Nepričakovan preobrat v zadnje četrt ure je v ekstazo spravil Mariborčane in v obup spravil Ljubljančane. Foto: www.alesfevzer.com
Nepričakovan preobrat v zadnje četrt ure je v ekstazo spravil Mariborčane in v obup spravil Ljubljančane. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Milanič
Darko Milanič je zadovoljen zapustil Stožice, čeprav Maribor usode nima v svojih rokah in nogah. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković
Milivoje Novaković, ki je prejel številne žvižge ljubljanskih navijačev, je zanesljivo zadel z bele točke za 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Miran Pavlin in Zlatko Zahovič
Športni direktor Zlatko Zahovič je po zelo težkih tednih prišel na svoj račun. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Handanović
Veselje Jasmina Handanovića. Foto: www.alesfevzer.com
Kronaveter nezadovoljen s taktiko v 2. polčasu
Tudi navijači na večnem derbiju opozorili nase
Maribor s preobratom osvojil Stožice


Izjemno veselje vseh nogometašev, rezervistov, strokovnega štaba in še posebej športnega direktorja Zlatka Zahoviča po golu za zmago z 2:1 nad Olimpijo je pokazalo, kako velike so bile te tri točke za vijoličaste. Naslovi se med seboj zelo razlikujejo. Ko je tekmec 15 točk zadaj, se vse skupaj hitro pozabi. Naslova iz leta 2001, ko je Barnabas Sztipanovics zadel na stadionu za Bežigradom v zadnjem krogu, pa se še vedno zelo podrobno spominjajo številni privrženci Maribora.
Ko je Olimpija pred dvema tednoma doma izgubila proti Krškemu z 0:1 in ponudila veliko priložnost vijoličastim, se je zdelo, da jo bodo petkratni zaporedni prvaki hitro zagrabili. Remija proti Kopru (2:2) in v Celju (0:0) sta na stežaj odprla vrata Ljubljančanom za prvi naslov po letu 1995. Takega vzdušja v Stožicah še ni bilo. Rekordnih 14.500 gledalcev je napolnilo največji stadion v državi in poskrbelo za rekord v slovenskem prvenstvu.
"V Celju smo v drugem polčasu prevladovali, a nismo imeli razpoloženih igralcev, da bi zabili. V Ljubljani smo zmagali. Na koncu tekme je slajše zmagati, a ne bi imel nič proti, če bi zmagali tudi z zadetkom ali dvema na začetku tekme in bi nato bolj mirno pripeljali tekmo do konca. Vsekakor bi bil možen tudi kakšen drug končni izid. Trener ima po dveh tako različnih polčasih veliko dilem," je pojasnil trener Darko Milanič.
Milanič se lahko zanese na rezerviste
V prvem polčasu je bila Olimpija v vseh elementih igre boljša. Maribor sploh ni streljal v okvir vrat, Amir Dervišević je imel edino priložnost, a je meril mimo gola. V drugem delu so vstopili Jean-Philippe Mendy, Marko Janković in Sintayehu Sallalich. Vijoličasti so odigrali precej bolj odločno in v zadnjih desetih minutah prišli do preobrata.
"V zadnjem času se nam dogaja, da igrajo izjemno pomembno vlogo igralci s klopi. Mendy, Janković in Sallalich so odigrali zelo dobro. Na rezerviste se res lahko zanesem. Ko se mi določene stvari ne izidejo, imam nato neko drugo orožje na klopi," je bil zadovoljen strateg najbolj trofejne ekipe v samostojni Sloveniji.
Preveč pasivna igra v prvem polčasu
"Vsi derbiji so zelo naporni. Ta zmaga nam bo dala energijo, to je nova motivacija za igralce in naše navijače. Na srečo se igra nogometna tekma 90 minut, saj po prvem polčasu ni kazalo dobro. Bili smo zelo pasivni, slabo je krožila žoga. Imeli smo drugačen načrt, ki je popolnoma padel v vodo. Olimpija nas je s svojo agresijo spravljala v velike težave. V drugem polčasu smo spremenili način igre, naredili določene menjave, tekmec pa je fizično padel. Začeli smo prevladovati, tekma je bila odprta. Na koncu smo boljšo igro kronali z dvema zadetkoma," je razlagal Izolan, ki je po porazu na uvodni tekmi spomladanskega dela zamenjal Krunoslava Jurčića.

Ni zagotovljeno, da bo Olimpija dobila vse tri tekme
Maribor bo v sredo gostil Rudar, v soboto ga čaka gostovanje v Novem mestu, v zadnjem krogu pa v Ljudski vrt prihaja Gorica. Tudi devet točk ne bo dovolj za naslov, če bodo zmaji ugnali Celje, Rudar in Krko.
"Imamo še tri tekme. Spomladi smo že izgubili kar nekaj točk. Ni zagotovljeno, da bo naš tekmec kar tako osvojil vse točke do konca, le zaradi tega, ker je Olimpija. Seveda enako velja tudi za nas. Moramo še naprej zmagovati. Fantje so po taki tekmi psihično in fizično izčrpani. Res nam je uspelo izničiti zelo veliko prednost na lestvici. Razbili smo neki zid, saj na prejšnjih tekmah ni šlo vse po načrtu," je zaključil Milanič, ki se je po dveh letih in osmih mesecih vrnil v Ljudski vrt.
Tavares potreboval gol po dolgi suši
Tavares v številnih napovedih pred tekmo ni bil predviden za začetno postavo, na koncu pa je bil mož odločitve. "V prvem polčasu nismo dobro igrali. V drugem delu je trener naredil prave menjave, zaigrali smo precej bolje. Na koncu tekme smo dosegli gol za zasluženo zmago. Pomembno je le, da smo tri točke odnesli v Maribor, sploh ni pomemben strelec odločilnega gola. Potreboval sem ta zadetek, saj že dolgo časa nisem zadel," je poudaril strelec enega izmed najpomembnejših zadetkov v bogati klubski zgodovini, ki je Maribor v Glasgowu popeljal v Ligo prvakov.
Vse misli usmerjene proti Rudarju
"Vsi smo stopili skupaj in še naprej bomo nadaljevali v takem slogu. Ob polčasu smo se odločili, da gremo do konca. Verjeli smo v preobrat. Maribor je velik klub, mi ne obupujemo tudi, če je v 80. minuti tekmec v prednosti. Pričakujem, da bomo zmagali vse tri tekme do konca prvenstva. Ta zmaga je velika motivacija za nas. Ta gol na koncu tekme nam bo dvignil moralo za sredino tekmo. Od nedelje naprej bomo mislili le o Rudarju," je dodal Tavares, ki vse bolje govori slovensko.
Vidmar ni prebral Novakovića
V 80. minuti ni bil na vrsti za najstrožjo kazen: "Pri enajstmetrovki je bil določen prvi strelec Novaković. Pri reprezentanci je veliko treniral z vratarjem Vidmarjem, zato smo bili malce negotovi. Zelo lepo je streljal in dosegel gol."
Pravilno predvidel strel Mertlja
V sodnikovem dodatku je Maribor silovito pritisnil, številne podaje iz kota so bile zelo nevarne, Tavares pa je bil na pravem mestu: "Ko sem videl, da gre žoga proti Mertlju, sem predvidel, kaj se bo zgodilo, zato sem šel proti vratom in porinil žogo v mrežo. Jezus mi je pomagal v zadnji sekundi."
Mendy: Vsi se zavedamo, da odločajo male tekme
Mendy je povečal pritisk na obrambno vrsto Olimpije, ki je proti koncu tekme precej popustila. "V drugem polčasu smo se zbudili. Trener se je ob odmoru pogovoril z menoj. Vsi smo se zavedali, da je to neke vrste finale. Proti Kopru in Celju smo bili malce utrujeni, nič nam ni šlo od nog. V nogometu odločajo tako imenovane male tekme, tega se vsi še predobro zavedamo. Sploh se ne želim ukvarajati s kalkulacijami. Vsekakor moramo zmagati vse tri tekme do konca, potem pa bomo videli, ali bo to dovolj za naslov prvaka," je misli strnil visoki napadalec.
Lakota po zmagah se je vrnila
Po zadnjih slabših izidih se je zdelo, da je tista neverjetna lakota po zmagah v Mariboru preteklost. Tekme v Prvi ligi nimajo blišča, ki ga ponuja evropsko prizorišče. Pred letom in pol je v Ljudskem vrtu gostoval Chelsea z Josejem Mourinhom in po zaostanku odnesel točko (1:1), decembra 2014 je prišel še Schalke, ki je po napeti tekmi zmagal z 1:0, nato pa je v Mariboru krivulja počasi začela kazati navzdol. Zmaga na derbiju je bila izjemno pomembna za načeto samozavest. Vijoličasti imajo poleg prvenstva še en veliki cilj do konca sezone - pokalni finale 25. maja v Kopru.

Kronaveter nezadovoljen s taktiko v 2. polčasu
Tudi navijači na večnem derbiju opozorili nase
Maribor s preobratom osvojil Stožice