Tudi Darko Milanič si želi nekaj sreče pri žrebu kvalifikacij za Ligo prvakov. Žreb 2. predkroga, v katerem bo Maribor začel nastope v začetku julija, bo 20. junija. Foto: MMC RTV SLO/Ž. K.
Tudi Darko Milanič si želi nekaj sreče pri žrebu kvalifikacij za Ligo prvakov. Žreb 2. predkroga, v katerem bo Maribor začel nastope v začetku julija, bo 20. junija. Foto: MMC RTV SLO/Ž. K.
Zlatko Zahović
Zlatko Zahović se ne bi rad srečal z madžarskim prvakom Videotonom, ki so ga Mariborčani lani izločili v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Foto: MMC RTV SLO/Ž. K.
Maribor
V sredo je v Stožicah v finalu Pokala Hervis Mariborčanom iz rok spolzela priložnost, da osvojijo dvojno krono, a lovorika za najboljše moštvo v prvenstvu je štiri dni pozneje le pristala v njihovih rokah. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Viole
Navijači so si v nedeljo zvečer na južni ploščadi Ljudskega vrta dali duška ... Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Maribor
... nogometaši prav tako. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Maribor
Maribor je prvak devetič (1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2009, 2011). Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Vijoličasti gladko do devetega naslova
Triglav se je rešil; Aluminij nov prvoligaš
Tavares dvignil pokal pred razposajeno množico

"Prepričan sem, da bomo imeli burno in vroče poletje," je po nedeljskem sklepnem dejanju jubilejne 20. sezone državnega prvenstva dejal Milanič. Klub, navijači in mesto že živijo v pričakovanju evropskih nastopov. In ta pričakovanja so vsekakor visoka. To dokazujejo tudi Zahovićeve besede.
"Pozimi smo naredili majhno revolucijo v naši ekipi. Naše razmišljanje je bilo zelo preprosto: imamo devet točk prednosti, imamo nezadovoljne igralce, imamo igralce, ki imajo veliko ponudb ... Če bi čakali junij in takrat naredili reorganizacijo, bi bili šest mesecev prepozni, saj želimo v Evropi nekaj doseči," pravi športni direktor vijoličastih. Za zdaj o imenih novih okrepitev še noče govoriti, kot kaže, pa se v Ljudskem vrtu znova obeta kar zanimivo dogajanje na poletni "tržnici".

VIDEO: Tavaresov dvig pokala in slavje nogometašev pred množico razposajenih navijačev si lahko ogledate TUKAJ!
V spodnji fotogaleriji si oglejte še fotografije s slavja.

V nadaljevanju si priberite pogovora z obema tvorcema uspešne mariborske zgodbe, ki sta pred kratkim podaljšala pogodbo s klubom do junija 2014.
Darko Milanič:
Kako bi ocenili zadnjo predstavo v sezoni in zmago z 2:0 nad Domžalami?
Fantje so danes pokazali odlično igro in bili veliko boljši tekmec. Jasno je, da je bila tekma z veliko manj tekmovalnega naboja, ampak kljub temu so jo oddelali resno, dobro in zasluženo zmagali. Meni ta zmaga veliko pomeni.

Najbrž še posebej zato, ker ste na igrišče poslali res mlado začetno enajsterico?
Tudi zaradi tega, pa še ena stvar se mi zdi zelo pomembna: da končaš sezono pozitivno. Pred dvema letoma nam v zadnjem krogu to ni uspelo, tokrat nam je. Prepričan sem, da bomo tudi v novo sezono štartali z zmago.

Prvenstvo je zdaj končno za vami. Ste pričakovali, da vam bodo Domžale do predzadnjega kroga dihale za ovratnik, glede na to, da so imele kar nekaj težav s poškodovanimi igralci?
Vedno lahko poudariš, da ti nekdo manjka. Tudi mi smo bili skozi vso sezono brez nekaterih igralcev, vendar smo verjeli, da bodo igralci, ki so zavzeli njihova mesta, dobro opravili nalogo. Tako je tudi bilo. Domžale imajo izjemno izkušeno ekipo, razlika v letih je očitna na vsaki tekmi, vendar so mladost, znanje in kompaktnost na igrišču pokazali, da smo bili mi v tej sezoni enostavno veliko boljši.

S kakšno oceno od ena do pet bi ocenili spomladanski del sezone?
Ker smo državni prvaki, s pet.

Kako ste zadovoljni z novinci, ki so se vam priključili pozimi, denimo z Nejcem Potokarjem in Etienom Velikonjo?
Nejc je v tem obdobju nosil veliko breme. Jasno je, da je bilo novo okolje, ki zahteva neprimerno več, zanj stresno, vendar moram reči, da je opravil nalogo z odliko. Lahko še veliko napreduje, to je popolnoma jasno in prepričan sem, da v prihodnje tudi bo tako. Kar se tiče Etiena, je tako, da se od napadalca pričakujejo zadetki, in on je zabijal. Tudi danes je zabil, kar pomeni, da je Etien eden od tistih, ki bodo v prihodnje nosili veliko breme.

Lahko kaj poveste o morebitnih novih okrepitvah? Verjetno bo treba ekipo tudi malo osvežiti ...
Športni direktor obvlada svoje delo in prepričan sem, da bo tudi tokrat v prestopnem roku zadel z okrepitvami, predvsem zaradi tega, ker se najverjetneje obeta kakšen odhod.

Lahko izdate kakšno ime?
O tem jaz ne bi govoril, za to je odgovoren športni direktor.

Vam je kaj žal, da se vam danes ob proslavi naslova niso mogli pridružiti Josip Iličić, Armin Bačinović in Siniša Andjelković, ki so bili zasedeni zaradi finala italijanskega pokala?
Bili so nenehno z nami. Njihovo povezanost z moštvom se je čutilo vse od njihovega odhoda. Njihove čestitke, SMS-i oziroma takšna in drugačna hrabrenja so bila vedno prisotna, tako da se mi je zdelo, kot da so danes z nami.

Kaj pričakujete od evropske sezone?
Najprej si želimo imeti malce več sreče pri žrebu, kot smo jo imeli v preteklih letih. S to srečo nam morda tudi uspe. Z morebitnimi tekmeci se še ne obremenjujem. Tu je kar nekaj močnih ekip, a v tem trenutku mi je to, kar smo naredili danes, pomembneje. Gotovo bodo kmalu prišla na vrsto tudi razmišljanja o tem, koga si ne bi želeli.

Lani ste v Evropi zelo dobro nastopili. Kaj bo treba storiti do začetka novih evropskih tekmovanj, da pridete na vsaj približno podobno raven, kot ste bili lani?
Najprej moramo narediti vse, da bi igralci prišli zdravi z odmora. Priprave na novo sezono začenjamo 12. junija. Kar nekaj fantov ima lažje težave, od začetka priprav do prve evropske tekme pa je malo časa. V teh štirih do petih tednih bomo morali opraviti res veliko dela, ker je volja okolja izjemna in naša volja primerljiva z voljo in željo okolja, pa sem prepričan, da bomo imeli burno in vroče poletje.

Zlatko Zahović:
Kaj pričakujete od evropske sezone?
Maribor v zadnjih dveh letih ni imel nikakršne sreče pri žrebu. Vedno smo dobili najtežjega mogočega tekmeca. Seveda kadar se na koncu vse izteče po naših željah, je to toliko bolje. Ampak ne glede na to malo sreče le potrebujemo, saj je, če se Maribor uspešno prebije čez prvo oviro, vse mogoče.
Je to, da ste v drugem predkrogu nosilci, velika prednost?
Seveda je to velika prednost, a v drugem bobnu so tudi ekipe, kot je Videoton, ki ima, mislim, da osemkrat večji proračun kot mi. Tudi Pjunik iz Armenije ni lahek tekmec. To so ekipe, proti katerim lahko odloči ena vratnica. Odločajo lahko res majhni odtenki. So pa v drugem bobnu tudi ekipe, ki jih Maribor enostavno mora premagati.

Kaj bi rekli o navijačih, ki so se izkazali tudi v nedeljo?
Navijači so vedno bili naš 12. igralec, in ne samo to. V določenih trenutkih, sploh v Evropi, je ekipa odigrala še celo morda bolj kakovostno, kot je bila v tistem trenutku sposobna. To je kultura velikih klubov, da so navijači tisti, ki ti dajo veter v hrbet, da lahko narediš nekaj pomembnega.

Vijoličasti gladko do devetega naslova
Triglav se je rešil; Aluminij nov prvoligaš
Tavares dvignil pokal pred razposajeno množico