V sredo se začne nova, trideseta sezona Prve lige Telekom Slovenije, NZS pa je obletnico ovekovečil v letošnjem logotipu tekmovanja. Foto: NZS
V sredo se začne nova, trideseta sezona Prve lige Telekom Slovenije, NZS pa je obletnico ovekovečil v letošnjem logotipu tekmovanja. Foto: NZS

Od prvega kronanja Celja za prvaka Slovenije do prve tekme jubilejnega 30. državnega prvenstva v nogometu, ko se bosta v sredo ob 17.00 (v prenosu na TV Slovenija 2) najprej pomerila ravno državni in pokalni prvak, bodo minili le trije tedni.

Ob štartu že prestavljene tri tekme
Kaj so lahko klubi Prve lige TS sploh opravili v tako kratkem času in kako se lotiti novega prvenstvenega maratona, na katerega bo še naprej močno vplivala pandemija koronavirusa? Ne nazadnje je Nogometna zveza Slovenije zaradi pozitivnih primerov že pred štartom prestavila tri tekme (Domžale ‒ Bravo in Maribor ‒ Aluminij v 1. krogu ter Domžale ‒ Maribor v 2. krogu). Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je sicer zatrdil, da prestavljanj tekem v nedogled ne bo in bodo morali klubi zaigrati brez okuženih igralcev.

Mijatović: Ne bomo kar v nedogled premikali tekem

"Zelo poseben položaj. Sezona je zdaj dejansko razdeljena na tri dele. Običajno smo imeli zimske in poletne priprave, zdaj so bili pa še te koronski odmor in priprave. V tem trenutku gre zdaj bolj za mini premor kot resne priprave. Zelo zanimivo bo pogledati, kako so se ekipe odzvale, saj gre za neznano situacijo za vse. Doziranje forme bo ključno," v pogovoru za MMC pred začetkom nove sezone Prve lige razmišlja strokovni sodelavec TV Slovenije in trener Slaviša Stojanović.

Sorodna novica Vrača se slovensko prvenstvo in z njim tudi Nostradamus

Ali so slovenski klubi konkurenčni v Evropi?
V nedeljo in ponedeljek so najboljši štirje slovenski klubi pretekle sezone dobili nasprotnike v evropskih tekmovanjih. Sreča pri žrebu je pošteno pobožala celotno četverico, prav noben nasprotnik ni izraziti favorit in mogoče se lahko to poletje uresniči sen, da bi vsi slovenski klubi v Evropi preskočili vsaj prvo oviro.

"Evropa je druga doza realnosti, da vidimo, kje smo, kako smo. Da se vidi, ali so slovenski klubi konkurenčni zunaj meja. Po vsej Evropi je zelo podoben položaj oz. v nekaterih klubih sploh niso imeli dokončanega prvenstva. Ne bo časa za premore, razmislek. Šlo se bo iz tekme v tekmo, tako v Prvi ligi kot Evropi," nekdanji selektor Slovenije in dvakratni državni prvak z Domžalami poudarja pomen evropskih klubskih tekmovanj. Športni uspeh v kvalifikacijah Uefe zna nagraditi, kar pri proračunih slovenskih klubov in še v ozračju gospodarske krize hitro predstavlja veliki cilj na štartu sezone.

Nova sezona velika neznanka
S Stojanovićem smo se nato lotili pregleda vseh desetih klubov Prve lige, ki bodo tekmovali v sezoni 2020/21, kar je povzeto v napovednem zapisu ob vsakem klubu. Ker pa je napovedovanje v nenavadnem letu 2020 še bolj oteženo, je Stojanović poudaril: "Nova sezona je velika neznanka. Posebnost, ki je ne poznamo. Tukaj je zdaj še vročinski val, ki bo vplival na kakovost igre v prvih krogih. Konec septembra in na začetku oktobra, ko bo že znano, kaj je komu uspelo v Evropi, lahko pričakujemo večjo stabilnost v igri. Velika nihanja zlasti na začetku sezone so nekakšna zakonitost v našem koncu Evrope, tako v bolgarskem kot srbskem prvenstvu, kjer sem deloval."

Slediti je treba modelu Celja, Mure in Brava
Za zaključek je strokovni komentator TV Slovenije izluščil še rdečo nit, ki bi se morala vleči iz pretekle v novo sezono: "Celje, Mura in Bravo imajo skupni imenovalec ‒ zadnje tri sezone imajo istega trenerja in enako ogrodje moštva. Zaupati je treba mladim igralcem in jim dati priložnosti. Treba je slediti temu modelu in zaupati tudi domačim trenerjem, ki so večkrat pokazali, da so sposobni zgraditi eno zgodbo."


CELJE, prvak Slovenije:

Celjani dobili nasprotnika v Ligi prvakov

Celjani so pod taktirko Dušana Kosiča in s polno podporo klubske uprave tri leta gradili ekipo. V ključnem trenutku so obdržali nosilce igre, kar je ključnega pomena za Evropo. Vprašanje je, ali jo bodo obdržali tudi za celotno slovensko prvenstvo, saj ob podaljšanju prestopnih rokov ni izključeno, da imajo mogoče že kakšne dogovore, da pride do prestopov po slovesu od evropskih tekmovanj. Niso izgubili igralcev in so še okrepili zasedbo s tistimi, ki so si jih želeli.

"Irski prvak Dundalk je specifična ekipa otoškega nogometa, ki so vedno nekaj posebnega," je o nasprotniku Celja v 1. predkrogu Lige prvakov dejal Stojanović in poudaril, da so se slovenski klubi v preteklosti vedno mučili z irskimi klubi.

Prihodi (3): Matic Vrbanec (Aluminij), Mico Kuzmanović (Rudar Velenje), Filip Dangubić (Chindia/ROM);
Odhodi (1): Jure Travner.

MARIBOR, 2. mesto

Maribor še ne ve, kdaj bo začel s Prvo ligo

Maribor nadaljuje prenovo in pisanje novega poglavja po koncu ere Zlatka Zahoviča. Vijoličasti osvežujejo ekipo, kar bi najbrž sicer morali narediti že pred kakšnim letom, meni Stojanović. Na novih šefih: športnemu direktorju Oliverju Bogatinovu in trenerju Sergeju Jakiroviću je naloga, da se novinci in novo jedro ekipe ustrezno odzive. "Motivacije v Ljudskem vrtu ne bo manjkalo, prav tako želje, da se hitro vrnejo v boj za prvaka, v katerega so bili že letos kljub težavam dolgo vpleteni."

Prihodi (3): Jan Repas (Caen/FRA), Ilija Martinović (Aluminij), Ažbe Jug (Fortuna Sittard/NIZ);
Odhodi (2): Aleksandar Rajčević (Koper), Nardin Mulahusejnović (Koper).

OLIMPIJA, 3. mesto

Skender: Nimamo veliko prostora za napačne odločitve

Nova sezona, nov prestopni rok in nova sprememba smeri plovbe, še vedno pa šef ostaja Milan Mandarić. Zmaji so znova v kadrovskih rokah Mladena Rudonje. Velika neznanka, ogromno odhodov ključnih igralcev. Nekaj prihodov igralcev, ki jih Stojanović osebno pozna. Stalnica ostaja, da je vsak dan nekaj novega in ogromno turbulenc. "Ali je dovolj časa, da se hitro uglasijo? Veliko vprašanje, a prvenstvo je maratonski boj."

Prihodi (5): Žiga Frelih (Inter Zaprešič/HRV), Matic Fink (Domžale), Dražen Bagarić (Široki Brijek/BiH), Uroš Korun (Piast Gliwice/POL), Angel Lyaskov (CSKA Sofija/BLG);
Odhodi (10): Macky Bagnack (Partizan/SRB), Stefan Savić, Luka Menalo, Tomislav Tomić, Roman Bezjak, Marko Gajić, Rok Kidrič, Matic Črnic, Bojan Knezević, Matija Orbanič.

MURA, 4. mesto in pokalni prvak

Prekmurci lahko naredijo še korak naprej. Tako kot je bilo Celje v pretekli sezoni, je lahko Mura v prihajajoči. Poznajo trenerja Anteja Šimundžo in njegovo filozofijo, vsako leto so boljši in stabilnejši. Imajo sicer občuten hendikep, ker ni gledalcev, saj je njihova podpora izjemnega pomena, tako navijaško kot finančno. Tudi čarnobejli so skupaj že tri leta, avtomatizmi v igri so vidni. "Od Mure lahko znova pričakujemo lepe predstave."

Prihodi (0): /
Odhodi (5): Jon Šporn, Lovre Knežević, Andrija Bubnjar, Luka Asentić, Dean Šafarić.

ALUMINIJ, 5. mesto

Aluminij po odhodu nosilcev igre znova išče talente

Od januarja dalje je viden kadrovski in rezultatski osip pri Aluminiju, ki je po fantastični jeseni krojil celo vrh lestvice. A po prodaji Dejana Petrovića in dolgi koronski prekinitvi je močno padla tudi uspešnost kluba, ki je prelahko izgubil v finalu pokala. Zaradi dogovora z Mariborom je bil zamrznjen steber obrambe Ilija Martinović, k prvaku je šel kapetan Matic Vrbanec, zdaj so izgubili še prvega strelca Anteja Živkovića. Veliko odhodov, kar je za klub, kot je Aluminij, zelo velika izguba. "Potrebovali bodo čas, da najdejo podobne talente, ki bi lahko vrnili klubu konkurenčnost iz zadnje jeseni."

Prihodi (2): Emir Azemović, Aljaž Krefl;
Odhodi (4): Matic Vrbanec (Celje), Ilija Martinović (Maribor), Ante Živković, Sanin Muminović.

BRAVO, 6. mesto

Bravo se noče zadovoljiti z doseženim v Prvi ligi

Pozimi so v Šiški so zelo dobro kadrovali in izbrali pravilne okrepitve, ki so se zelo hitro znašle v klubu, a zdaj so po koncu posojanja izgubili smrtonosni napad. Tudi Bravo ima tri leta istega trenerja Dejana Grabića, ki ima podporo in zaupanje, zaradi česar so resni kandidati, da prestopijo iz spodnjega v zgornji dom. "Vidimo, da so spet kar aktivni v prestopnem roku, tako da se lahko spet hitro dobro znajdejo."

Prihodi (4): Cahn-woo Kim, Orbanič (Olimpija), Kidrič (Olimpija), Michele Šego (Hajduk/HRV);
Odhodi (2): Ogungbaro, Ibeisheh.

TABOR SEŽANA, 7. mesto

Camoranesi z novim vratarjem Koprivcem želi narediti še korak naprej

Pisana zasedba, kjer so bili tujci dobro izbrani in pravilne okrepitve. Tuji nogometaši, tako izkušeni kot mlajši, so dali Sežani zelo veliko. Vendar so zdaj izgubili kapetana Azinovića in krilnega aduta Bongonguija. Trener Mauro Camoranesi pušča svoj pečat, a ne zaradi svoje slavne igralske preteklosti. Argentinski Italijan je preprosto gradil brez pritiska in težkih besed ter pripeljal Kraševce v območje udobja, ko jih je bilo težko premagati. "Pozna se Camoranesijeva roka in njegove taktične različice v igri."

Prihodi (5): Jan Koprivec (Kilmarnock/ŠKO), Aldair, Jakoslav Stanković, Christos Rovas, Gaston Alonso;
Odhodi (7): Rodrigue Bongongui (Hapoel Hadera), Antonio Azinović (Horn), David Adam (Koper), Stefan Stevanović (Koper), Ivor Horvat, Karolis Laukzemis, Lazar Milosev.

DOMŽALE, 8. mesto

Domžale: Zadnji testi na novi koronavirus negativni

Domžale si ne morejo več privoščiti takšne zoprne in težke sezone. Še pred kratkim se je od njih pričakovalo, da bodo mešali štrene Olimpiji in Mariboru, a zdaj so se dolgo borili za sam obstanek v Prvi ligi. Trd pristanek iz višav.

"Domžale se morajo boriti za najvišja mesta. Lanska sezona je velik opomin, da je treba stvari tudi spremeniti in drugače delati."
Lahko pričakujemo.

Prihodi (3): Arnel Jakupović, Marko Martinović, Nick Hanik Horvat.
Odhodi (5): Branko Ilić, Matic Fink (Olimpija), Dejan Lazarević, Nikola Vujadinović, Kaheem Parris,

KOPER, prvak 2. SNL

Koper se ambiciozno vrača v Prvo ligo

Ambiciozni drugoligaški prvak, ki zna hitro presenetiti. V svoje vrste je zvabil kar nekaj kakovostnih in izkušenih igralcev, ob tem uživa še prednost polnega primorskega bazena mladih.
Miran Srebrnič je prvoligaški trener z izkušnjami, sočasno ima s Prvo ligo precej izkušenj tudi vodstvo kluba. "Mini presenečenje v tej sezoni, pod pogojem, da najdejo harmonijo z novinci."

Prihodi (6): Aleksandar Rajčević (Maribor), Nardin Mulahusejnović (Maribor), David Adam (Tabor), Ivan Vargić, Stefan Stevanović (Tabor), Blagota Marković (Partizan).
Odhodi (4): Goran Galešić, Dejan Djermanović, Lucas Vranješ, Edi Baša.

GORICA, zmagovalec kvalifikacij

Burgić: Jedro je sestavljeno in ekipa je sposobna za Prvo ligo

Kljub prepričljivemu uspehu v dvoboju s Triglavom za popolnitev Prve lige je Gorica neznanka, kako bodo zdržali boj z drugimi klubi, ki iščejo več okrepitev in imajo širši kader. Imajo dobrega trenerja Borivoja Lučića, ki razume nogomet in zlasti mlade igralce, ki jim daje priložnosti, na čemer tudi temelji goriški model. "Zagotovo bodo morali postoriti kaj v povezavi z okrepitvami. Potrebni so širok kader in tudi izkušnje." Na te so odgovorili z vrnitvijo Gorana Cvijanovića, a so tudi izgubili najboljšega posameznika Bedeja Osujija.

Prihodi (1): Goran Cvijanović.
Odhodi (2): Bede Osuji, Žan Leban.