Olimpija je nadaljevala tradicijo uspešnih gostovanj v Domžalah. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je nadaljevala tradicijo uspešnih gostovanj v Domžalah. Foto: www.alesfevzer.com

Po 24 krogih prve slovenske lige je položaj praktično identičen lanskemu, le da sta tokrat vlogi obrnjeni. Olimpija je imela v prejšnjem prvenstvu v isti fazi tekmovanja sedem točk naskoka, ki pa ga je do 34. kroga zapravila. Naslov ji je nato prinesla zmaga na derbiju v Mariboru, ko je v 89. minuti gol dosegel Andres Vombergar.

Če je po prejšnjem krogu in remiju na večnem derbiju v Stožicah kazalo na lagodno prednost vijoličastih, je po 24. krogu spet zatlelo upanje v prestolnici. Olimpija je brez praske opravila zahtevno gostovanje v Domžalah (3:1), medtem ko so se Mariborčani doma spotaknili na Celjanih (1:1).

Olimpija dobila derbi ljubljanske kotline

Rožman: Višja sila nas ne spusti bližje Olimpiji
V Domžalah je bilo ključnih uvodnih 15 minut drugega polčasa. Ko je v 48. minuti Goran Brkić v protinapadu premešal obrambo gostiteljev in povišal vodstvo na 2:0, je kazalo na zanesljivo zmago zmajev. Toda le sedem minut pozneje so Domžalčani pred Amedeja Vetriha ujeli priključek. Verjetno usodni trenutek se je zgodil v 59. minuti, ko je sodnik Slavko Vinčić po prekršku Vetriha nad Asmirjem Suljićem nogometašu Domžal pokazal direkten rdeči karton.

Celjani v Ljudskem vrtu zasenčili Maribor

"Drugi gol nas ni vrgel iz tira, čeprav smo ob njihovem protinapadu zelo nespametno odreagirali. Hitro smo se vrnili v igro z zadetkom, nato pa se je zgodil sklop nekaterih stvari, ki se nam konstantno dogajajo proti Olimpiji. Ko smo blizu, pa nas višja sila ne spusti," je povedal trener Domžal Simon Rožman.

Trener Olimpije Robert Pevnik je mnenja, da izključitev ni vplivala na končni razplet: "Kontrolirali smo tekmo, imeli smo večjo posest. Domžale imajo odlično tranzicijo, globino. So zelo nevarne, ampak na koncu menim, da ni odločil rdeči kartom. Odločila je odlična taktika in igra mojih igralcev."

Domžalčani so bili kljub igralcu manj nevarnejši tekmec, toda poti do mreže Nejca Vidmarja niso našli. Dokončno je srečanje v 83. minuti odločil Stefan Savić.

Knapi z novim trenerjem do točke proti Gorici

Pirić preprečil popoln preobrat v Ljudskem vrtu
Štajerski derbi med Mariborom in Celjem ne bo ostal v najlepšem spominu Marcosu Tavaresu, ki je prav v soboto praznoval 35. rojstni dan. V dolgočasnem prvem polčasu so vijoličasti pred 4.000 gledalci na vrata Celjanov sprožili le en strel, pa še ta v 45. minuti ni zadel tarče. Že v uvodni minuti nadaljevanja je po podaji Luke Zahovića vratarja Metoda Jurharja ukanil nekdanji nogometaš Celja Gregor Bajde, kar pa je bilo tudi praktično vse, kar so v napadu prikazali vijoličasti.

Mura z gladko zmago le še dve točki od tretjega mesta

V naslovni vlogi je bil v nadaljevanju vratar Maribora Kenan Pirić, ki je zaustavljal vse poskuse agresivnih Celjanov. Mrežo je ohranil nedotaknjeno vse do 81. minute, ko je prvenec v dresu Celja dosegel Žan Benedičič. Pirić se je še enkrat izkazal prav ob koncu in preprečil, da bi Celjani odšli iz Ljudskega vrta s polnim plenom. V poskusih strelov je bilo kar 23:6 za goste.

Zelo zahtevna tekma, kot smo pričakovali po tem premoru. Tudi zaradi tega, ker smo igrali z nekaj igralci, ki nimajo tekmovalnega ritma in se to nekje pozna. V 1. polčasu smo imeli zelo malo prostora, vendar nam je z globinskimi podajami uspevalo priti blizu vrat, potem pa nam je zmanjkalo natančnosti in razigranosti. Drugi polčas smo začeli dobro, povedli z lepo akcijo Zahovića in Bajdeta. Potem je bilo na voljo tudi več prostora, ki pa ga nismo izkoristili. Ob tem nismo dobro odgovorili na agresivnost nasprotnika. Zaradi tega, ker so pritisnili na našo obrambno vrsto, smo izbijali žogo in izgubljali t. i. drugo žogo, izgubili smo tudi nadzor. Pobude je bilo premalo in posledično so nam bili vedno bližje vratom,” je bledo predstavo Maribora ocenil trener Maribora Darko Milanič.

Majcen zrežiral preobrat v Krškem

V sredo v Maribor prihaja Mura
Tako Maribor kot Olimpijo čakata med tednom prvi polfinalni tekmi Pokala Slovenije. Vijoličasti bodo v sredo ob 20. uri gostili Muro, Ljubljančani pa bodo dan pozneje ob isti uri v Kidričevem igrali proti Aluminiju.

V 25. krogu Maribor v soboto gostuje v Kranju pri Triglavu, medtem ko v nedeljo v Stožice prihaja Rudar. Prenos bo ob 16.45 na TV SLO 2 in MMC-ju.

Pregled 24. kroga Prve lige TS

25. krog

Sobota ob 16.30:
TRIGLAV - MARIBOR

Ob 19.00:
CELJE - DOMŽALE

Nedelja ob 14.45:
GORICA - MURA

Ob 16.45:
OLIMPIJA - RUDAR
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Ob 19.00:
ALUMINIJ - KRŠKO

Ekipa
ZRPGToč.
Maribor24166260:1954
Olimpija24137451:3246
Domžale2497846:3534
Celje24810632:3534
Aluminij241031139:3833
Mura2488835:2732
Triglav24841234:5028
Gorica24681031:4026
Rudar24741326:5325
Krško24371417:4216