Zlatko Zahovič naj bi izgubil živce v VIP-prostoru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Zahovič naj bi izgubil živce v VIP-prostoru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin Nogometno zvezo Slovenije vodi od februarja 2011. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Arghus in Darko Milanič
Sobotni derbi v Stožicah še buri duhove. Foto: BoBo
Večni derbi brez zmagovalca

Sobotna tekma, ki se je končala brez zadetkov, ima vse bolj "zanimiv" tretji polčas. V mariborskem klubu trdijo, da je predsednik Nogometne zveze Slovenije med tekmo verbalno grozil športnemu direktorju vijoličastih, Čeferin in ljubljanski klub pa to zanikata in poudarjata, da je bil Zahovič tisti, ki se je na VIP-tribuni neprimerno vedel. Iz Olimpije so sporočili, da je "Zahovič nenehno provociral in žalil Čeferina".

Izjavi za javnost si lahko v celoti preberete tukaj:
- NK Maribor
- NK Olimpija

V Mariboru so danes pripravili izredno novinarsko konferenco. "Omeniti moramo dogajanje, o katerem javnost najbrž ni seznanjena, a ne more ostati spregledano. Zgroženi smo, da se na derbiju lahko zgodi, da predsednik Čeferin, ki osebno sploh ni bil izzvan, verbalno grozi Zahoviču. Funkcijo predsednika razumemo drugače, ne pa tako, da se med pogovori v VIP-u in kakšnih izrečenih opazkah na račun neenotnega sodniškega kriterija vmeša na način, da začne posegati po grožnjah. Pri tem pa gre celo tako daleč, da grozi našemu športnemu direktorju in pri tem začne izkoriščati svoj poslovni vpliv," je dejal direktor kluba Bojan Ban, ki pa vsebine omenjenih domnevnih groženj ni omenil.
Čeferin: Zahovič začel vpiti na Zavrla
Za komentar Banovih trditev smo zaprosili Čeferina. "Te trditve so čista izmišljotina, preseneča pa me, da prihajajo od Bana, ki je bil tam in je bil že med tekmo večkrat opozorjen, naj umiri Zahoviča," je zapisal v elektronskem sporočilu.
Kaj se je v resnici dogajalo, lahko opišete svoje videnje dogodka? "Resnično se je dogajalo približno takole. Zahovič je v močno veselem stanju prišel na VIP-tribuno in nekaj minut po začetku tekme pričel vpiti na Aleša Zavrla, generalnega sekretarja NZS-ja, in ga zmerjati. Govoril je, da bo naj****, da je svinja, da je svinja njegov oče Rudi Zavrl, da za sojenjem stoji Vlado Šajn in da naj reprezentanca ne hodi v Maribor, ker bodo sicer napadeni tako igralci kot vodstvo. Nato sem Zahoviču rekel, naj se umiri, in zavpil je name: "Ti pa bodi tiho, ker se s tabo ne pogovarjam!!!" Tako se je "dialog" končal, poslušali smo le povsem pobesnele krike Zahoviča kot npr. "j**** vam m****", p**** vam m*******" in podobno. Bilo je grozljivo neokusno.

Po tekmi je Zahovič ponovno prišel do mene in rekel, da se me ne boji, da me lahko najame in da sem med pogovorom dvignil kazalec, kar on označuje za grožnjo. Mislil sem, da je moj kazalec videl kot strahovito grožnjo zgolj zaradi stanja, v katerem je bil, a vidim, da ni tako. Obnašanje Zahoviča je bilo grozljivo, kar bodo potrdile mnoge priče, ki jim je v svojem pobesnelem stanju pokvaril lep nogometni večer. Škoda za tako velik klub, kot je NK Maribor, da ga ta oseba sramoti."

Konjević: Ban zavaja javnost
Na mariborske trditve so se na podoben način že odzvali tudi iz Olimpije. "Ne le presenečeni in začudeni, zgroženi smo nad izjavami direktorja Bojana Bana, ki je obtožil Aleksandra Čeferina z ničimer izzvanih groženj na račun Zlatka Zahoviča. Po tovrstni reakciji in nelogičnih zaključkih se lahko samo vprašamo, ali smo sploh bili na isti tekmi. Prostaško obnašanje gospoda Zahoviča v VIP-prostoru ljubljanskega stadiona namreč ni nič novega, priča smo mu bili žal že ob derbiju v Ljubljani v prejšnji sezoni, tudi tokrat pa smo bili naravnost šokirani nad njegovim pomanjkanjem osnovnega bontona. V osrednji VIP-prostor je najprej na silo vstopil z osebami, ki niso bile najavljene, potem pa sploh ni zasedel svojega sedeža, pač pa je srečanje stoje spremljal za predsednikom NZS-ja, nenehno provociral in žalil gospoda Čeferina ter s svojim skrajno primitivnim vedenjem motil vse navzoče na omenjeni tribuni," je v izjavi za javnost zapisal direktor Olimpije Sanel Konjević.
"Preprosto ne moremo doumeti, da so se pri Mariboru z zavajanjem lotili opisa grozljivega dogajanja v našem VIP-prostoru, ki ga je na našo veliko žalost spremljala polna VIP-tribuna naših povabljencev. Žal ugotavljamo, da NK Maribor in direktor Ban s tovrstnim zavajanjem javnosti delujeta skrajno neresno in povsem nekulturno," še piše v izjavi Konjevića.

"Družine igralcev so nedotakljive"
Predstavniki Maribora so opozorili tudi na žaljive besedne izpade ljubljanskih navijačev. "Skušamo razumeti navijaško folkloro, na tekmah obstajajo tudi takšne in drugačne zadeve, vse pa se konča, ko dejanja na tribunah postanejo nizkotna in presežejo vse meje dobrega okusa. V soboto smo se morali soočiti z najbolj podlimi zadevami, ki se lahko zgodijo: razžalitvijo našega igralca Željka Filipovića z vzklikanjem parol in celo z izdelavo transparenta z žaljivo vsebino, kar pomeni, da ni šlo za spontano, ampak vnaprej pripravljeno akcijo. Družine igralcev so nedotakljive, v svetu nogometa se jih ne sme izpostavljati in tako mora ostati. Kot klub smo se odzvali že po tekmi, dogodek prijavili delegatu in pričakujemo ostre ukrepe v zaščito družinam nogometašev," je še povedal Ban.

Jug že tretjič razburil Mariborčane
Kot je znano, sta bila Zahovič in trener Darko Milanič zelo razburjena že po sami tekmi. Razjezil ju je sodnik Matej Jug, ki je ob koncu prvega polčasa Arghusu pokazal rdeči karton, tolminskemu delivcu pravice pa sta očitala tudi neenaka merila za obe moštvi.

"Veliko pove podatek, da moramo izredne novinarske konference organizirati, ko je v vlogi glavni sodnik Matej Jug. To se dogaja že tretjič, v medijih se po njegovih potezah redno uporabljajo izrazi farsa in očitno žal pri tem ne moremo več govoriti o naključju," je dodal Ban.

Večni derbi brez zmagovalca