Slovenski prvoligaši ne bodo začeli jubilejnega, 30. prvenstva to sredo, temveč deset dni pozneje. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski prvoligaši ne bodo začeli jubilejnega, 30. prvenstva to sredo, temveč deset dni pozneje. Foto: www.alesfevzer.com

NZS je povzel izide obveznega testiranja vseh 10 klubov. Skupaj je bilo testiranih skoraj 450 nogometašev, članov strokovnega vodstva in uradnih oseb, zaznane pa so bile tri okužbe v zasedbi Olimpije.

Odbor za nujne zadeve NZS-ja se je nato odločil, da se začetek tekmovanja v Prvi ligi prestavi na 22. avgust, je sporočila zveza.

Vse tekme pod okriljem NZS-ja bodo do preklica potekale brez prisotnosti gledalcev.

Sprejeli so tudi sklepe za tekmovanje v Prvi ligi, ki po vzoru tujine predvidevajo minimalno število na covid-19 negativnih nogometašev posamezne ekipe, da se tekma kljub posameznim okužbam lahko odigra.

Sorodna novica Stojanović: Zaupati je treba mladim igralcem in jim dati priložnosti.
NZS preložila začetek nove sezone na 22. avgust

Olimpija Ljubljana je tretja ekipa Prve lige, ki je pred začetkom prvenstva v svojih vrstah potrdila okužbo z novim koronavirusom. Prvega so na začetku meseca potrdili v Domžalah, konec preteklega tedna pa je primer okužbe potrdil tudi Aluminij.

V ponedeljek so zmaji kot vsi preostali klubi Prve lige opravili obvezno preventivno testiranje pred začetkom sezone 2020/21 v sredo in četrtek. Testiranje je pri Olimpiji potrdilo, da je prišlo do okužbe z novim koronavirusom, zato je NIJZ posledično odredil karanteno za celotno ekipo in strokovni štab NK Olimpija Ljubljana.

"Zaradi stika s pozitivnimi na novi koronavirus (covid-19) morajo po strokovnih smernicah vsi igralci in strokovni štab v karanteno," so pri Olimpiji zapisali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, potem ko so odkrili tri primere okužb.

Kako naj ravnajo klubi v primeru pozitivnega testa?

Olimpijina tekma 1. kroga proti povratniku med slovensko elito, Gorico, bi se sicer morala igrati v četrtek ob 19.00 v Stožicah.

Zaradi prejšnjih pozitivnih primerov v vrstah Domžal in Aluminija sta bili že prej prestavljeni dve tekmi uvodnega kroga.

V sredo bi se morala v Celju ob 17.00 in pred kamerami TV Slovenija 2 pomeriti državni prvak Celje in pokalni prvak Mura. Druga tekma, ki je bila predtem še uradno na sporedu, je bil četrtkov primorski dvoboj Koper ‒ Tabor Sežana.

Iz NZS-ja sporočajo, da prestavitev začetka sezone Prve lige ne vpliva na začetek preostalih tekmovanj pod okriljem NZS-ja, ki se začnejo v skladu s sprejetim koledarjem tekmovanj in z upoštevanjem novih sklepov za covid-19 za tekmovanja. V drugoligaški konkurenci je tako prva tekma nove sezone med Krko in Rudarjem predvidena za danes, preostali dvoboji prvega kroga pa za sredo.

Olimpija bi morala v četrtek v 1. krogu nove sezone gostiti povratnika v Prvo ligo, Gorico. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija bi morala v četrtek v 1. krogu nove sezone gostiti povratnika v Prvo ligo, Gorico. Foto: www.alesfevzer.com

Intervju z infektologinjo Bojano Beović. Z njo se je pogovarjala Marjeta Hočevar.

Po pozitivnih testih treh nogometašev Olimpije je morala v karanteno celotna ekipa. Pred tem se je enako zgodilo z Domžalami in Aluminijem. Zakaj so navodila v Sloveniji drugačna kot v Evropi? V Španiji sta pri Atleticu odšla, denimo, v izolacijo zgolj dva igralca, ki sta bila okužena. Tudi Uefa je omenjala zgolj izključitev tistih igralcev, ki so okuženi.
Tukaj gre verjetno šum v komunikaciji. Pravila so pri nas enaka kot kjer koli drugje, ker izhajajo iz načina, kako se virus prenaša in kakšna je inkubacijska doba. Tudi pri nas gredo v karanteno tisti igralci, ki so bili z visoko rizičnim v tesnem kontaktu. O tem presodi epidemiolog, ki naredi epidemiološko anketo. S tem ugotovi, kdo je bil z visoko tveganim igralcem v tesnem kontaktu. Ta oseba mora seveda v karanteno. Tukaj ne zadošča negativni test, saj je oseba v inkubacijski dobi in je lahko ta test pozitiven šele čez nekaj dni, ko je oseba že kužna in širi naprej okužbo po športnem koletivu. Tukaj so pravila oziroma pristopi popolnoma enaki povsod.

Seveda pa se lahko ugotovi, da je zaradi slabega spoštovanja vseh navodil med treningi in tekmami, visoko tveganih tesnih kontaktov v enem klubu več kot v drugem. Če se trenira v manjših skupinah, če so potem druženja med njimi v slačilnicah, potem je možno dati v karanteno samo manjši del kolektiva. Če je stikov več, mora v karanteno večji del kolektiva.

Ampak klubi imajo podobne treninge. Že prej sem omenila Atletico. Zakaj taka razlika?
Prav gotovo so ugotovili, da sta bila samo ta dva igralca v stiku. Ne vem sicer, kakšne so bile razmere. Pri njih se bo zgodilo enako. Če niso šli v karanteno vsi kontakti, se jim bo okužba širila po klubu naprej.

Omenili ste visoko tvegane kontakte. Kaj bi pri nogometaših ocenil za to?
Tu gre za neko natrpano garderobo, kjer ne morejo vzdrževati dva metra razdalje, pa recimo kontakt s trenerjem, ki ne nosi maske, pa bi je moral. Med treningi in tekmami igralci globoko dihajo, gre za širjenje kapljic ... Tu gre za presojo epidemiologa iz situacije v situacijo. Če se okužba širi naprej, je problem še bistveno večji, kot če se da v karanteno tiste v kontaktu.