Nusmir Fajić ostaja v Muri 05, kjer pa življenje v klubu še naprej poteka po dveh tirih. Rešitev naj bi prinesla preložena skupščina. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nusmir Fajić ostaja v Muri 05, kjer pa življenje v klubu še naprej poteka po dveh tirih. Rešitev naj bi prinesla preložena skupščina. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Mezga
Dejan Mezga, 27-letnik iz Čakovca, je priznal, da bi sprejel vabilo slovenske reprezentance. Ga bo mogoče res kdaj dočakal? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na kratki in dolgi rok najpomembnejša novica zadnjega dne prestopnega roka je vseeno pripadla Mariboru, saj je Dejan Mezga 23. avgusta dobil slovensko državljanstvo, zaradi česar je NZS potrdil, da 27-letnega Hrvata ne bo več imel za tujca. S tem imajo slovenski prvaki v svojem kadru le še štiri prave tujce: Zorana Lesjaka, Agima Ibraimija, Nikolo Komazeca in Marcosa Tavaresa.

Fajić za zdaj ostaja član Mure
Mura 05
je v petek vendarle sklenila pogodbo s 25-letnim Hrvatom Markom Jurićem, ki je sicer že dva meseca treniral s "črno-belimi". Napadalec je doslej igral v istrskih nižjeligaših, nazadnje za Funtano, v letu 2010 pa je bil član prvoligašev v BiH-u Tuzle in Čapljine.

Ob povratni tekmi z Laziom se je zdelo, da bo Nusmir Fajić zagotovo zapustil Mursko Soboto, a za zdaj ostaja pod pogodbo. A nevarni bosanski napadalec lahko zaradi zaostajanja s plačami zahteva tudi arbitražno prekinitev pogodbe. Prav tako v "črno-belem" dresu ostaja Jure Travner, ki pa ima podpisano le amatersko pogodbo.

Pogodbi še z dvema tujcema
Največ ugibanj o Muri pa razvnema nova soloakcija predsednika Miroslava Topiča, ki kljub ostrim kritikam igralcev in okolja vztraja pri skrivnostnih vlagateljih. Po polomu z Italijani so tokrat v igri Nizozemci, za katerimi naj bi po informacijah iz Prekmurja stal denar iz Kitajske. Topič je v petkovem pismu medijem in javnosti zapisal svoje prepričanje, da je Mura 05 le dobila rešitelje kluba.

Predsednik je tako brez privolitve direktorja Mitje Hlasteca in športnega direktorja Igorja Celca podpisal pogodbi z dvema tujima nogometašema. Prvi je Diangi Matusiwa, 26-letni napadalec iz Angole, ki ima tudi nizozemski potni list. Drugi je Stanley Aborah, 25-letni vezist iz Gane, ki ima belgijski potni list. Aborah je člansko kariero začel pri Ajaxu, nazadnje pa je bil član Vitessa. Registracija še ni opravljena, Topič pa upa, da bosta pridobila pravico nastopa po reprezentančnem premoru.

Dva prava nakupa in devet prodaj
V Prvi ligi se je med poletnim prestopnim rokom za odškodnine zapravilo le 109.500 evrov, kolikor sta stala prestopa Franklina Vicenteja iz Gorice v Olimpijo (100 tisoč) in prestop Mitje Lotriča iz Mure 05 v Koper (9.500 evrov). Na prihodkovni strani je v klube priteklo okoli 3,5 milijona evrov, slovenski klubi pa so v tujino poleti prodali devet nogometašev.

Maribor je za dva milijona prodal Etiena Velikonjo Cardiffu, Olimpija je izvozila Dareta Vršiča (Austria Dunaj; pol milijona) in Sretena Sretenovića (Partizan; 100 tisoč), Koper je unovčil Aljaža Struno (Palermo; 300 tisoč), Celje je v Bolgarijo "izvozilo" Romana Bezjaka (200 tisoč). Najuspešnejši prodajalec pa je bila Gorica, saj je v tujino prodala štiri nogometaše. Koliko so Vito Plut (Beveren), Dino Martinović (Verona), Kris Jogan (Verona) in Sandi Arčon (Ašdod) prinesli "vrtnicam", pa ni znano.