Navijači Maribora so poskrbeli za prekinitev tekme v 58. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Maribora so poskrbeli za prekinitev tekme v 58. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Spomnimo, z navijaškega sektorja, kjer so bili navijači Maribora, so na zelenico poletele bakle, na peščeni del, ki ločuje tribune od zelenice, je priletelo tudi nekaj sedežev, odjeknila je močna eksplozija blizu rezervnih nogometašev Mure.

Na mestu je vprašanje, kako bomo navijače, predvsem tiste, ki pridejo z otroki, lahko prepričali, da je nogomet lepa stvar. Na tak način težko. Verjamemo, da bo NZS v tem primeru primerno in ostro ukrepala ter pokazala ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov. Vsi v klubu smo globoko pretreseni nad dogodkom, ki bo žal še dolgo časa zaznamoval slovensko nogometno sceno.

NŠ Mura, sporočilo za javnost

Glavni sodnik David Šmajc je srečanje prekinil, nadaljeval naj bi se, ko bi se tribune, na katerem so bili navijači Maribora, izpraznile. Ker se to ni zgodilo, vmes pa je na zelenico priletelo še več pirotehnike, se je z delegatom odločil, da derbija ne bodo nadaljevali.

Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline ...
"Danes smo bili v Fazaneriji priča nogometnemu prazniku, ki je na tribune privabil lepo število gledalcev. Ti so poskrbeli za kuliso, ki je v slovenskem nogometnem prostoru prej izjema kot pravilo," so v sporočilu za javnost začeli pri Muri in nadaljevali: "Na žalost pa se je vse skupaj izrodilo v dogodek, ki bi se lahko končal tragično. V 58. minuti srečanja je med naše nogometaše, ki so se ogrevali ob terenu, priletelo eksplozivno telo in ob tem poškodovalo pet naših nogometašev in kondicijskega trenerja. Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic tega dejanja. Vseh šest je moralo po pregledu na soboški urgenci na nadaljnje preiskave v UKC Maribor."

Incident pokomentiral tudi premier Golob

"Rad bi izrazil svoje ogorčenje in obsodbo za dogodke na včerajšnji nogometni tekmi – huliganstvo in nasilje nimata kaj iskati v športu. Rad bi izrazil tudi svojo skrb in željo po čimprejšnjem okrevanju vseh poškodovanih," je na vladni novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena redni uskladitvi pokojnin, dejal premier Robert Golob.

Se bo treba odslej bati za zdravje?
"Na tem mestu se je treba vprašati, ali se bomo zaradi določenih posameznikov morali odslej bati za zdravje tako nogometašev kot navijačev. V bližini dogodka je bil tudi eden izmed pobiralcev žog, ki je v strahu zapustil igrišče. Na mestu je vprašanje, kako bomo navijače, predvsem tiste, ki pridejo z otroki, lahko prepričali, da je nogomet lepa stvar. Na tak način težko. Verjamemo, da bo NZS v tem primeru primerno in ostro ukrepala ter pokazala ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov. Vsi v klubu smo globoko pretreseni nad dogodkom, ki bo žal, še dolgo časa zaznamoval slovensko nogometno sceno," so še zapisali.

Kasalo noč preživel v bolnišnici

Po incidentu na tekmi 21. kroga Prve lige Telemach je noč na opazovanju v bolnišnici preživel nogometaš Niko Kasalo. Ostale poškodovane so že v nedeljo odpustili domov, so sporočili iz murskosoboškega kluba.

Zaradi različnih težav, ki so bile posledice eksplozije, je pomoč v murskosoboški bolnišnici poiskalo pet nogometašev - Kasalo, Tilen Ščernjavič, Žiga Laci, Robert Čakš in Luka Turudija - ter kondicijski trener Gal Ribič. Vse so po pregledu v murskosoboški bolnišnici napotili na oddelek otorinolaringologije v UKC Maribor.

Po tekmi v Murski Soboti policija preiskuje več kaznivih dejanj

Incident obžalujemo in ostro obsojamo. Dogodka, kot se je zgodil danes v Murski Soboti, ne pomnimo in upamo ter verjamemo, da se več nikdar ne bo. Igralcem in članom NŠ-ja Mura, ki so utrpeli poškodbo med pokom ob robu igrišča, želimo uspešno, čim hitrejše okrevanje. Z željo, da se v prihodnje znova pomerimo le v športnem boju na igrišču in brez prisotnosti dejavnikov, ki ne sodijo na stadione ter nimajo nobene skupne točke z nogometom.

NK Maribor, sporočilo za javnost

Tudi v NK-ju Maribor so se odzvali na dogodke
Na dogodke so se v uradnem sporočilu za javnost odzvali tudi pri Mariboru. "Do 57. minute prijetno nogometno popoldne, s podobo stadiona, ki je do tedaj pomenila novo poglavje promocije slovenskega prvoligaškega tekmovanja, je, žal, dobilo črn madež. Uporaba pirotehničnih sredstev, ki je šla čez mejo in privedla do poškodbe nogometašev Mure ter članov strokovnega štaba, je zasenčila ves trud vseh udeležencev na igrišču ter prizadevanj, da bi spremljali nogometni praznik. V pričakovanju tekme namreč ni bilo prisotnih nobenih nesoglasij ali morebitnih tenzij, kar bi lahko vplivalo na početje skupin ali posameznikov. Napovednik dvoboja je bil z obeh strani spoštljiv, le z izpostavljeno nogometno tematiko, prav tako ni bilo razgretih strasti med navijaškima skupinama," so v štajerskem klubu zapisali v uvodu.

Sorodna novica V navijaških izgredih poškodovanih šest članov Mure

Tribune onemogočile razplet tekme
"Z NŠ-ja Mura imamo že dolga leta prijateljske, zgledne odnose. Zato neprijeten dogodek za nas pomeni še večje razočaranje. Ob medsebojnih pogovorih po nedokončani tekmi smo gostiteljem izrekli globoko obžalovanje ob igrišču in v klubskih prostorih, poslovni direktor Bojan Ban je v imenu NK-ja Maribor stopil pred mikrofone v družbi predsednika domačega kluba Roberta Kuzmiča ter obsodil objestno, nevarno početje, ki je privedlo do predčasnega zaključka tekme. Po športni plati so zadeve šle v želeno smer, naše moštvo je vodilo z 2:0 in se približevalo uresničitvi tekmovalnega cilja. Žal pa je početje na tribunah onemogočilo, da dočakamo razplet na igrišču," so nadaljevali.

Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa, ki ne škodi le temu, ampak tudi družbi, kjer je šport del nacionalne identitete. Zato ponovno pozivam ne samo navijaške skupine, ampak tudi klubske funkcionarje, nogometno zvezo, zakonodajne organe in organe pregona, da skupaj poskrbimo za to, da bo obisk stadiona vir športnih užitkov, prijetnega druženja in veselih spominov.

Saša Arsenovič, župan Maribora

Takšnega dogodka ne pomnijo
Sklenili so: "Incident obžalujemo in ostro obsojamo. Dogodka, kot se je zgodil danes v Murski Soboti, ne pomnimo in upamo ter verjamemo, da se več nikdar ne bo. Igralcem in članom NŠ-ja Mura, ki so utrpeli poškodbo med pokom ob robu igrišča, želimo uspešno, čim hitrejše okrevanje. Z željo, da se v prihodnje znova pomerimo le v športnem boju na igrišču in brez prisotnosti dejavnikov, ki ne sodijo na stadione ter nimajo nobene skupne točke z nogometom."

Arsenovič: Opazujemo zlorabo športa
Na dogodek se je odzval tudi mariborski župan Saša Arsenovič: "Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa, ki ne škodi le temu, ampak tudi družbi, kjer je šport del nacionalne identitete. Zato ponovno pozivam ne samo navijaške skupine, ampak tudi klubske funkcionarje, nogometno zvezo, zakonodajne organe in organe pregona, da skupaj poskrbimo za to, da bo obisk stadiona vir športnih užitkov, prijetnega druženja in veselih spominov," je zapisal.

Šest poškodovanih članov Mure zaradi navijaških izgredov