Tavares lahko v zadnji sezoni osvoji naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Tavares lahko v zadnji sezoni osvoji naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Pokalni prvaki so v ponedeljek klonili na domači zelenici in pred zadnjim krogom ostajajo na drugem mestu lestvice. Na Bonifiki so Radomljani zmagali s 3:1. Za Koprčane se pravzaprav ni spremenilo kaj dosti, saj so že predtem vedeli, da bodo morali v nedeljo v Ljubljani premagati Bravo. A tokrat o svoji usodi ne bodo odločali sami. V primeru zmage Maribora nad Muro v Fazaneriji bodo vijoličasti osvojili svoj 16. naslov prvaka.

Sorodna novica Koper ne meče puške v koruzo, a zdaj le upa in sanja o naslovu

Tekmo na Bonifiki si je ogledal Boštjan Janežič: "Koprčani so klonili pod težo pritiska, je pa tudi svoje opravil trener Zoran Zeljković. Po tekmi je bilo kar nekaj hudih besed. Na klopi so, recimo, ostali nekateri nosilci igre, Koper pa je bil povrhu vsega izjemno nenatančen. Radomljani so čakali na priložnosti, zelo dobro igrajo v spomladanskem delu prvenstva, ni pa še popolnoma jasna prihodnost, saj poleti poteče pogodba športnemu direktorju pri splitskem Hajduku."

Tekmo je zaznamovalo igralsko slovo kapetana Ivice Guberca od koprske Bonifike. V klubu so se mu zahvalili na manjši slovesnosti pred tekmo, za katero pa naj igralci Kopra pred tem sploh ne bi vedeli. Blizu dogajanju je bil Sandi Škvarč, ki je opozoril na nenavaden dogovor pred tako pomembno tekmo za Koper: "Stal sem zelo blizu, za igralce je bil to svojevrsten čustveni šok. Anteja Guberca še nisem videl tako jokati kot pred to tekmo. Očitno je ta šok povzročil padec zbranosti pri Koprčanih, ne toliko sama slovesnost, kot dejstvo, da zanjo pred tekmo niti niso vedeli. To ni bila ravno najboljša popotnica pred tekmo, morda bi bilo bolje, če bi se vse skupaj zgodilo po tekmi."

Sorodna novica Vijoličasti strli Aluminij; Tavares: Nikoli si nisem mislil, da bom postal legenda

Slovo legende
14. maj bo za vedno ostal v spominu mariborskim navijačem. Od Ljudskega vrta se je poslovil legendarni Marcos Tavares, najboljši strelec prve slovenske lige vseh časov in eden najbolj prepoznavnih obrazov vijoličastih zadnjih 14 let. Tudi pod Kalvarijo ni šlo brez presenečenj, Tavaresa je obiskala družina, v klubu so se odločili, da bodo upokojili številko 9 in zahodno tribuno poimenovali "Tribuna Marcos Tavares". Večer v Mariboru je bil res nekaj posebnega. Jože Pepevnik: "Ta slovesnost je bila res čustvena. Sam spremljam Maribor že zelo dolgo in ni šlo brez cmoka v grlu. Ko vidiš odrasle moške jokati na tribuni in vse, kar se je dogajalo ... To je posrkalo nekaj energije moštvu, ki je v prvem polčasu igralo v krču. Večer, ki se je začel slovesno in v katerem se nisi mogel znebiti občutka, da bi lahko šlo vse skupaj narobe, da bi lahko v enem večeru vse vrgel skozi okno. Rekel bi, da je bil to katarzičen večer z dvema Tavaresoma na igrišču."

Zadnji krog bo eden za vse
V nedeljo bo odločena 31. sezona domačega prvenstva. V boju za naslov prvaka bodo ob 17.30 Koprčani torej gostovali v Spodnji Šiški v ponovitvi pokalnega finala pri Bravu, Mariborčane pa čaka precej nehvaležno gostovanje v Murski Soboti. Tudi lanska tekma zadnjega kroga med Mariborom in Muro je odločala o naslovu prvaka, s to razliko, da črno-beli letos ne morejo osvojiti naslova, lahko pa ga speljejo vijoličastim. "Mariboru bo zdaj težje, ker je rokavica vržena na drugo stran. Maribor bo težje prišel do zmage v Murski Soboti kot Koper v Ljubljani, saj so Koprčani pravkar dobili klofuto in bodo prišli streznjeni v Ljubljano. Mariboru na krilih evforije slovesa in nato še nove priložnosti v boju za naslov prvaka ne bo lahko v polni Fazaneriji, sploh ob tem, da v zadnjem obdobju na igrišču ni prepričljiv," meni Marko Cirman, Pepevnik pa dodaja: "Zanimivo bo videti, kako bo, če uporabim izraz Zlatka Zahovića, trener Karanović galvaniziral to moštvo za zadnji krog, da dobi to, kar mora dobiti. Ena stvar je klub dvigniti s šestega mesta lestvice do prvega, ko imaš kar nekaj časa in podpore po odhodu Simona Rožmana, druga stvar pa je boriti se za naslov in se na odločilni tekmi kot trener pokazati s pravimi odločitvami."

Do naslednje epizode kar trije finali
V naslednjih desetih dneh se bodo v treh različnih evropskih tekmovanjih zvrstili trije finalni obračuni. Začelo se bo nocoj s tekmo v Sevilli med škotskim moštvom Rangers in Eintrachtom iz Frankfurta, kjer bo glavni sodnik Slovenec Slavko Vinčić. Prihodnjo sredo bo v Tirani finale krstne sezone konferenčne lige med Romo in Feyenoordom, vrhunec klubske sezone na stari celini pa bo finale lige prvakov, ki ga bo 28. maja gostil Pariz. Tretjič se bosta v finalu pomerila Real Madrid in Liverpool. Omizje tokratne epizode, ki ga je povezoval voditelj Luka Petrič, se je dotaknilo vseh treh tekem, še posebej pariškega finala. Ob koncu pa ste vabljeni, da preizkusite svoje nogometno znanje ob zanimivem vprašanju o Marcosu Tavaresu.

Vabljeni k poslušanju podkasta!
Pokal za naslov državnega prvaka bo v nedeljo čakal v Slovenskih Konjicah