Zoran Zeljković je pri Olimpiji prevzel dirigentsko palico od Joaa Henriquesa, s katerim sta se v Stožicah srečala 28. septembra na tekmi Olimpija – Koper (1:1). Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Zeljković je pri Olimpiji prevzel dirigentsko palico od Joaa Henriquesa, s katerim sta se v Stožicah srečala 28. septembra na tekmi Olimpija – Koper (1:1). Foto: www.alesfevzer.com

Joao Henriques je delovanje v Stožicah končal prejšnji teden, vodilni možje Olimpije so nekaj časa namigovali, da naj bi ga nasledil še en tujec, a po daljšem procesu tega niso našli.

Priložnost so nato ponudili Zoranu Zeljkoviću, ki je moral najti skupen jezik s Koprčani za prekinitev pogodbe. Po poročanju Dela naj bi odškodnina znašala med 150.000 in 200.000 evri.

"Izziv in priložnost sta bila prevelika, Olimpija igra tudi v Evropi. Nisem se mogel upreti, a tudi, če se ne bi izšlo, bi z vsem srcem nadaljeval delo v Kopru," je 43-letni Zeljković povedal za Delo.

Novega trenerja bo Olimpija predstavila na novinarski konferenci v četrtek ob 10.30, prva tekma pa ga čaka v soboto ob 20.15 v Domžalah, kjer se bo srečal z Dušanom Kosićem. Pred leti je bil njegov pomočnik v Celju, kjer je storil prve trenerske korake.

Sorodna novica Pri Olimpiji se nagibajo k izkušenemu tujcu, a to ne bosta Klose ali Magath

Kot igralec prvak z Domžalami

Zeljković je v svoji karieri tudi igral za Olimpijo, njen dres je nosil v sezoni 2010/11. Tedaj je zbral 25 nastopov in dosegel štiri zadetke, zeleno-beli so zasedli četrto mesto. S sedmimi podajami je bil najboljši asistent tiste sezone.

V prvi ligi je skupaj odigral 218 tekem, med drugim je bil član Domžal in Interblocka. Z Domžalami je v sezoni 2006/07 osvojil naslov državnega prvaka, z Interblockom pa dva pokala (2008, 2009) in superpokal (2008).

Enkrat je igral tudi za reprezentanco, leta 2008 na prijateljski tekmi na Švedskem (poraz z 1:0).

S Koprom osvojil pokal in bil tudi blizu ligaškega naslova

Samostojno trenersko pot je začel v sezoni 2018/19 pri drugoligašu Iliriji 1911, nato je vodil Krko (2019–2021), ki jo je popeljal v kvalifikacije za uvrstitev v prvo ligo in v njih z Novomeščani namučil Koprčane. S tem je pritegnil zanimanje kanarčkov in poleti pred dvema letoma sedel na njihovo klop.

V prvi sezoni na Bonifiki je s Koprom osvojil Pokal Pivovarna Union, v prvenstvu pa je do zadnjega kroga bil boj za naslov z Mariborom. Pretekla sezona je bila slabša, saj je Koper v Prvi ligi Telemach zasedel šesto mesto in ostal brez uvrstitve v evropske pokale.

Letos gre Primorcem znova zelo dobro, saj so po 12. krogu na drugem mestu na lestvici le dve točki za vodilnimi Celjani. Olimpija je tretja, za Koprom zaostaja štiri točke.

Hadžić nazadnje vodil Triglav

Koper bo prevzel Safet Hadžić, ki ima − zanimivo − zelo dolgo vez z Olimpijo, igral je za obe inkarnaciji ljubljanskega kluba, vodil pa ga je kar v štirih različnih obdobjih. Hadžić je sicer že od junija deloval v Kopru kot svetovalec in skavt.

Njegov pomočnik bo Denis Halilović, ki je v preteklosti prav tako že imel službo na Bonifiki.

"Imam dovolj izkušenj, zato sem sprejel izziv in prevzel ekipo, s katero želim izpolniti cilje, ki so bili zastavljeni. Gremo od tekme do tekme, na vsaki pa želimo zmagati," je v izjavi za klub dejal Hadžić.

Nazadnje je kot trener članske ekipe vodil Triglav iz Kranja med julijem in koncem novembra 2022.

Zeljković še skrit pred javnostjo, Hadžić že pred mikrofonom