Finančni dolgovi so pokopali Koprčane. Foto: www.alesfevzer.com
Finančni dolgovi so pokopali Koprčane. Foto: www.alesfevzer.com

Koper licence ni dobil zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti. Odločitev licenčne komisije NZS-ja je dokončna.

To pomeni, da odpadejo tudi dodatne kvalifikacije za popolnitev prve lige med Ankaranom Hrvatini in Aluminijem. Prva tekma bi morala biti danes, povratna pa v nedeljo. Obe moštvi bosta tako naslednjo sezono igrali v prvi ligi.

Pravkar končano sezono je Koper končal na šestem mestu in je edini med deseterico klubov, ki ni izpolnil pogojev za pridobitev licence NZS.

Luka Koper odšla že pozimi
Februarja je klub izgubil glavnega pokrovitelja Luko Koper, ki je s klubom predčasno prekinila petletno sponzorsko pogodbo. V Luki Koper so takrat za Primorske novice pojasnili, da so se za prekinitev pogodbe odločili, ker je bil njihov sponzorski denar namenjen razvoju koprskega nogometa in s tem dvigu ugleda luke, ne pa plačevanju dolgov društva FC Koper upnikom.

Klub v prisilni poravnavi
Klub je v prisilni poravnavi. Potem ko je višje sodišče v Ljubljani tik pred koncem lanskega leta razveljavilo postopek prisilne poravnave nad nogometnim prvoligašem z Obale FC Koprom, je okrožno sodišče v Kopru 1. februarja klub znova poslalo v prisilno poravnavo, ki jo vodi Matija Vičar. Nogometni klub svojim upnikom ponuja zmanjšanje navadnih terjatev za 95,5 odstotka, poplačilo preostanka pa postopno v treh letih od pravnomočnosti potrjene prisilne poravnave.

Dolžni tudi Mandariću
Upniki s skupaj 3,7 milijona evrov navadnih terjatev lahko torej v treh letih pričakujejo poplačilo v višini 167.118 evrov. V to številko je všteto tudi nekaj manj kot 997.000 evrov posojila poslovneža Milana Mandarića, ki je zapadlo junija lani, zaradi česar so klubu tudi zablokirali račun.

Največji upnik koprskega kluba je sicer družba Swiss Sport Agency s sedežem na Maršalovih otokih, ki je v prvem postopku poenostavljene prisilne poravnave lani poleti prijavila terjatev v višini 2,12 milijona evrov. Račun v tej višini je FC Kopru izstavila za svetovanje, pogajanja in sklenitev pogodb s 15 nogometaši, ker pa je bil izstavljen šele nekaj dni pred vložitvijo zahteve za poenostavljeno prisilno poravnavo, so se pojavila ugibanja, ali ne gre le za navidezen dolg.