Zlatko Zahovič zapušča vijolično barko. Foto: www.alesfevzer.com
Zlatko Zahovič zapušča vijolično barko. Foto: www.alesfevzer.com

"Končana je skupna zgodba, ki je trajala od 1. avgusta 2007. Sporočamo, da smo se z Zlatkom Zahovičem kot športnim direktorjem NK Maribor sporazumno razšli, kot prijatelji. Sklep je bil sprejet na njegovo pobudo in z današnjim podpisom sporazuma je sodelovanje športnega direktorja s klubom končano," so zapisali v izjavi za javnost na spletni strani kluba.

Novinarske konference niso organizirali zaradi razglašene epidemije novega koronavirusa v Sloveniji.

Zbiral trofeje in premikal mejnike v Evropi
"Zlatku Zahoviču se NK Maribor zahvaljuje za vijol'čne trenutke, za njegov neprecenljiv prispevek v vlogi snovalca kadrovske politike pri zbiranju trofej na slovenskem prizorišču in postavljanju novih mejnikov v evropskem tekmovanju, ki so utrdili Maribor na mednarodnem nogometnem zemljevidu ter mu želimo vso srečo in veliko uspehov na nadaljnji poklicni ter življenjski poti," so še zapisali v Mariboru.

Dvakrat že odstopil, a se tudi vrnil
Zlatko Zahovič
je prišel v NK Maribor poleti 2007 in s 1. avgustom uradno postal športni direktor. V burnih in uspešnih letih je dvakrat že odstopil in se poslovil od vijoličastih, a se je obakrat premislil in vrnil. Marca 2016 je športni direktor pogodbo s klubom podaljšal vse do leta 2024.

16 slovenskih lovorik v Zahovičevi eri
Pod vodstvom Zahoviča, ki je postal alfa in omega kluba iz Ljudskega vrta, je Maribor postal nesporna velesila slovenskega nogometa, pri čemer so uspehe želi ne samo v Prvi ligi in Pokalu Slovenije, temveč tudi v evropskih tekmovanjih. V Zahovičevi eri je Maribor osvojil kar 8 državnih naslovov (od skupno 15), pri tem pet zaporednih med sezonama 2010/11 in 2014/15. Ob tem so bili Štajerci še štirikrat pokalni prvaki Slovenije in štirikrat zmagovalci superpokala, ki pa se ga od leta 2015 ne igra več.

Zlatko Zahovič je kot športni direktor redno dvigoval prah in skrbel za afere. Od besednega napada na predsednika NZS-ja Aleksandra Čeferina, do izpada do gostiteljev v Zavrču. Najbolj sta odmevali aferi s sporočili Agimu Ibraimiju leta 2016 in neprimerne besede novinarju Ekipe leta 2018. Foto: www.alesfevzer.com
Zlatko Zahovič je kot športni direktor redno dvigoval prah in skrbel za afere. Od besednega napada na predsednika NZS-ja Aleksandra Čeferina, do izpada do gostiteljev v Zavrču. Najbolj sta odmevali aferi s sporočili Agimu Ibraimiju leta 2016 in neprimerne besede novinarju Ekipe leta 2018. Foto: www.alesfevzer.com

Trikrat v Evropski ligi, kjer so tudi prezimili
V Evropi so se uveljavili kot palček, ki nasprotuje nogometnim zakonitostim. Po uspehu nad Rangersi so se poleti 2011 prvič uvrstili v skupinski del Evropske lige, kjer so v naslednjih dveh letih zaigrali še dvakrat. V sezoni 2013/14 so postali prvi slovenski klub, ki je prezimil v Evropi, saj so se prebili v izločilne boje Evropske lige. V 1/16-finala so pošteno namučili kasnejšo zmagovalko Sveillo, potem ko je bilo v Mariboru 2:2, je bilo v Andaluziji 1:2.

Dvakrat sodelovali v elitni Ligi prvakov
Še večji in tudi finančno občutnejši podvig je Zahovičevemu Mariboru uspel v sezonah 2014/15 in 2017/18, ko je zaigral v skupinskem delu elitne Lige prvakov. Prvič so v skupini s Sportingom, Schalkejem in Chelseajem osvojili 3 točke za tri remije, kar so nato ponovili tudi tri leta kasneje v skupini s Spartakom Moskvo, Sevillo in Liverpoolom.

Začasni trener Saša Gajser
O vseh nadaljnjih potezah v povezavi s strokovnim vodstvom in kadrovskimi zadevami bodo na Mladinski ulici 20 obveščali javnost sproti.

Odhod Zahoviča z mesta športnega direktorja je sledil odstopu glavnega trenerja Darka Milaniča, ki se je poslovil po sobotnem porazu Maribora proti Bravu (1:2). Klub je v nadaljevanju sporočil, da moštvo do preklica vodi Saša Gajser, donedavni in dolgoletni Milaničev pomočnik. Po šestem ligaškem porazu v sezoni 2019/20 je Maribor na lestvici po 25 odigranih krogih zdrsnil na 4. mesto, pri čemer ima 7 točk zaostanka za vodilno Olimpijo.

Prva liga prekinjena vsaj do aprila

Nogometna zveza Slovenije je v četrtek prekinila vsa nogometna tekmovanja v državi, saj je bila uradno razglašena epidemija ob izbruhu novega koronavirusa. NZS-jev ukrep velja najmanj do konca marca, glede na zdravstvene razmere v državi pa se bo ukrep podaljševal.