Se bo vijoličasta vladavina nadaljevala še šesto leto? Maribor se iz zgodovine že ponaša z nizom sedmih državnih naslovov. Foto: www.alesfevzer.com
Se bo vijoličasta vladavina nadaljevala še šesto leto? Maribor se iz zgodovine že ponaša z nizom sedmih državnih naslovov. Foto: www.alesfevzer.com

Pričakovanja so vedno visoka. Dejstvo je, da si na domačem prizorišču želimo osvojiti prvenstvo in pokal, v Evropi pa odigrati vsaj šest tekem.

Direktor Maribora Bojan Ban.
Marko Šuler in Dalibor Volaš
Domači tekmeci Maribora dvomijo, da bi morebitni izpad slovenskih prvakov proti Astani kaj močno povečal njihove možnosti. "Lažje bo presenetiti Maribor, če bi znova dolgo igral v Evropi." Foto: BoBo

Legendarni finale sezone 2000/01 na starem Bežigradu, ko je Barnabas Sztipanovics prinesel Mariboru peti naslov prvaka, Olimpiji pa grenko razočaranje še zdaj zbuja skomine po pravih derbijih, ki bi krojili slovensko državno prvenstvo.

Green Dragons, ki bojkotirajo domače tekme, a množično hodijo na gostovanja
Povsem prenovljena Olimpija in znova Green Dragonsi na severu Stožic. V Ljubljani so prepričani, da je vse nared za začetek pravega vzpona "zeleno-belih", ki so bili zadnji dve sezoni daleč od boja za vrh. Foto: BoBo
Luka Koper
Luka Koper je v zadnjih mesecih že osvojila dve slovenski lovoriki in pri tem obakrat premagala favoriziranega nasprotnika: v pokalu Celje, v superpokalu pa Maribor. Velja se spomniti, da so ravno "kanarčki" nazadnje leta 2010 presekali niz naslovov Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
S tekmo Maribor - Zavrč se bo v petek začela Prva liga

25. sezono slovenskega prvoligaškega plesa: 36 krogov za novega državnega prvaka, za kar pa je resnično favorit samo NK Maribor.

Slovenski nogometni vladarji drevi ob 20.15 v Ljudskem vrtu začenjajo lov na šesti zaporedni in skupno že 14. naslov državnega prvaka. V prid Maribora govorijo vsi ključni nogometni dejavniki: kakovost igralcev in velika izbira med njimi, izkušnje in tradicija, uigranost klubskega vodstva s polno blagajno in za piko na i še največ navijačev.

Kdo si ne upa staviti na Maribor?
Vse razen nove zvezdice vijoličastih lahko v napovedi sezone mirno označimo za senzacijo. A za športno tekmovanje predvidljivost razpleta ni zaželena, hkrati pa tudi nobena vladavina ne traja vekomaj. In tukaj se po veliki preobrazbi kot dostojen izzivalec velikih ambicij ponuja Olimpija, ki pa ima eno veliko napako: od vnovičnega rojstva kluba še vedno čaka na prvo lovoriko med najboljšimi v Sloveniji.

Vabljeni k napovedovanju izidov!
Pravega nogometnega predaha je konec, saj je tu že nova sezona slovenskega državnega prvenstva, ki se začenja že v petek, s tem pa se vrača tudi Nostradamus! Vabljeni k napovedovanju izidov!

Maribor, ki je med poletnim prestopnim rokom daleč najmanj spreminjal zasedbo, je zdaj obremenjen z Evropo, kjer proti Astani lovi obveznih 6 evropskih tekem, velika želja pa je že peta zaporedna jesen v skupinskem delu evropskih tekmovanj. S tem naj bi kot običajno prišla nihanja med prestopanjem Liga prvakov – Prva liga, v le-tej pa je Ante Šimundža spomladi demonstriral, da tudi brez presežka lepe igre taktično lahko pomete z domačimi tekmeci. Kapetan Marcos Tavares je zgled in prototip vijoličastega bojevnika, kakršnega pri izzivalcih ni, seveda pa je tukaj še naprej alfa in omega Mariborovih uspehov – športni direktor Zlatko Zahović.

Nov predsednik, direktor, trener in ključni igralci
Velika zgodba začetka nove prvoligaške sezone je tako nova Olimpija. Izet Rastoder je zgodovina, tukaj je Mr. Fixit Milan Mandarić, v Stožice se vračajo Green Dragonsi, kadrovsko so zmaji povsem prevetreni in kot edini med deseterico z novim trenerjem Marjanom Pušnikom. V Ljubljani po dolgem času vlada zanimanje in celo vznemirjenje za domači klubski nogomet, pri čemer pa bo ključen ravno dober začetek nove zgodbe. Ugank in vprašanj je veliko, prve odgovore bo dala že Gorica v soboto.

Za pravi uspeh domače nogometne lige je marsikdo prepričan, da je nujnost prevladovanja Maribora in Olimpije, mogoče celo v škotskem slogu Celtic/Rangers, a doslej je bil to skorajda vedno račun brez krčmarja.

Na Obali uživajo evropsko poletje
Kot prvi v vrsti, ki se ne bo oziral na ljubljanske in ne mariborske želje, je Luka Koper. Po zavoženi sezoni so sredi pomladi nazaj pripeljali trenerja Rodolfa Vanolija in vse podredili osvojitvi pokala. Na začetku poletja so dejansko unovčili evropsko vozovnico, vmes pa v superpokalu proti Mariboru pokazali, da znajo biti še trši taktični oreh za slovensko sceno kot so serijski prvaki. Če se dvoboj s Hajdukom ugodno razplete, bo tudi finančno blagodejno za konkurenčnost Prve lige. Mogoče pa namesto dvovladja dobimo troboj na osi Koper-Ljubljana-Maribor?

Popravljanje vtisa v Domžalah in Celju
Slovenski prvaki so zadnja leta vedno poudarjali, da so njihov glavni tekmec Domžale. Vendar se je po sanjski lanski jeseni hitro zataknilo, zdaj je sledil še vnovičen zgodnji izpad iz Evropske lige. Za Luka Elsnerja je začetek Prve lige popravni izpit, a je tik pred začetkom izgubil steber obrambe in vprašanje je, ali je to zadnji odhod, sočasno pa Domžalčane zdaj že kronično muči neučinkovitost.

Lanski hit sezone je bil Celje, ki pa je z najvznemirljivejšim igralcem lige na koncu bilo dvakrat drugo. Simon Rožman je ostal brez najboljšega, gladko izpadel iz Evrope proti premočnemu Slasku, a ohranil prepričanje, da bodo grofje ohranili vsaj mesto v zgornjem domu deseterice. Pri tem je veliko odvisno, ali bo kapetan Blaž Vrhovec ostal v Celju.

Haložani celo za Evropo, Rudar za stabilnost
Zavrč
je nenavadni fenomen slovenskih lig, ki na pol leta menja po celotno enajsterico igralcev, jeseni se lahko bori celo za sam vrh, nato pa mirno zaključi sezono v zlati sredini. A po dveh 5. mestih predsednik Miran Vuk napoveduje korak proti Evropi, kar s tujsko legijo ni nemogoče, zlasti če ne bo spet zimske čistke.

Manj opazno je poleti velike spremembe doživel Rudar Velenje, kjer je nova uprava, športni direktor pa je postal nekdanji reprezentant Spasoje Bulajić. Glavni cilj knapov je stabilnost kluba, ki ima dolgove, a hkrati bogat nabor talentov, ostal pa je tudi trener Jernej Javornik, ki upa na vnovično strelsko prebujenje Mateta Eterovića, pred dvema letoma že najstrelca lige v dresu Rudarja.

Krka postaja stalnica, Gorica rešuje klub
Stabilnosti in nov korak naprej je cilj Krke. V Novem mestu pričakujejo še zanesljivejši obstanek v Prvi ligi, infrastrukturni napredek, hkrati pa se naj bi igralski delež domačih fantov postopoma še naprej dvigal, zagotovilo temu je trener Andrej Kastrevec. Nekaj mladinskih reprezentantov in še vedno občuten delež Hrvatov bo zlasti na Portovalu trd oreh za marsikoga.

Posebna zgodba je drugi najuspešnejši klub samostojne Slovenije – prvoligaški staroselec Gorica. V dodatnih kvalifikacijah so vrtnice po hudih mukah obdržale elitni status. Do popolne zamenjave klubskih struktur je po debaklu zgodbe s Parmo prišlo še pred iztekom stare sezone, pred legendo kluba Miranom Srebrničem pa je en sam cilj – obstati. Gorica je znova slovenski klub, kjer bodo igrali zlasti mladinci, in to za minimalne zneske.

Prijetna osvežitev iz atomskega mesta
Dramatična osvojitev 2. SNL in s tem preboj v Prvo ligo je sprožilo pravo nogometno evforijo v Krškem, kjer pa so ostali na trdnih tleh. Nakupov oz. množičnega podpisovanja novih igralcev ni bilo, jedro ostaja domači kader, ki ima za seboj močno mladinsko šolo. Trener Tomaž Petrović ima dve desni roki v moštvu: Slaviša Dvorančić bo zdaj sicer več na klopi kot v "špici" napada, medtem ko prva violina na igrišču pripada Dejanu Urbanču.

Sistem tekmovanja ostaja nespremenjen: deseterica klubov bo tekmovala po štirikrožnem sistemu s 36 krogi. Jesenski del se bo končal sredi decembra, spomladanski se bo začel konec februarja, konec sezone pa bo 21. maja 2016, ko bo uradno okronan nov prvak Slovenije.

Pričakovanja so vedno visoka. Dejstvo je, da si na domačem prizorišču želimo osvojiti prvenstvo in pokal, v Evropi pa odigrati vsaj šest tekem.

Direktor Maribora Bojan Ban.

Legendarni finale sezone 2000/01 na starem Bežigradu, ko je Barnabas Sztipanovics prinesel Mariboru peti naslov prvaka, Olimpiji pa grenko razočaranje še zdaj zbuja skomine po pravih derbijih, ki bi krojili slovensko državno prvenstvo.

S tekmo Maribor - Zavrč se bo v petek začela Prva liga