Rade Obrenović je julija 2014 sodil na prijateljski tekmi med Olimpijo in Chelseajem v Stožicah (1:2). Sredi drugega polčasa je zaradi prekrška razveljavil tretji zadetek Londončanov in nato moral pomiriti trenerja Joseja Mourinha, ki je nekoliko razburjen stopil na zelenico.
Rade Obrenović je julija 2014 sodil na prijateljski tekmi med Olimpijo in Chelseajem v Stožicah (1:2). Sredi drugega polčasa je zaradi prekrška razveljavil tretji zadetek Londončanov in nato moral pomiriti trenerja Joseja Mourinha, ki je nekoliko razburjen stopil na zelenico. "Sodnik mi je dejal točno to, kar vsi sodniki rečejo v takem trenutku - to je bila moja odločitev in treba jo je spoštovati. Niti malo ni pojasnil, zakaj se je tako odločil. Na velikem zaslonu na stadionu smo videli, da je najprej zadel Terry, žoga se je nato odbila nazaj v polje in še Ivanović jo je potisnil prek golove črte, sodnik pa je razveljavil gol," je takrat po tekmi dejal Mourinho. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Marcos Tavares
Marcos Tavares je do nedelje edini rdeči karton v Prvi ligi TS prejel 18. maja 2008 v Ajdovščini (Primorje - Maribor 1:0). Foto: BoBo
Marko Nikolić
Kakšna bo prihodnost trenerja Olimpije Marka Nikolića, ki naj bi v Domžalah takole prišepetoval sodelavcem? Foto: BoBo
Rudar v Zavrču slavil z 2:0
Maribor z igralcem manj do pomembne zmage
Gorica v izdihljajih tekme porazila Krko
Celjani napolnili mrežo Koprčanov
Kronaveter Olimpijin junak v Domžalah

Če je sobotna tekma med Domžalami in Olimpijo (0:1) poskrbela za bolj malo razburljivih trenutkov, se je dan pozneje na vetrovnem stadionu Matije Gubca na srečanju Krškega in Maribora zgodilo precej več zanimivega (1:3).

Že pred tekmo je bilo jasno, da bodo pri Krčanih manjkali štirje igralci, ki spomladi v Posavju igrajo kot posojeni nogometaši Maribora - Dino Hotić, Damjan Vuklišević, Robert Pušaver (imel je tudi kartone) in Martin Kramarič. Dogovor o neigranju četverice na medsebojni tekmi sta kluba sklenila že ob "prestopu" v Krško, nepisano pravilo o neigranju pa velja v veliko takšnih primerih. Kljub temu je vse skupaj vzbudilo kar nekaj pomislekov pri spremljevalcih prvoligaškega tekmovanja, ki si želijo predvsem ferpleja. Toda podobni pomisleki bi se pojavili, tudi če bi omenjena četverica zaigrala proti Mariboru.

Tavares šele drugič videl rdeče
Z okrnjeno ekipo, manjkal je še kaznovani Luka Štefanac, gostiteljem ni uspelo ohraniti statusa najboljše ekipe pomladi, ki so ga imeli pred tem krogom. S Hotićem, Vukliševićem in Pušaverjem so nazadnje trikrat zapored zmagali v gosteh. Zadnji uspehi in gostovanje Maribora so na stadion privabili 2.200 gledalcev. Glavna tribuna je bila premajhna, zato so morali odpreti tudi stojišča. Pred začetkom tekme so navijači domačemu trenerju Tomažu Petroviču za 37. rojstni dan zapeli "Vse najboljše".

Mariborčani so sredi prvega polčasa povedli s podobno akcijo kot prejšnji teden proti Domžalam. Z leve strani je podal Marcos Tavares, z glavo pa je zadel Milivoje Novaković, ki je izkoristil slabo postavljanje branilca Gregorja Sikoška. To je bil 1.600 zadetek Štajercev v 25-letni zgodovini državnega prvenstva.

Kmalu zatem je Mitja Viler nerodno podal nazaj, Jasmin Handanović je žogo ustavil z rokama, Obrenović pa je pravilno dosodil indirektni prosti strel s petih metrov. Po kratki podaji Luke Žinka je Enis Đurković v živem zidu na golovi črti zadel Tavaresa v roke, s katerimi si je zaščitil obraz. Sodnik iz Ljubljane je pokazal na 11-metrovko, hkrati pa tudi izključil mariborskega kapetana. O tem, ali je bila njegova odločitev pravilna ali ne, se bo razpravljalo še nekaj dni, večina pa vendarle meni, da je bil vsaj rdeči karton (šele drugi Tavaresov na 269 tekmah v Prvi ligi) prehuda kazen. Kakor koli že, Žinko, še lani spomladi član Olimpije, je z bele točke izenačil na 1:1.

Milanič: Vedel sem, da bo z dvema napadalcema bolje
Mariborčani so sicer že po četrt ure ostali brez Gregorja Bajdeta, ki si je zvil gleženj, namesto njega je vstopil Damjan Bohar. Na začetku drugega polčasa je trener Darko Milanič na zelenico poslal še Jeana Philippa Mendyja, v slačilnici pa je ostal Amir Dervišević. Vstop še enega napadalca se je vijoličastim obrestoval, saj je Francoz po dveh podajah Novakovića do konca tekme le prinesel načrtovane tri točke gostom, ki jih je spodbujala tudi skupina Viol s transparentom z napisom ZZ in glavo Zlatka Zahoviča. Športni direktor je sedel v prvi vrsti tribune za pomembneže.

"Po izključitvi Tavaresa v postavitvi 4-4-1 nismo prišli do žoge, tekmec je bil boljši. Čeprav bi si človek mislil, da bomo z dvema napadalcema še bolj trpeli, sem sam vedel, da bo z vstopom Mendyja bistveno bolje. V drugem polčasu smo odigrali izjemno dobro, tako kot se spodobi za NK Maribor oziroma tako kot želijo navijači. Fantje so odgarali do zadnje minute," je bil zadovoljen Milanič.

Glavni sodnik v Domžalah, peti v Krškem
Tudi v soboto v Domžalah ni šlo brez omembe sodnika. Dan pred tekmo je bil za vodenje tekme namesto sprva predvidenega Dragoslava Perića iz Kranja delegiran še en sodnik iz Ljubljane - Dejan Balažič. Ta je bil naslednji dan tudi peti sodnik v Krškem.

Pod drobnogledom sta se ob Kamniški Bistrici znašla dva dogodka. V 16. minuti je v domžalskem kazenskem prostoru po prostem strelu žoga v roko zadela Gabra Dobrovoljca, a se sodniki niso odločili za 11-metrovko. V 88. minuti pa so strel z bele točke zahtevali gostitelji. Senada Jarovića je na robu kazenskega prostora ustavil Dejan Kelhar, tudi takrat pa je Balažičeva piščalka ostala nema. Tudi če je prekršek bil, se je zgodil zunaj 16-metrskega prostora, tako da Domžale niso bile oškodovane za 11-metrovko.

Navijač Šporar
"Bila je zelo težka tekma, kot vedno tu v Domžalah. So res dobro organizirana ekipa. Želeli smo zadržati manjši začetni pritisk in prvi polčas mogoče odigrali malo bolj previdno. V drugem polčasu smo se zmenili, da gremo na vse ali nič. To se nam je obrestovalo in dosegli smo zelo pomembno zmago," je po tekmi povedal strelec edinega zadetka Rok Kronaveter, ki je 20 minut pred koncem po kotu izkoristil napako v domači obrambi. Svoje nekdanje soigralce je na tribuni glasno spodbujal tudi Andraž Šporar, ki okreva po poškodbi.

Nemanja Mitrović je dodal: "Na videz ni bila najboljša tekma, niti z naše niti z njihove strani. Pomembne so tri točke. Osredotočiti se moramo na novo tekmo v soboto. Vemo, kako smo decembra izgubili točke v Krškem (Olimpija je z igralcem več klonila z 2:1, op. a.). Ne bo lahko." Hotić & Co. bodo v Ljubljani še bolj nabrušeni.

Komunikacija med Nikolićem in Smiljanićem
S klopi je Olimpiji poveljeval pomočnik Radoje Smiljanić: "Že v četrtek smo vedeli, kakšna kazen čaka Marka Nikolića, a smo se zelo dobro pripravili na tekmo. Pripravili smo se na vse scenarije, ki bi se lahko zgodili. Trener Domžal nas je nekoliko presenetil s postavitvijo, saj so pred tem ves del sezone igrali s tremi v zadnji vrsti, a smo se temu hitro prilagodili. Glede na pomembnost tekme in dogodke v minulih dneh, ki so pustili določen pečat na igralcih, je bil naš previdnejši pristop na začetku tekme pričakovan. Tega sicer fantom nisem ukazal, vendar bolj ko se je tekma prevešala v odločilno fazo, nevarnejši smo bili in popolnoma nadzorovali potek tekme."

Do Smiljanića so s pomočjo drugih trenerjev sicer prišle nekatere informacije Nikolića, ki je srečanje spremljal na častni tribuni na drugi strani stadiona. Telefona ni smel uporabljati. Ali bo ostal pri Olimpiji, bo predsednik Milan Mandarić sporočil na začetku tega tedna.

Tudi drugi udeleženec rasističnega incidenta nima sreče. Blessing Eleke je namreč na začetku drugega polčasa zaradi bolečin v zadnji stegenski mišici predčasno zapustil igrišče in bo po vsej verjetnosti moral počivati do konca sezone. Bo pa po neugodnem obolenju počasi začel trenirati vratar Nejc Vidmar, ki naj bi bil do derbija proti Mariboru 7. maja pripravljen za branjenje.

Elsner: Težko je sprejeti zadetek po prekinitvi
Trener Domžal Luka Elsner seveda ni bil zadovoljen z izidom, vendar ni imel pripomb na pristop svojih fantov: "Večji del tekme smo se držali načrta in ga tudi dobro uresničili. Redki so bili trenutki, ko smo bili v nevarnosti. Izjemno težko je sprejeti poraz, ki ga doživiš po prekinitvi. To so na takšnih tekmah odločilni trenutki. Tega ne bi smeli dopustiti, ker smo preveč garali, da bi na ta način izgubili. V drugem polčasu nam je bilo, kar se tiče energije, zelo težko, ker smo imeli v sredo pokalno tekmo in smo bili že zelo nizko glede tekalnih sposobnosti. Smo pa pokazali vsaj motivacijo, željo in borbenost. Morda se bomo izvlekli iz te krize."

Srebrnič upa na čudež
Domžalam se je le na točko približala Gorica, ki je v 94. minuti z 1:0 premagala Krko. "Zmaga je zelo sladka. Tudi mi smo velikokrat prejeli zadetek v zadnjih sekundah, tokrat se nam je povrnilo. Tekma je bila zelo zahtevna, tekmec se je osredotočil na globoko branjenje. Imeli smo velike težave, a tudi potrpljenje. Nismo dopustili nobenega protinapada, ki bi ogrozil naša vrata. Veliko zrelih priložnosti ni bilo, a bili smo boljši, to se je videlo. Zmaga pomeni, da delamo zelo dobro sezono. Upam, da bomo tudi v finišu postavili piko na i in da bi se mogoče zgodil čudež, da bi bili na koncu tretji," je dejal trener Miran Srebrnič.

Na drugi strani je Miloš Kostić z Novomeščani še korak bližje izpadu v drugo ligo: "Čestital bi fantom za zelo disciplinirano igro. Težko je, ko na tak način dobiš zadetek, a moramo iti dalje."

Rudar v Zavrču slavil z 2:0
Maribor z igralcem manj do pomembne zmage
Gorica v izdihljajih tekme porazila Krko
Celjani napolnili mrežo Koprčanov
Kronaveter Olimpijin junak v Domžalah