Milan Mandarić ima dovolj Popovićevih obljub in je dosegel, da bodo rubili sredstva z računa FC-ja Koper. Foto: www.alesfevzer.com
Milan Mandarić ima dovolj Popovićevih obljub in je dosegel, da bodo rubili sredstva z računa FC-ja Koper. Foto: www.alesfevzer.com
Toni Datković (Luka Koper)
Zanimivo bo videti, ali bo FC Koper, če prisilna poravnava ne bo šla skozi sodno sito, uporabil načrt B in predlagal stečaj kluba. Foto: www.alesfevzer.com

Ker mu ta noče vrniti dolga, ki je zaradi premetank s prisilno poravnavo pred kratkim s 400.000 evrov spet narastel na milijon, je na sodišču dosegel izvršbo in se usedel na klubski račun.

S klubskih računov - FC Koper ima račun v Kopru in v tujini, pri Zadružni Kraški banki v Trstu - bo sodišče zarubilo sredstva do višine Mandaričeve terjatve. Mandarič, nekdanji predsednik Nogometnega kluba Koper in aktualni predsednik Olimpije, je izvršbo lahko izpeljal, ker zaradi razveljavljenega sklepa FC formalno ni več v postopku poenostavljene prisilne poravnave.


Odločbo koprskega sodišča si oglejte tukaj.

Mandarič za komentar ni bil dosegljiv, njegov odvetnik Franci Matoz pa naše informacije o zamrznitvi računa ni ne potrdil ne zanikal. Tudi na izjavo FC-ja Koper še čakamo. Med drugim nas je zanimalo, kako bo klub zdaj posloval in ali bodo postopek poenostavljene prisilne poravnave peljali naprej. Spomnimo, da je višje sodišče ugodilo Mandaričevevemu ugovoru in postopek prisilne poravnave za FC Koper razveljavilo ter ga vrnilo okrožnemu sodišču v Kopru. To je FC Koper pozvalo, naj v desetih dneh predloži formalne dokaze in tehtne argumente o upravičenosti za prisilno poravnavo, predvsem pa dokaže, da terjatev 2,2 milijona evrov podjetja Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov ni fiktivna, kar trdi Mandarič.

Podjetje iz davčne oaze se je nenadoma pojavilo spomladi, terjatev do kluba pa naj bi imelo, ker naj bi pomagalo pri novačenju igralcev. V nogometnih krogih pa so prepričani, da so se v resnici Popovičevi izmislili načrt, kako se znebiti dolga do Mandariča. Na sodišče so vložili predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, v katerem bi odpisali skoraj vse terjatve do kluba. Višina terjatve podjetja Swiss Sport Agency je, zanimivo, ravno dovolj visoka, da ima lahko odločilno besedo za uspešnost prisilne poravnave, s katero bi preglasovali in izrinili upnika Mandarića. Od tod tudi sum, da gre za navidezni dolg.

Klub je sicer računal, da sodišču terjatev ne po treba razkriti, saj zakon tega pri poenostavljeni prisilni poravnavi ne predvideva, a je višje sodišče zavzelo stališče, da obstaja sum, da FC Koper izigrava zakonodajo z namenom oškodovanja resničnih upnikov, zato bo Popovič, ki ne skriva aktivne vloge v postopku prisilne poravnave, moral že prihodnji teden položiti karte na mizo. Zanimivo bo videti, ali bo FC Koper, če prisilna poravnava ne bo šla skozi sodno sito, uporabil načrt B in predlagal stečaj kluba.

"Nogometni klub FC Koper ni seznanjen s kakršno koli izvršbo, rubežem ali drugim dejanjem izterjave s strani Milana Mandariča ali njegovega podjetja MM Šport in tudi ni prejel kakršnegakoli sklepa o izvršbi ali predloga za izvršbo s strani Mandarića ali z njim povezanih oseb. Na enem izmed TRR računov FC Koper trenutno obstoji samo rezervacija določenega zneska denarnih sredstev, kar pa ni v povezavi z Mandaričem. Na poziv sodišča bo FC Koper v postavljenem roku vsekakor odgovoril in še dodatno obrazložil ter z listinsko dokumentacijo podkrepil stališče, da spada med t.i. »mikro družbe« in da se nad njim lahko vodi postopek poenostavljene prisilne poravnave. Prav tako pa bo v izogib nadaljnjemu netočnemu pisanju medijev in trditvam g. Mandariča pojasnil tudi temelj in vsebino terjatve podjetja Swiss Sport Agency , saj slednja obstoji in nikakor ni fiktivna," pa so v petek sporočili iz FC-ja Koper.