Miran Vuk, župan Zavrča in prvi mož tamkajšnjega nogometnega kluba, je ogorčen nad vedenjem športnega direktorja NK-ja Maribor Zlatka Zahoviča na sobotni tekmi med Zavrčem in Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com
Miran Vuk, župan Zavrča in prvi mož tamkajšnjega nogometnega kluba, je ogorčen nad vedenjem športnega direktorja NK-ja Maribor Zlatka Zahoviča na sobotni tekmi med Zavrčem in Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com

Mariboru ne gre in zdaj išče krivca pri nas, ker smo palček. Začelo se je tako, da je Zahovič ob polčasu prišel v VIP-prostor, kjer pogostimo sponzorje, delegate in podobno. Ko je vstopil, je rekel: "J**** vam mater. Kaj je zdaj, Zavrč, ste pred Olimpijo slekli gate?" Ljudje so jedli in ga poslušali. On pa še naprej: "Smrdite po mesu in smrdite po ribi, pa niste ne meso ne riba."

Miran Vuk o vedenju Zlatka Zahoviča
Toni Datković in Andraž Šporar
Zavrč po Mariboru čaka obračun z Olimpijo. Tekma bo v sredo ob 18. uri v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

V sobotnem večeru pa smo doživeli veliko razočaranje z izzivanjem vseh uradnih oseb iz NK Maribor in zadevami, ki ne sodijo na športne prireditve. Dogodki, ki smo jim bili priča na in zunaj igrišča, tja ne sodijo. To je iz enih drugih časov, iz ene druge države.


Zlatko Zahovič o tekmi Zavrč - Maribor
Zlatko Zahovič in Krunoslav Jurčić
Zlatko Zahovič (ob njem novi trener Maribora Krunoslav Jurčić, ki je v Zavrču doživel prvi poraz z Mariborom) trdi, da je bil na tekmi deležen žaljivk in groženj. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera bo v sredo debitiral v dresu Zavrča. Foto: NK Zavrč/Nika Grdadolnik
Maribor v Zavrču zabil tri gole, a izgubil

Ko smo poklicali Mirana Vuka, prvega moža nogometnega kluba iz Haloz, smo se želeli pogovarjati predvsem o visokih ciljih kluba in novi okrepitvi Albertu Rieri, toda sobotno dogajanje preveč odmeva, da bi ga lahko hitro pozabili. Vuk je zato želel o incidentu povedati svojo resnico. Njegove trditve so za Zahoviča zelo obremenjujoče. Športnega direktorja Maribora smo prosili za komentar. Povedal nam je, da v klubu že pripravljajo izjavo za javnost. Nekaj minut pozneje so na klubski spletni strani res objavili svoje videnje incidenta, njihov zapis pa v celoti objavljamo pod intervjujem.


Gospod Vuk, ste že kdaj doživeli tekmo, na kateri si ekipa zabije kar dva avtogola, kot se je to v soboto v Zavrču zgodilo Mariboru?
Sem, v drugi ligi, vendar se je to zgodilo nam. Matej Lenart je dosegel tri gole, od tega dva avtogola. Izgubili smo, mislim, da proti Triglavu ali Beli krajini. To je bilo, če se ne motim, leta 2006.

V sredo vas čaka obračun z Olimpijo. Kakšen je cilj?
Vsaj točko bi radi dobili, da smo neporaženi.

S 15 točkami ste na lestvici izenačeni z Mariborom. Najbrž delo vašega novega trenerja Slavka Matića ocenjujete pozitivno ...
Ko kapetan (Toni Datković) reče, da bi igralci za trenerja umrli, kot je rekel v izjavi za TV Slovenija, potem veste, da je v ekipi nastala prava kemija. Prejšnji trener je bil v redu, a ti novi fantje imajo izkušnje iz vse Evrope. Imajo posebne prijeme, upajo si več in igralci so 200-odstotno prepričani o njihovih sposobnostih. Normalno, da rezultat mora priti.

Ima Matić morda kakšne posebne prijeme?
Igralci so ugotovili, da je sicer izredno zahteven do vseh, ampak tudi pošten. Od vseh zahteva enako. Vsakogar na treningih glasno pohvali ali glasno kritizira. In prav z vsakim izmed igralcev se je že vsaj pol ure pogovarjal že osebno. Tega prej ni bilo.

Maribor je na svoji spletni strani zapisal, da je bila organizacija tekme zelo slaba in da ste si privoščili izzivanje z razpihovanjem nizkih strasti. Kakšen je vaš komentar?
To pravijo oni, zdaj pa pokličite vseh preostalih osem klubov. Pokličite Stojića (športnega direktorja Olimpije) ali trenerja Olimpije Pušnika, ko sva bila po tekmi v bifeju na pivu. Vprašajte, ali je imel kdo kakšne težave. Pri nas izgredov ni, tudi ko tuji igralci pridejo v bife. Imamo dvajset navijačev, deset je deklet, od tega sta dve zaposleni na policiji. Ne delajo izgredov, nihče nikogar ne žali. Glejte, Mariboru ne gre in zdaj išče krivca pri nas, ker smo palček. Začelo se je tako, da je Zahovič ob polčasu prišel v VIP-prostor, kjer pogostimo sponzorje, delegate in podobno. Ko je vstopil, je rekel: "J**** vam mater. Kaj je zdaj, Zavrč, ste pred Olimpijo slekli gate?" Ljudje so jedli in ga poslušali. On pa še naprej: "Smrdite po mesu in smrdite po ribi, pa niste ne meso ne riba." Podpredsednik mu je rekel: "Zlatko, glej, ti si naš gost, povabili smo te, če ti kaj ne paše, pa lahko zapustiš ta prostor." Zahovič ga je vprašal: "Me boš udaril?" In je rekel: "Ne bom te udaril, ampak - če ti kaj ne paše, pojdi ven." Ko je odšel iz VIP-prostora, so vsi zaploskali. Bil je pijan, nenormalno je smrdel po alkoholu kot stara steklenica konjaka.

Kaj pa se je dogajalo na tribunah?
Navijači Maribora so ponoreli in začeli lomiti sedeže, ko je dal Maribor avtogol. Izzvali so jih njihovi igralci, in ne mi. Pri nas so navijači ljudje z vasi, ki imajo družine. Pri nas ni takšne skupine, kot so Viole. Naši le navijajo "Zavrč, Zavrč" in nimajo sovražnih besed v svojem besednjaku. Zahovič je preklinjal vse povprek, največkrat je svojega trenerja pošiljal nekam. Ko je šel med prekinitvijo iz svoje lože, je govoril: "Vi, cigani, gnoji završki." Prišel je do Dušana Petkovića (športni direktor Zavrča) in se drl: "Ste prišli iz Beograda, cigani, da boste delali red." Petković ga je vprašal: "Komu ti praviš cigani?" Zahovič je odvrnil: "Nisem rekel tebi, ampak Zavrču." Petković mu je pojasnil: "Tudi jaz sem Zavrč. To si naredil zadnjič, da nas žališ s cigani." Pri nas so sicer ljudje piceki, nihče si ne upa nič reči, Petković pa mu ni ostal nič dolžan, potem se je pa Zahovič čutil ogroženega ...

Na spletni strani NK-ja Maribor piše tudi, da naj bi zdravnik in fizioterapevt pljuvala na navijače Maribora ...
Kje pa. Kakšne laži! Pa da so vratarju Bajzi s klopi naročili, naj se vrže na tla in s tem zavede sodnike, češ da ga je zadel predmet, ki so ga vanj vrgle Viole. Pri Mariboru so specialisti za psihično vojno. Vse to pišejo le zato, da bi zaščitili svoje navijače. Toda navijači imajo "poln kufer" vodstva, saj so zavozili ekipo. Poglejte, Maribor z milijonskim proračunom ima toliko točk kot Zavrč z vasi.


Lotiva se še prijetnejših tem. V sredo gostujete pri vodilni Olimpiji. Bo Španec Albert Riera lahko igral?

Da, vse je urejeno.

Kaj lahko takšen igralec prinese ekipi?
Ogromno. Že teoretično je izredno močan. Gledal je tekmo proti Mariboru, vse si je zapisal in svoja opažanja povedal športnemu direktorju. Fante bo vzgajal, jih v napadu pravilno postavil. Obrambo in zadnje vezne imamo že dobro postavljene, saj ima Zavrč tretjo najboljšo obrambo v ligi. Torej, organiziral bo igro v napadu, da bodo lahko fantje dozoreli ob njem. Si pa že zelo močno želi zaigrati.

Še vedno smo vsi presenečeni, zakaj je ob koncu kariere prišel v Slovenijo, namesto da bi igral v kateri izmed nižjih lig v Španiji!
Petković je eno leto igral v Španiji, tam ima vse prijatelje. Riera želi postati menedžer, pozna Turčijo, Grčijo, Anglijo, Rusijo, ker je petnajst let poročen z Rusinjo. Prišel je še sem preverit, kakšna je kakovost igralcev. V letu, letu in pol, bo menedžer agencije, s katero je prej sodeloval. Sem se je prišel učit, rad bi spoznal Slovenijo. Je pa zelo zadržan, miren fant, lepo vzgojen.

Kje stanuje? Ste mu dali kakšno stanovanje?
Ne, biva v hotelu Primus, kjer smo dobili dobro ceno za njegovo sobo. Zelo rad igra golf. Z razmerami je zelo zadovoljen.

S takšno okrepitvijo merite še višje. Drži, da je vaš cilj, da prvenstvo končate med najboljšo trojico?
Vsekakor, to je naš prvi cilj. Tudi v pokalu lahko pridemo med najboljše štiri. V četrtfinalu igramo z Dravo, ki bi jo morali premagati. Če odigramo še soliden polfinale, smo v finalu in s tem verjetno že v Evropi.

Bi v tem primeru preuredili stadion?
Ne, igrali bi v Celju ali Lendavi. Najljubše bi mi bilo prav v Lendavi, tja bi prišlo največ navijačev. Prekmurci radi obiskujejo naše tekme.

V Maribor pa ne bi šli? So odnosi zdaj nekako sovražni?
Maribor ima prevelik stadion. Bili smo njihov prijateljski klub, tudi s podjetjem smo podpirali Maribor. Nismo sovražniki, a Maribor mora razčistiti pri sebi. Doletela jih je usoda, da so se v soboto kar sami premagali, ampak saj veste, kaj pravijo: nogomet je na dolgi rok pravičen.

Riera je z razmerami v Zavrču zadovoljen, pravi pa, da trava na glavnem stadionu ni dobra. Boste to popravili?
Mi smo boljšo travo že naredili, a je bila težava, da smo kupili 900 kvadratnih metrov trave, bila pa je enoletna namesto dvoletna. Samo en del igrišča ni v redu. Vsak dan ga saniramo, tako da bo v tednu ali dveh pripravljeno.

Kaj pravite na očitke, da pri Zavrču igra premalo domačih igralcev?
Poberemo ves slovenski kader, ki je dober, drugo poberejo predvsem pri Mariboru ali pa gredo fantje takoj v tujino. Dobili smo Aleksa Pihlerja in Jureta Matjašiča. Naša ekipa je brez Zlatana Muslimovića stara 20,8 leta. Zavrč meji na Hrvaško, imamo polovico gledalcev iz Hrvaške. 75 odstotkov Hrvatov dela v podjetju, ki financira ta nogomet. Nekaj vam bom povedal. Neki tujec pri Mariboru ima dlje do doma kot vsi naši tujci skupaj. Zdaj se pa vprašajmo, kdo sploh je tujec. Vsi naši tujci z izjemo Veljka Batrovića so iz EU-ja, tako da niso tujci. Zdaj pa poglejte, koliko igralcev ima Maribor, ki so vzgojeni v ekipi. Niti enega.

Mariborski kriminalisti so vas maja ovadili zaradi več kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti. Kako je s tem?
Ni bilo kaznivega dejanja, le ovadba je bila dana. Ko gre za osebni davčni pregled, ni kazenske ovadbe. Druga stvar: to, kar mi je davčna uprava naložila, teh 660 tisoč evrov davka, to je stečajni upravitelj zavrnil kot neutemeljeno. To je bil pogrom, ki si se ga izmislili proti meni. Ne morem plačati davka za nekaj, ker nisem bil lastnik ali lastnik. Pa ni bil RM Vuk, ampak je šlo za hrvaško podjetje, ki je zaprto od leta 2009 in ne obstaja več. RM Vuk ima vse plačano, vse davke in prispevke. Nikoli ni bil davčni dolžnik.

Tudi sicer kroži precej govoric o netransparentnem poslovanju kluba. Je res, da igralci dobivajo del plače na roko?
Naši igralci imajo profesionalne pogodbe, trije, ki so stari 17 let, pa štipendijsko in vsi dobijo nakazila. Lahko pridete k meni in vam bom pokazal, kam je šel denar za vsakega igralca.

Odgovor NK Maribor na obtožbe NK Zavrč


Ob dopisu iz NK Zavrč se moram odzvati osebno in kot športni direktor NK Maribor. Prvi komentar je: če ne bi bilo žalostno, bi bilo smešno. Toliko laži in podtikanj na enem mestu že dolgo nisem prebral.


Pri NK Maribor smo vedno imeli NK Zavrč za prijateljski klub, z ljudmi v klubu ves čas ohranjali zelo dobre odnose. V tem okolju imamo tudi veliko število navijačev, na kar smo izjemno ponosni. V sobotnem večeru pa smo doživeli veliko razočaranje z izzivanjem vseh uradnih oseb iz NK Maribor in zadevami, ki ne sodijo na športne prireditve. Dogodki, ki smo jim bili priča na in zunaj igrišča, tja ne sodijo. To je iz enih drugih časov, iz ene druge države.


Razumljivo je, da bi vsi želeli narediti vse za zmago svoje ekipe, toda predstavniki domačega kluba so izzvali dogodke velikih razsežnosti. Njihove uradne osebe so hodile v igrišče tudi po 10 metrov v času tekme, zmerjali igralce in vodstvo kluba. To veliko pove o organizaciji tekme, ki je bila ves čas na meji incidenta. Žalostno je, kako so se odzvali pred prekinitvijo, saj njihovega vratarja ni zadela pločevinka, ampak so ga uradne osebe pozvale, naj leži in sproži incident, ko je izzval Viole s skrajno nešportno potezo.


Če je bil kdo v sobotnem večeru deležen žaljivk in celo groženj, je to vodstvo NK Maribor. Sam sem se odzval na njihove provokacije in grožnje kot vsak normalen človek, ob prebranem pa z grenkim priokusom lahko ugotavljamo, do kod so pripravljeni iti predstavniki završkega kluba v svojih zgodbah. Velika laž in podtikanje je omenjanje žaljivk glede našega trenerja Krunoslava Jurčića, kar je popoln nesmisel in pelje do tja, kamor dotične osebe želijo peljati zadeve. Če nas želijo razediniti, se močno motijo. Smo predolgo v nogometu, da bi nasedali malomeščanskim potezam.


Še ena v nizu neresnic je tudi tista o razbijanju inventarja v slačilnici. Steklo sta namreč nehote zlomila ekonoma, ki sta skozi ozka vrata peljala kovčke z opremo. O tem smo obvestili delegata takoj po končani tekmi.


V nobeni točki nismo posegli na športno raven predstavnikov NK Zavrč, po porazu sem trenerju Slavku Matiću tudi športno čestital. Me pa kot športnega direktorja Maribora in človeka, ki ima bogato reprezentančno kariero v majici z našim grbom, zelo skrbi, če lahko po teh dogodkih sklepamo, kam bo šel slovenski nogomet. Vse nas lahko zelo skrbi.


Zlatko Zahovič,
športni direktor NK Maribor

Mariboru ne gre in zdaj išče krivca pri nas, ker smo palček. Začelo se je tako, da je Zahovič ob polčasu prišel v VIP-prostor, kjer pogostimo sponzorje, delegate in podobno. Ko je vstopil, je rekel: "J**** vam mater. Kaj je zdaj, Zavrč, ste pred Olimpijo slekli gate?" Ljudje so jedli in ga poslušali. On pa še naprej: "Smrdite po mesu in smrdite po ribi, pa niste ne meso ne riba."

Miran Vuk o vedenju Zlatka Zahoviča

V sobotnem večeru pa smo doživeli veliko razočaranje z izzivanjem vseh uradnih oseb iz NK Maribor in zadevami, ki ne sodijo na športne prireditve. Dogodki, ki smo jim bili priča na in zunaj igrišča, tja ne sodijo. To je iz enih drugih časov, iz ene druge države.


Zlatko Zahovič o tekmi Zavrč - Maribor
Maribor v Zavrču zabil tri gole, a izgubil