Če prisilna poravnava pade, pomeni to finančni zlom FC Koper, katerega prvi mož je koprski župan Boris Popovič (na fotografiji), na kolena pa ga lahko že danes spravi nekdanji predsednik kluba Milan Mandarić. Zdaj je žogica na Popovičevi strani, da Mandarića prosi, naj ne blokira računa. Foto: BoBo
Če prisilna poravnava pade, pomeni to finančni zlom FC Koper, katerega prvi mož je koprski župan Boris Popovič (na fotografiji), na kolena pa ga lahko že danes spravi nekdanji predsednik kluba Milan Mandarić. Zdaj je žogica na Popovičevi strani, da Mandarića prosi, naj ne blokira računa. Foto: BoBo

O tem, ali je prisilna poravnava sploh upravičena, bo spet odločalo koprsko okrožno sodišče.

Višje sodišče je sledilo razlagi Mandarićevega odvetnika Francija Matoza, da za poenostavljeno prisilno poravnavo FC Koper ni niti formalnih pogojev, saj klub ni konkretno dokazal, da sodi med mikropodjetja, zoper katere je sploh dovoljeno sprožiti poenostavljeno poravnavo.

Utemeljen sum, da so si dolg izmislili
Če bi prisilka v ponovljenem postopku vendarle šla skozi, bo moral klub, v katerem se nič ne zgodi brez Borisa Popoviča, dokazati, da 2,2 milijona evrov dolga do podjetja Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov zares obstaja in ni samo sumljiv navidezni dolg.

Sodišče bo zato moralo ugotoviti, ali je FC Koper prijavil navidezno terjatev. Po prepričanju sodišča je Mandarić navedel dovolj konkretnih dejstev, ki "vzbujajo sum v verodostojnost terjatve največjega upnika Swiss Sport Agency, ki bi sam lahko izglasoval prisilno poravnavo. Ker klub teh sumov ni niti zanikal, saj se je skliceval le na zakon, ki sodišču ne dopušča preverjati resničnosti dolga, kar je očitno razumel kot svojo pravico, da mu zakon pač omogoča "prijavljati" kakršne koli, tudi fiktivne terjatve, je sodišče dolžno preveriti, ali je terjatev fiktivna in gre za zlorabo instituta poenostavljene prisilne poravnave z namenom oškodovanja resničnih upnikov," je v sklepu o razveljavitvi prisilne poravnave zapisalo višje sodišče.

Pomoč iz davčne oaze
Več kot dvomilijonski dolg se je na začetku junija pojavil nenadno in v paketu s podjetjem Swiss Sport Agency iz davčne oaze. Uradno naj bi mu klub dolgoval zato, ker naj bi pomagal pri novačenju igralcev. A je bil to očitno le del načrta, ki so ga Popovičevi skovali, da bi se znebili dolga do Milana Mandarića.

Mandariću namreč od junija spet dolgujejo milijon evrov, saj je razdrl dogovor o odpisu večjega dela dolga in o obročnem odplačevanju preostalih 400.000 evrov, potem ko so z vrnitvijo Popoviča v klub plačila presahnila.

2,2 milijona ravno dovolj za uspešno prisilko
Višina terjatve podjetja Swiss Sport Agency je, zanimivo, ravno dovolj visoka, da ima odločilno besedo za uspešnost prisilne poravnave, s katero bi preglasovali in izrinili upnika Mandarića. Do FC Koper je tako prijazno, da je pripravljeno dvomilijonski dolg skoraj v celoti odpisati. Taka "naključja" so zato že takoj vzbudila sume, da gre za navidezno terjatev. Zdaj to hoče preveriti tudi sodišče.

Se je Popovič ustrelil v koleno?
Če prisilna poravnava pade, pomeni to finančni zlom FC Koper, na kolena pa ga lahko že danes spravi Mandarić. Ker je prisilka razveljavljena, ima možnost takoj zahtevati nazaj svoj milijon in z izvršbo blokirati račun.

Namesto da bi Mandariću odplačali 400 tisoč evrov, kar so v času, ko je klub vodil Ante Guberac tudi dosledno obročno izplačevali, je Popovič s sodno premetanko klubu nakopal takoj izvršljiv milijonski dolg. Zdaj je žogica na Popovičevi strani, da Mandarića prosi, naj ne blokira računa.

Mandarić je danes odsoten, njegov odvetnik Franci Matoz pa sodne razveljavitve prisilne poravnave ni želel komentirati. Na nogometni klub in na Popoviča, ki aktivne vloge v zvezi s prisilno poravnavo ne le da ni zanikal, ampak jo je v intervjuju za Ekipo celo potrdil ("Nismo prvi, ki želimo izkoristiti to možnost"), smo naslovili prošnjo za komentar. Na odziv še čakamo.

Med drugim nas je zanimalo, zakaj terjatev konkretno niso pojasnili že v pritožbi in kdo bo prevzel odgovornost za narasli dolg do Mandarića, morebitno blokado klubskega računa in siceršnjo škodo, ki bi nastala, če prisilna poravnava ne bi uspela. Pod vlogo za postopek poenostavljene prisilne poravnave se je podpisal predsednik kluba Valter Valenčič, ki pravi: "Cilj poenostavljene prisilne poravnave je bil in ostaja dolgoročna finančna sanacija kluba in posledično s tem ustvarjeni pogoji za obstoj in nadaljnji razvoj kluba. Ne drži, da je bila, kot so navajali nekateri mediji, s sodnim sklepom ustavljena oz. zavržena."

"Višje sodišče v Ljubljani je namreč razveljavilo sklep Okrožnega sodišča v Kopru, ker ni vseboval natančnejše obrazložitve sodišča o tem, ali predlagatelj FC Koper izpolnjuje merila za mikro družbe, zoper katere je dovoljeno voditi postopek poenostavljene prisilne poravnave. Ne glede na vse, sklep višjega sodišča.v ničemer ne vpliva na trenutno delovanje FC Koper,« je na naša vprašanja odgovoril Valenčič.

Eugenija Carl, TV Slovenija