bolj Pilipčukov tempo, ampak zmagi se ne gleda v zobe. Treba je pohvaliti Radomlje, ki so se držale svojega načrta in imele nekaj priložnosti. Je pa za Celje težko igrati takšne tekme, ko moraš po zmagi proti Mariboru in Olimpiji potrditi vse skupaj proti na papirju skromnejšemu nasprotniku, ki pa je zelo motiviran," je povedal Marko Cirman in dodal, da so pričakovanja nogometne javnosti ob prvem mestu na lestvici in slovesu, ki ga Albert Riera ima kot trener, od Celja zdaj zelo visoka. "Zdaj smo sicer že malo razvajeni, na vsaki tekmi od Celja zahtevamo atomski nogomet. Bo pa zelo težko ustaviti to Celje, ni več dveh front, ni več potovanj in Riera ima več časa, da išče prave rešitve za svoje zamisli."

Sorodna novica Celjskih 10:0, Olimpijin šišenski urok in mariborska septembrska ničla

Krznar tava v megli

Celje ima ta hip pred pričakovanima glavnima tekmecema za naslov, Olimpijo in Mariborom že pet oz. devet točk prednosti. Še enkrat so razočarali Mariborčani, ki so izgubili tretjič zapored in zmage ne poznajo že od sredine avgusta. V nedeljo zvečer je v Ljudskem vrtu po golu Nkade Koper zmagal z 1:0.

"Tekma med Mariborom in Koprom je bila zelo skromna, sploh v prvem polčasu, in to z obeh strani. Veliko prepuščenih žog so Koprčani podarili Mariborčanom na svoji polovici, vendar vijoličasti nimajo ta hip ne forme, ne navdiha, marsikdo med njimi pa tudi kakovosti ne, da bi to lahko izkoristili. Koper je zmagal zasluženo, bi pa moral v drugem polčasu tekmo že prej odločiti, imeli so kar nekaj priložnosti," pravi Jože Pepevnik, ki omenja, da se poletno kadrovanje v Mariboru spet zdi bolj zgrešeno kot ne, trener Damir Krznar pa hodi po tankem ledu.

Sorodna novica Koprčani z zadetkom Nkade sprožili žvižge in prižgali alarm v Ljudskem vrtu

"Daleč od tega, da je trener Damir Krznar edini mariborski problem. Tudi on zdaj tava v megli, išče vsaj približno pravo enajsterico, v primerjavi z derbijem v Ljubljani je opravil kar šest sprememb in potem še tri ob polčasu. Po mojem mnenju se kažejo posledice dveh linij kadrovanja v Mariboru, nekateri igralci so prišli na željo športnega direktorja in nekateri na trenerjevo željo. Niso pa nadomestili kakovosti, ki je poleti odšla iz Maribora, sploh v napadalnem delu ekipe. Velik gordijski vozel se je oblikoval v Mariboru tako na igrišču kot zunaj njega."

Sorodna novica Olimpija debitirala s porazom, Lille na severu Francije prevelik zalogaj

Zmaji znova s prepustno obrambo

Prvaki iz Ljubljane so po srednem porazu na uvodu skupinskega dela konferenčne lige v Lillu v soboto gostovali pri mestnem tekmecu Bravu in po vodstvu ob polčasu izgubili s 4:2. Dva gola za rumene je dosegel nekdanji član Olimpijine nogometne šole Martin Pečar, radijski reporter Radia Slovenija Boštjan Janežič pa je videl še eno skromno predstavo Olimpije v obrambi.

"Dinamična tekma je bila to na tem ozkem in kratkem igrišču. Bravo je strup za Olimpijo, ne glede na trenerja, na moštvo, štiri leta že Olimpija ni zmagala v Šiški. Zelena obramba je še vedno prepustna, Joao Henriques je v prvi enajsterici opravil štiri menjave, vendar nogomet, ki ga trenutno igra Olimpija, ni recept za uspeh na dolgi rok."

Sorodna novica Bravo porazil Olimpijo na mestnem derbiju; Celje nadaljuje zmagoviti niz

Olimpija bo v tej jeseni tako kot Maribor in Mura pred leti izkusila krmarjenje na dveh frontah, njen cilj je biti tudi v konferenčni ligi konkurenčen za napredovanje iz skupinskega dela tekmovanja. Boštjan Janežič meni, da bo ravno preskok iz enega v drugo tekmovanje največji izziv za portugalskega trenerja Henriquesa: "Javna skrivnost je, da slovenski klubi ob igranju v Evropi težko premikajo psihološko miselnost, nasprotniki pa se vendarle tudi tu ne bodo premagali kar sami. Sicer ima Olimpija dolg, širok kader, ki pa je bolj kvantiteten kot kvaliteten."

V pogovoru, ki ga je vodil Aljaž Golčer, lahko slišite več tudi o drugih klubih v slovenski ligi, začetku lige prvakov ter poudarkih iz evropskih nogometnih lig.