V Fazaneriji v Murski Soboti bodo, kot kaže, po šestih letih znova gledali prvoligaški nogomet. Deseti prvoligaš bo kljub vsem zapletom očitno Triglav. Foto: MMC RTV SLO
V Fazaneriji v Murski Soboti bodo, kot kaže, po šestih letih znova gledali prvoligaški nogomet. Deseti prvoligaš bo kljub vsem zapletom očitno Triglav. Foto: MMC RTV SLO
Primož Plahuta
Primož Plahuta, predsednik novoustanovljenega Društva nogometna šola Primorje, je optimist. Foto: MMC RTV SLO
Adrijan Fegic
Adrijan Fegic že vrsto let skrbi za vzgojo mladih ajdovskih nogometašev. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda Primorja?
Mura spet med najboljšimi

V Vipavski dolini so lani septembra odprli prenovljen stadion s 1.800 sedeži, ki je stal približno milijon evrov. Ob kopici velikih besed je kazalo, da se klubu obetajo lepši časi, a je realnost pokazala drugačno sliko. Finančne težave iz prejšnje sezone, ko je klub igral v drugi ligi, so se nadaljevale, nogometaši so zadnjo plačo prejeli decembra in sledil je neizogiben klavrn konec - zadnje mesto na lestvici, nepridobitev licence za nastopanje v prvi ali drugi ligi in grožnja o popolnem propadu kluba.

Bodo sestavili ekipo za primorsko ligo?
Stečaja trenutno resda še ni, a vprašanje je, kaj bo prinesel čas. "NK Primorje še obstaja. Moramo se dogovoriti s pokrovitelji, kako bomo poravnali dolgove, poskusili pa bomo sestaviti člansko ekipo, ki bo tekmovala v primorski ligi," je v četrtek za TV Slovenija povedal podpredsednik kluba Branko Bakaršič.
Dolgov je seveda veliko, samo v letošnji sezoni je bil klub nekaterim nogometašem dolžan deset plač. Predsednik kluba in gradbenega podjetja Primorje Dušan Črnigoj - leta 2008 je po raziskavi časnika Dnevnik zaslužil največ med slovenskimi menedžerji (776.402 evrov bruto) - pojasnil že nekaj časa ne daje, glavni pokrovitelj pa se 1. julija po več kot pol stoletja tudi uradno poslavlja od kluba.

Našli rešitev za 200 otrok
Primorje, ki se tako kot večina gradbenih podjetij spopada s hudo krizo, je pred časom računalo, da bi klub delno pomagala rešiti občina z odkupom dela zahodne tribune, a so na občini ta predlog zavrnili. So pa na občini pred dnevi podprli ustanovitev novega društva, s katerim bodo olajšali delovanje mlajših selekcij.

"Iniciativni odbor je imel pred sabo le eno misel: ohraniti 200 otrok na tekmovanjih, na katerih so nastopali in zaključili to sezono. Upamo, da nam bo z novim društvom in ob pomoči NK Primorje to uspelo," pravi Matjaž Bajec, občinski svetnik in član iniciativnega odbora za ustanovitev društva. Predsednik društva Primož Plahuta je optimist: "Imamo zagotovljeno financiranje občine Ajdovščina, nekaj bomo zbrali pokroviteljskih sredstev, nekaj denarja pa tudi z vadninami in s članarinami."

Rešitev pozdravlja tudi legenda ajdovskega nogometa Adrijan Fegic, nekdanji zvezdnik Rijeke in legionar v Franciji: "To bi morali narediti že pred nekaj leti. To je dobra rešitev za mladinski pogon." Pri ajdovskih sosedih v Novi Gorici so člansko moštvo in nogometno šolo organizacijsko in finančno ločili že pred desetimi leti z ustanovitvijo Društva mladi nogometaš Gorica. Ajdovski mladinci in kadeti so letos nastopali v drugi ligi. Potem ko so nekaj let sodelovali z uspešno "valilnico" mladih nogometašev v Biljah, so se pred lansko sezono poti obeh klubov razšle.

V Soboti pričakujejo v povprečju 1.150 gledalcev
Murska Sobota je podobno kalvarijo kot zdaj Ajdovščina doživljala leta 2005. Mura si je tedaj sicer na igrišču zagotovila obstanek v prvi ligi, a ni dobila licence, ker ni izpolnjevala tako pravnih kot finančnih kriterijev. Naslednik Mure, Nogometno društvo Mura 05, je svojo pot začelo v tretji ligi, že v prvi sezoni napredovalo v drugo, v torek pa po odpovedi Aluminija in Interblocka kot četrtouvrščeno moštvo druge lige dobilo vabilo Nogometne zveze Slovenije (NZS) za igranje v Prvi ligi si.

Upravni odbor kluba je odločil, da se bo z izzivom spoprijel, vlogo za pridobitev licence pa so iz Fazanerije na NZS poslali že v sredo. Za sezono nameravajo v klubu porabiti le okrog 300.000 evrov. Ker je tamkajšnje občinstvo kljub neugodnim gospodarskim razmeram (regija ima 20-odstotno brezposelnost) lačno prvoligaškega nogometa, računajo, da bi dobro tretjino te vsote pridobili že z denarjem od vstopnine. Na derbijih proti Mariboru, Olimpiji in Nafti pričakujejo poln stadion, to je skoraj 5.000 gledalcev, povprečen obisk pa naj bi bil 1.150 gledalcev.

Z Muro 05 povezujejo tudi Polaniča in Red Bull
Realisti se sprašujejo, ali bo Pomurje zmoglo "preživeti" dva prvoligaša, ki si ju ne privošči niti veliko bogatejša Ljubljana. Še pred nekaj tedni je namreč kazalo, da bo ta del Slovenije prvič po osamosvojitvi Slovenije ostal brez prvoligaša, zdaj pa bo po "čudežu" v Lendavi, kot kaže, med "elito" prispeval kar dva. Tudi predsednik Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota Danilo Kacijan se boji, da se ne bi zgodba končala žalostno.

Tako Nafta kot Mura se bosta sicer zanesli na polprofesionalni pogon, katerega jedro bodo domači igralci. Murini mladinci se letos lahko pohvalijo z osvojenim Pokalom Slovenije. Člane bo v novi sezoni vodil Robert Pevnik, nazadnje trener Rudarja. Govorice o potencialnih finančnih vlagateljih v zadnjih dneh z Muro povezujejo tudi najbogatejšega Prekmurca in 12. najbogatejšega Slovenca Stanka Polaniča (Intering Holding) in celo avstrijsko podjetje Red Bull.

Kakšna bo usoda Primorja?
Mura spet med najboljšimi